02:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θοδωρής Ρουσόπουλος στο «S»: «Εάν ο Ερντογάν αποτολμήσει επεισόδιο δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για εκείνον»

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

10.10.2022
07:09
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2022 • 20:04
O βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος, μιλά στο «S» για Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία και για την ακρίβεια

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά μετά την παρουσία και το κρεσέντο προκλητικότητας του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, μιλά στο thestandard.gr o βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Κάνοντας μια εις βάθος ψυχογραφία του Τούρκου Προέδρου ο κ. Ρουσόπουλος  εκτιμά ότι με αυτόν στο τιμόνι  της Τουρκίας «το μέλλον των δύο χωρών δεν προμηνύεται αισιόδοξο. Και σίγουρα αυτό θα συμβαίνει έως τις δικές του εκλογές του χρόνου το Καλοκαίρι».

Όσον αφορά για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου  εξηγεί πως «ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο» και «πως εάν ο Ερντογάν αποτολμήσει επεισόδιο δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για εκείνον όσο πιθανόν να νομίζει».

Η παρουσία του Ερντογάν στην Πράγα και ειδικά ο τρόπος που καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας στο δείπνο των ηγετών τι δείχνει για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας;

«Οι απόπειρες ερμηνείας των αλλοπρόσαλλων συμπεριφορών Ερντογάν δυστυχώς  οδηγούν σε αδιέξοδο διότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν εντάσσεται πλέον σε μια γραμμική θεωρία εξέλιξης. Οι απόψεις του αλλάζουν με ταχύτερο ρυθμό κι από ένα ανεμούριο σε κυκλαδίτικο αεροδρόμιο την περίοδο των μελτεμιών. Στην εικοσαετή του παρουσία στα υψηλότερα αξιώματα της γείτονος χώρας, ξεκίνησε με ταξίδι στην Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με σχεδόν ταυτόχρονη συνάντηση στην Άγκυρα με τον επόμενο πρωθυπουργό Καραμανλή ξεκαθαρίζοντας πως αυτός ήλθε για να λύσει όλα τα προβλήματα σε πνεύμα συνεννόησης και αλληλοκατανόησης. Είπε ψέματα ή πίστευε αυτά που έλεγε αλλά με τον χρόνο και την φθορά που υπέστη η προσωπικότητά του λόγω της ανεξέλεγκτης εξουσίας πλέον μπορεί να ερμηνευτεί περισσότερο από ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις παρά από αμιγώς πολιτικές. Οι αμιγώς πολιτικές θα αναφέρονταν σε κάποιον που προσπαθεί να εντάξει την χώρα του στην χορεία των περιφερειακών δυνάμεων οι οποίες διεκδικούν τον σεβασμό μέσω των δυτικών προτύπων πολιτισμού και πολιτικής. Αυτός αναμιμνησκόμενος διαρκώς αυτοκρατορικές εποχές προσπαθεί να τις αναβιώσει. Είτε χτίζοντας πολυτελή παλάτια ενώ ο λαός του πεινάει, είτε προωθώντας σε επιτελικές θέσεις μόνον αυλοκόλακες.  Δείτε την απαίτηση που διετύπωσε κατά του Έλληνα πρωθυπουργού όταν ενοχλήθηκε γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξαιρετική αυτή ομιλία στο Κογκρέσο. Διεκδικεί ως δικτατορίσκος να μην του αντιμιλά κανείς σε διεθνές επίπεδο αλλά να τον προσκυνά ως υποτελής. Και μόνον το γεγονός ότι κάθε τόσο στρέφεται με μηνύσεις εναντίον χιουμοριστικών εκπομπών της τηλεόρασης βόρειων ευρωπαϊκών χωρών όποτε τον σατιρίζουν δείχνουν την χαμηλή ανοχή του Τούρκου Προέδρου σε κάθε τι δημοκρατικό. Μακρηγόρησα στην  εισαγωγή μου αλλά εκτιμώ ότι έτσι δίνοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ανδρός μπορούμε να εικάσουμε ότι με αυτόν στο τιμόνι της γείτονος το μέλλον των δύο χωρών δεν προμηνύεται αισιόδοξο. Και σίγουρα αυτό θα συμβαίνει έως τις δικές του εκλογές του χρόνου το Καλοκαίρι».

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο Ερντογάν μετά το τέλος της Συνόδου Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα πήρε τηλέφωνο τον Πούτιν;

«Νιώθει άνετα με τον Ρώσο ομόλογό του καθώς και εκείνος μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία έχει πλήρως απολέσει την αίσθηση της γήινης πολιτικής πραγματικότητας και αντιμετωπίζει τους πάντες σαν εχθρούς και τον εαυτό του σαν σωτήρα της Ρωσίας. Δεν διαφέρουν οι δύο τους. Νιώθουν αλληλέγγυοι και ισχυροί στον μικρόκοσμο των διμερών τους επαφών. Και παρότι πρόκειται για δύο μεγάλες δυνάμεις μιλάω για μικρόκοσμο διότι όπως θα έχετε παρατηρήσει ακόμη και οι Κινέζοι και οι Ινδοί που αρχικώς στήριζαν τον Πούτιν τώρα τον εγκαταλείπουν και τον πιέζουν να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει, είναι λοιπόν μια συντομότερη απάντησή μου στο ερώτημά σας».

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Υπάρχει κίνδυνος για την πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία;

«Ποιος θα μπορούσε να το αποκλείσει μετά βεβαιότητας; Εμείς πάντως ως υπεύθυνη κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με την σοβαρότητα που αρμόζει σε τέτοιους καιρούς και τέτοιες συμπεριφορές επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι η μόνη λύση είναι ο διάλογος και όχι τα όπλα. Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και παρότι δεν μου αρέσει να θριαμβολογώ, σας λέω μετά βεβαιότητας πως εάν ο Ερντογάν αποτολμήσει επεισόδιο δεν θα είναι τόσο εύκολα τα πράγματα για εκείνον όσο πιθανόν να νομίζει».

Το νέο Τουρκολυβικό σύμφωνο τι κινδύνους επιφέρει;

«Παρότι το καταδίκασαν οι μεγαλύτερες δυτικές δυνάμεις –ΗΠΑ, Γαλλία κλπ- δεν παύει να αποτελεί ένα βήμα το οποίο η Τουρκία έκανε και θα θελήσει να υπερασπιστεί. Είναι παλαιά η τακτική της γείτονος. Βάζει στο τραπέζι πολλά θέματα και εάν κάποια στιγμή υποχωρήσει σε ορισμένα από αυτά επιδιώκει να κρατήσει τα υπόλοιπα ως κεκτημένα. Η παρανομία της σύμβασης, πέραν της προφανούς αγνόησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, έγκειται και στο ότι υπεγράφη από μια κυβέρνηση της Λιβύης η οποία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα».

Πρόσφατα συνέβη ένα διπλό τραγικό ναυάγιο με νεκρούς μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα. Ποιες είναι οι ευθύνες της Τουρκίας και τι θα κάνει η Ελλάδα με το μεταναστευτικό;

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή της ευρωπαϊκής στήριξης όσων έχουν ανάγκη. Η Τουρκία είναι που γεννά το πρόβλημα διότι ενώ έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και οφείλει να τους κρατά στο έδαφός της αμειβόμενη μάλιστα αδρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους χρησιμοποιεί. Το είδαμε στον Έβρο το βλέπουμε και στο Αιγαίο. Ούτε που σέβεται τις ανθρώπινες ζωές, ούτε που νοιάζεται για να συλλάβει τους λαθρέμπορους ψυχών που γεμίζουν ελπίδες και θάνατο εκείνους που είχαν την ατυχία να τους εμπιστευτούν».

Ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, προβλέψεις για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες. Τι θα λέγατε  στους Έλληνες πολίτες;

«Λαμβάνει διαστάσεις εθνικής υπόθεσης να βρούμε λύσεις αλλά και υπερεθνικής εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου καθώς η κρίση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Οι πολίτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει γη και ουρανό για να απαλύνει όσο γίνεται τα βάρη που έρχονται και στην ενέργεια και στην ακρίβεια των προϊόντων. Η στήριξη των νοικοκυριών είναι ήδη γενναία και θα συνεχίσει σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Έχουμε περάσει πολλά και δύσκολα. Είναι ένας ακόμη κάβος που θα τον περάσουμε μαζί. Η μόνη μου προτροπή προς τους πολίτες θα ήταν να κλείσουν τα αυτιά σε σειρήνες λαϊκισμού που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Κι αυτό διότι εν όψει εκλογών θα υπάρξουν πολλοί που θα διαλαλούν από τα μπαλκόνια την πραμάτεια τους που μπορεί να ακούγεται ευχάριστη αλλά πολύ απέχει από την αλήθεια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση