Το πράσινο φως στο διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη για την θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσιών Πληροφοριών (ΕΥΠ) άναψε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία, μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά την κεκλεισμένων των θυρών ακρόασή του, έλαβε την θετική έκφραση γνώμης και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τον διορισμό του στην θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Αντίθετα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αρνητική γνώμη.
Απόρρητη η ακρόαση Δεμίρη στην Επιτροπή
Η ακρόαση του κ. Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητη, με βάση το άρθρο 43Α του ΚτΒ που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους». Αυτό σημαίνει πως τηρούνται μεν πρακτικά της συνεδριάσεως, αλλά αυτά δεν διανέμονται. Τα μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτά, μόνο όμως για ανάγνωση και να κρατήσουν σημειώσεις και όχι να λάβουν αντίγραφα.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, για το «έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας»
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη υπήρξε αναστάτωση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλούνται πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Δεμίρης ερωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, εκείνος απάντησε: «Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται…».
Κατρούγκαλος: «Συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης από ΝΔ για υποκλοπές»
Η αναφορά του αυτή έφερε αναστάτωση στη συνεδρίαση με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ανακοίνωση-ομολογία του κ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Οι ίδιες πληροφορίες από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως σε απανωτές ερωτήσεις τους ο Θεμιστοκλής Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.
«Συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης από ΝΔ για υποκλοπές. Παίζουν καθυστερήσεις με τη Θεσμών κ ενώ είχαν πει την Τετάρτη, σήμερα ζήτησαν να πάει αργότερα, για να καταθέσει η ΝΔ τις προτάσεις της. Επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζε ο ελληνικός λαός ότι παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι και πως η σήψη που έχει επιβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη μας έχει κάνει διεθνώς ρεζίλι», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η αντίδραση από του ΜέΡΑ25 για το διορισμό του
Σε σχόλιό του στο «Ράδιο ΜέΡΑ25» για τον διορισμό του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη στην ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης υποστήριξε: «Ο διορισμός του νέου διοικητή της ΕΥΠ δεν αλλάζει τίποτα και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες για τις υποκλοπές».
Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης
Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών.
Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία” Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
- Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.
- To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.
- Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.
- Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.
- Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον ‘Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
- Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.