Quantcast
19:33
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:33
08/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο;

Κάλπες στις εκλογές /Φωτογραφία: Εurokinissi

Κάλπες στις εκλογές /Φωτογραφία: Εurokinissi

06.09.2022
08:37
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2022 • 11:46
Ο εκλογικός νόμος και πάλι στο προσκήνιο

Αν και πριν από δυο μήνες με συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός έκλεινε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, ο παρανομαστής «υποκλοπές» που μπήκε στην εξίσωση επιτείνοντας το ρευστό πολιτικό κλίμα που δημιουργεί η ενεργειακή και οικονομική κρίση και οδηγώντας σε κίνδυνο ακυβερνησίας έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου με το μπόνους των 50 εδρών είναι κάτι που συζητείται έντονα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και το επιθυμούν οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές. Η συζήτηση δείχνει να έχει εισχωρήσει και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς ωστόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει πάρει την τελική απόφαση.

Αυτό που απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι αν στις δεύτερες κάλπες δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία διαγράφεται πολύ δύσκολο να αποδεχτεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης να γίνει κυβερνητικός εταίρος μετά τη ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ως λύση προβλέπεται το χαμήλωμα του πήχη της επίτευξης της αυτοδυναμίας.

O νόμος Γεραπετρίτη που θα ισχύσει τώρα στις δεύτερες κάλπες προβλέπει ουσιαστικά αυτοδυναμία σε ένα μόνο κόμμα μόνο αν επιτύγχανε άνω του 38,5% ποσοστό. Η παρούσα συγκυρία δύσκολα δείχνει να το επιτυγχάνει πλέον ένα κόμμα. Αντίθετα ο νόμος Παυλόπουλου και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα δίνει αυτοδυναμία σε ένα ποσοστό 36%.

Πρόωρες εκλογές
Πρόωρες εκλογές /Φωτογραφία: Eurokinissi

Αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Τον χορό άνοιξε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλους, ενώ θετικά είχε το τοποθετηθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη. Το ότι δείχνει η κυβέρνηση να αλλάζει σελίδα επί του θέματος φαίνεται από τις τοποθετήσεις δυο βασικών στελεχών της, του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Γιάννη Οικονόμου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε χθες σε δηλώσεις του πως η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια. «Πορευόμαστε με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Δεν σκέφτομαι αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά σκέφτομαι την κυβερνητική σταθερότητα. Η χώρα δεν αντέχει κυβερνητική αστάθεια» είπε και ουσιαστικά άνοιξε παράθυρο για περεταίρω αλλαγές με το επιχείρημα της κυβερνητικής αστάθειας.

Ενδεικτική είναι και η άποψη που κατέθεσε για το θέμα στη συνέντευξή της στο thestandard.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τονίζοντας πως «η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προβλεψιμότητα και τη δημιουργία ελκυστικού οικονομικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, έσοδα και πολλές και καλές δουλειές». Διευκρίνισε επίσης πως «ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως θα πάμε στις δεύτερες κάλπες με μικρότερο μπόνους από αυτό που έδωσε την πρωθυπουργία στον κ. Τσίπρα, δύο φορές.

Είναι ωστόσο πάντα στη διακριτική του ευχέρεια να αυξήσει το μπόνους στο πρώτο κόμμα. Μια τέτοια κίνηση δεν θα αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ ,που διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα κρίσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη και παραλείψεις», αλλά «μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο που θα αφαιρεί τον παράγοντα της αστάθειας ,αφορά την πατρίδα και την προοπτική της την επόμενη δεκαετία».

Υπερασπιζόμενοι την επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου στην κυβέρνηση έχει αρχίσει να χτίζεται μια επιχειρηματολογία με βασικούς της άξονες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το μπόνους των 50 εδρών, σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις σχημάτισε κυβέρνηση, και δεύτερον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση αφού αυτός ισχυρίζεται ότι θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση