05:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Θεοδωρικάκος: «Σχεδιάζουμε αύξηση των γραφείων αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.01.2022
22:48
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2022 • 22:48

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο Real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για τον βιασμό της 24χρονης

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, οι νόμοι ισχύουν για όλους τους ανθρώπους και δε μας ενδιαφέρει ποια είναι η θέση τους μέσα στο δημόσιο βίο, ή ποια είναι οικονομική κατάστασή τους. Οι νόμοι είναι νόμοι, αφορούν όλους και τηρούνται για όλους. Επίσης, η εικόνα που θα σας πω ότι έχω για την αστυνομία είναι ότι έχει κάνει με επαγγελματισμό τη δουλειά της. Κάνουμε τα πάντα και να μη συγκαλύπτεται τίποτε από μία υπόθεση, άλλο τόσο σπουδαίο είναι, να μη γινόμαστε δικαστές εμείς οι ίδιοι, οι τρίτοι. Η υπόθεση, με όλα τα στοιχεία, με όλα τα δεδομένα, με όλα τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν διαβιβαστεί στην Δικαιοσύνη.»

«Ήμουν μέχρι χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και ρώτησα αν έχουν βγει τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που έχουν γίνει στην κοπέλα. Θέλω να σημειώσω ότι εξετάσεις αυτές γίνονται από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και η απάντηση που έχω λάβει από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης είναι ότι δεν έχουν έρθει».

Για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

«Πιστεύω ότι έχει παίξει ρόλο η πανδημία διότι ο εγκλεισμός για πολλούς μήνες των ανθρώπων μέσα στο σπίτι ασφαλώς δημιουργεί πρόσθετες προϋποθέσεις για διενέξεις και μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.»

«Δικός μας στόχος είναι να ενημερώσουμε τις γυναίκες και αναφέρομαι στις γυναίκες, γιατί κυρίως εκείνες
είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, όχι αποκλειστικά όμως γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι άντρες πέφτουν θύματα. Τις καλούμε να απευθύνονται στην Αστυνομία και να καταγγέλλουν βίαια περιστατικά. Για αυτό το σκοπό πρόκειται να αυξήσουμε τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Επίσης, αυξάνουμε σταθερά και μεθοδικά τη συνεργασία μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτό τον τομέα, διότι πάρα πολλοί άνθρωποι κυρίως γυναίκες καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στους δήμους, στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.»

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ιδρύσει στην Ελληνική Αστυνομία 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, 5 στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 1 στην Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στο τελευταίο που το επισκέφθηκα χθες έχει πάρα πολλή δουλειά. Μόνο να καταλάβετε ότι σε τέσσερις μήνες ασχολήθηκε με 180 τέτοιες υποθέσεις ενώ σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης στο ίδιο διάστημα είχαν 1000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ένας ακόμη κρίσιμος τομέας είναι οικογένεια, δηλαδή το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, πώς μεγαλώνουμε τα αγόρια και τα κορίτσια μας, εάν τους δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να σέβονται, να αγαπούν, να δημιουργούν καθαρές, ειλικρινείς φιλικές σχέσεις και όχι σχέσεις, οι οποίες καταλήγουν στη βία και σε πολύ άσχημες καταστάσεις».

Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

«Το τελευταίο πεντάμηνο αν συγκρίνουμε με το 2019 και 2018, και το λέω αυτό γιατί πέρυσι είχαμε την καραντίνα, υπάρχει σημαντική μείωση στην Ελλάδα της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, δηλαδή κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, όλα αυτά όλα αυτά που θίγουνε το νοικοκυριό, την οικογένεια καθενός από τους πολίτες. Συγκεκριμένα έχουμε μία κάμψη 20 με 25%.»

Η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

«Είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Οι Έλληνες επενδύουν πολλά χρήματα για να εισαχθούν τα παιδιά τους στις πανεπιστημιακές σχολές και να έχουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον. Δεν μπορεί λοιπόν, τα πανεπιστήμια που είναι χώροι μόρφωσης, γνώσης, επικοινωνίας και ελευθερίας να μετατρέπονται σε παράγκες βιαιότητας περιθωριακών ομάδων οι οποίες προβαίνουν σε απαράδεκτες πράξεις. Άρα, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να υπάρχει ασφάλεια στο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν νόμοι. Εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους.»

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία προσέλαβε τα 400 άτομα. Τετρακόσια νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πτυχιούχους πανεπιστημίου για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Προχθές ξεκίνησε η εκπαίδευσή τους στην Κομοτηνή και είμαι αισιόδοξος ότι η τετράμηνη εκπαίδευσή τους θα τους κάνει έτοιμους και ικανούς να συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια των πανεπιστημίων.»

Επιπλέον, η Ελληνική Αστυνομία τους τελευταίους τρεις μήνες έχει μπει πέντε φορές σε πανεπιστημιακούς χώρους για να επαναφέρει τα πράγματα στη νομιμότητα, βάζοντας τέλος σε μία περίπτωση κατάληψης χώρου τριάντα τεσσάρων ολόκληρων ετών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια πρωτοφανή άθλια κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνω έλαβε τέλος σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου, ο νόμος λέει ότι οι Πρυτάνεις πρέπει να φτιάξουν τα σχέδια, πρέπει να βάλουν τουρνικέ στις εισόδους των Πανεπιστήμιων προκειμένου να είναι ελεγχόμενη η είσοδος καθώς και κάμερες.»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση