Διαστάσεις θρίλερ πήρε το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό. Εκεί όπου η ελληνική αποστολή βίωσε τις συνθήκες πολέμου ειδικά όταν ρωσικός πύραυλος εξερράγη σε κοντινή απόσταση από την αυτοκινητοπομπή Μητσοτάκη – Ζελένσκι.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας. Τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο άμαχους, μικρά παιδιά, ακόμη και βρέφη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Οδησσό.
Η επίσκεψη ήταν αιφνίδια αλλά αναμενόταν εδώ και μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και απέτισε φόρο τιμής στο σημείο όπου πριν από λίγες ημέρες έχασαν τραγικά τη ζωή τους 12 πολίτες (μεταξύ τους και 5 μικρά παιδιά) ως αποτέλεσμα χτυπήματος ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η χθεσινή έκρηξη, από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σημειώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι. Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έπληξε υπόστεγο με ουκρανικά drones. Δεδομένου όμως, ότι όλες οι έως τώρα επιθέσεις είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ότι συχνά οι ρωσικοί πύραυλοι αποκλίνουν από τους στόχους τους, αλλά και ότι θα μπορούσε να υπάρξει παρεμβολή της αντιαεροπορικής άμυνας στην πορεία του ρωσικού πυραύλου, οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο πύραυλος να πέσει πάνω στην ελληνική αποστολή.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ρωσική κατασκοπεία γνώριζε για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό. Όλα αυτά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για το αν το καθεστώς Πούτιν ήθελε «να περάσει κάποιο μήνυμα» προς την Ευρώπη ή αν όντως, όπως εννοεί με τη σχετική δήλωσή του ο Ζελένσκι, δεν τους ενδιαφέρουν οι οποιεσδήποτε συνέπειες των πράξεών τους.
Την επίθεση μεταξύ άλλων καταδίκασαν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, με τον τελευταίο να μιλάει για «άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Ζελένσκι τον Ιανουάριο
Σημειώνεται ότι το ταξίδι υπήρχε στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ως επιθυμία εδώ και μερικούς μήνες. Στο πρόγραμμά του επί της ουσίας μπήκε πριν από 37 ημέρες, έστω και χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι λεπτομέρειες. Ήταν πρωί της 29ης Ιανουαρίου όταν ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ζελένσκι. Τότε δεν είχε εγκριθεί καν από τις Βρυξέλλες το πακέτο ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ αλλά αυτό δεν ήταν το μοναδικό θέμα της επικοινωνίας, ούτε συζητήθηκαν μόνο η κατάσταση επί του πεδίου και οι ουκρανικές ανάγκες. Σε εκείνη την επικοινωνία Μητσοτάκης και Ζελένσκι συμφώνησαν να συναντηθούν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για πρώτη φορά σε ουκρανικό έδαφος.
Έκτοτε οι διπλωματικοί δίαυλοι ήταν ανοιχτοί για το φορμάτ της συνάντησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στοχεύει σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Για παράδειγμα, προέκρινε τη μετάβαση στην Οδησσό και όχι στο Κίεβο, δεδομένου ότι με τα δικά του λόγια «μαζί με την Μαριούπολη η Οδησσός υπήρξε επί πολλούς αιώνες ζωτικός κόμβος του Ελληνισμού στις ακτές του Εύξεινου Πόντου».
Οι έξι ώρες του Μητσοτάκη στην Οδησσό
Ο Πρωθυπουργός αρχικά επισκέφθηκε το λιμάνι της πόλης, όπου τον υποδέχτηκε ο Ουκρανός Πρόεδρος, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια μετέβη στο κτίριο διοίκησης του λιμένα Οδησσού, όπου είχε τετ α τετ συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία, καθώς και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό, πόλη που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική σημασία για τη χώρα μας.
Εξετάστηκαν επίσης άλλοι τομείς συνεργασίας, όπως στον τομέα της ενέργειας, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του νότιου διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης και αναπτύσσει τον κάθετο συνδετήριο διάδρομο για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο ηγέτες μετέβησαν αμέσως μετά στο οικιστικό συγκρότημα που επλήγη πριν λίγες μέρες με συνέπεια τον θάνατο 12 αμάχων, περιλαμβανομένων πέντε παιδιών, όπου κατέθεσαν ανθοδέσμες στο μνημείο προς τιμήν των θυμάτων.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.