21:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τριμερής συνάντηση Μητσοτάκη, Μελόνι, Κόστα στις Βρυξέλλες – Τι επιδιώκει το «μέτωπο» του Νότου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.03.2023
07:41
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 • 14:30
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας  Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

Με διεργασίες στο παρασκήνιο εξελίσσεται η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή (24/3). Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρείται σύμπραξη των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας και Πορτογαλίας για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.

Έτσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας  Τζόρτζια Μελόνι και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Στόχος  της τριμερούς συνάντησης είναι να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης, ενόψει της συνόδου του Eurosummit που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια με τη συμμετοχή της επικεφαλής της Ε.Κ.Τ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει με τη βασική θέση ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο ηγετών και όχι μόνο Eurogroup. Ακόμη θα πρέπει να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε στερεότυπα του παρελθόντος και να ολοκληρωθεί σύντομα.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες είναι να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε αποφάσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Η συμμαχία και το ενιαίο μέτωπο που επιδιώκουν οι τρεις χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία είναι για να καμφθούν τα στερεότυπα που υπάρχουν για τις χώρες αυτές λόγω της κακής οικονομικής εικόνας που είχαν παρουσιάσει στο παρελθόν.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να μην επαναληφθούν οι ακραίοι αναπτυξιακοί δημοσιονομικοί περιορισμοί που ίσχυαν στο παρελθόν και ήταν αντιαναπτυξιακοί και να λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία των τριών χωρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πολύ πιο ενισχυμένη σε σχέση με το 2019, καθώς η χώρα αναπτύσσεται γρήγορα, η ανεργία αποκλιμακώνεται, το δημόσιο χρέος μειώνεται ως ποσοστό του Α.Ε.Π., η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην προσέλκυση επενδύσεων και η Κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει τους πιο αδύναμους.

Υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και ότι οι καταθέσεις είναι προστατευμένες. Μάλιστα σχετικά με την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο σε παρέμβασή του τόνισε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξήγησε ότι προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι κρίσιμα τα δίκτυα -«η ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης», όπως τα χαρακτήρισε- και η επένδυση σε αυτά.

Η ελληνική πλευρά θέλει να δοθεί το βάρος στην επένδυση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά-Νότου και Δυτικών Βαλκανίων. Στόχος από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα της ενέργειας με τον Πόλεμο της Ουκρανίας είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος που θα λαμβάνει ενέργεια που θα έρχεται από την Αφρική και θα τη διαμοιράζει στην Ευρώπη.

Κόντρα και «βέλη» προς τον Ανδρουλάκη

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό φωτιές άναψε η συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για το μέλλον των μετεκλογικών συνεργασιών και το ότι έθεσε ως όρο να μην είναι Πρωθυπουργός ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλ. Τσίπρας.

«Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον Πρωθυπουργό, για τον άνθρωπο που θα είναι στο τιμόνι της χώρας την επόμενη περίοδο, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Συνιστά πρόκληση, όχι μόνο στην κοινή λογική, αλλά και στη δημοκρατική τάξη, καθώς οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που κατακεραυνώνουν τον κ. Ανδρουλάκη.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν πως σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία πιστεύουν στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων και πως ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να μην είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση