14:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τι συζήτησαν και τι αποφάσισαν Μητσοτάκης – Μακρόν στη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.09.2022
07:49
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 • 11:51
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Εμανουέλ Μακρόν για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα

Υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και λίγο πριν από μια σειρά ευρωπαϊκών συνεδριάσεων με αντικείμενο την Ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν συντονίζουν το βηματισμό τους.

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο χθες το βράδυ στο Μέγαρο των Ηλυσίων και το δείπνο μετά σε αυτό δεν επιβεβαιώνει μόνο την καλή μέχρι τώρα σχέση των δυο ηγετών ένα χρόνο σχεδόν μετά από την υπογραφή της ελληνοαμυντικής εργασίας, αλλά κυρίως επικυρώνει το σχεδιασμό μιας κοινής πορείας στο δύσκολο διεθνές τοπίο που έχει διαμορφωθεί.

Στο επίκεντρο  της συζήτησης τους τέθηκαν οι ρωσικοί εκβιασμοί με όπλο την ενέργεια που  θα δοκιμάσουν την ενότητα της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι δυο ηγέτες επισήμαναν την ανάγκη για συντονισμένη δράση από πλευράς ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας -καθώς το πρόβλημα αφορά όλα τα κράτη μέλη- όσο και σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν επαναβεβαίωσαν μέσα από έναν κοινό βηματισμό που υιοθέτησαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τη στενή συνεργασία και τον καλό συντονισμό μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Εμανουέλ Μακρόν για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. Επισήμανε πως η Αθήνα αποτελεί πόλο σταθερότητας και είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, όμως δεν πρόκειται να προβεί σε υποχωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Αδιαμφισβήτητη η στήριξη της Γαλλίας

Σαφή ήταν, άλλωστε, και τα μηνύματα που στάλθηκαν στη διάρκεια των δηλώσεων των δύο ηγετών.

Ο Γάλλος πρόεδρος επαναβεβαίωσε, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι δεδομένων των προκλητικών δηλώσεων που επαναλαμβάνονται με απαράδεκτο τρόπο και θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας, την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, πέρα από την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας μέσω της αναβάθμισης των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και το δίκαιο με το μέρος της απέναντι σε απειλές οι οποίες παραπέμπουν στην αυθαίρετη καταστρατήγηση συνόρων με βάση το αναχρονιστικό «δίκαιο του ισχυρού».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο κ. Μακρόν άλλωστε και στο παρελθόν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα  τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούσαν την κυριαρχία ελληνικών νησιών μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαΐου και είχε δηλώσει ξεκάθαρη στήριξη προς την Ελλάδα, ενώ πριν από λίγες μέρες κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, εξέπεμψε σαφές μήνυμα στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Η σύμπλευση για την ενέργεια

Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν μπροστά τους δυο σημαντικές ευρωπαϊκές συναντήσεις. Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που διοργανώνει η τσεχική προεδρία στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου, όπου αναμένονται οι βασικές αποφάσεις για τα ενεργειακά.

Η Κομισιόν από την άλλη παρουσιάζει εκ νέου προτάσεις και για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιριών ενέργειας, αλλά και για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Μια  διαφοροποίηση των δυο χωρών μέχρι τώρα είναι στο φυσικό αέριο. Η  Ελλάδα τάσσεται υπέρ ενός συνολικού πλαφόν σε όλο το φάσμα του αερίου και η  Γαλλία  έχει αρχικά στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Ωστόσο επειδή η πρόταση της Κομισιόν έχει συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις η Γαλλία επαναθεωρεί και στρέφεται σε μια πιο συνολική λύση. Το «αγκάθι» αυτό συζητήθηκε μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να στέκεται στη μεγάλη εικόνα, ότι, δηλαδή, και το Παρίσι είναι υπέρ μιας συνολικής, ευρωπαϊκής λύσης στα ενεργειακά που θα δίνει ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της έκρηξης των τιμών.

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου - φυσικό αέριο
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Βέλη κατά Ανδρουλάκη

Από την άλλη κυβερνητικές πηγές έψεγαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για τις επιθέσεις που έκανε στην κυβέρνηση. «Τη στιγμή που στο Παρίσι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας κατήγγειλλαν την τουρκική προκλητικότητα, στο κοντινό Στρασβούργο ο κ. Ανδρουλάκης υπονοούσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιμείται μεθόδους του Ερντογάν. Τη στιγμή δηλαδή που από το Παρίσι έβγαινε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, ο κ. Ανδρουλάκης υπονοούσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιμείται αυταρχικούς ηγέτες» τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με την εξέταση των πρώην διοικητών της ΕΥΠ Θεοδώρου Δραβίλλα και Γιάννη Ρουμπάτη συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10 το πρωί και οι δύο πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας καλύπτουν την περίοδο 2012-2019.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να να ζητηθούν διευκρινήσεις για την υπόθεση παρακολούθησης των πρώην στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Σαγιά – Πιτσιόρλα καθώς και άλλων προσώπων εκείνης της περιόδου



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση