Η αναβάθμιση της χώρας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη ήταν πάντα από τα ζητούμενα της κυβέρνησης όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια είναι μια από τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που παίρνουν σάρκα και οστά και επιβεβαιώνουν την επιτυχία του στόχου της.
Σε μια κρίσιμη συγκυρία, με την Ευρώπη να προσπαθεί να αντέξει στο ρωσικό εκβιασμό με το φυσικό αέριο, η Αθήνα ενισχύει τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια και στην τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής.
Η σημερινή τελετή έναρξης του αγωγού IGB στη Σόφια, όπου θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σηματοδοτεί τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής γέφυρας του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Ο Μητσοτάκης βλέπει Φον Ντερ Λάιεν
Στη Σόφια ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να τα πει από κοντά με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από το ακυρωθέν δείπνο τους την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα της επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση στην οποία θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου.
Θα ενημερώσει ακόμα την Πρόεδρο της Κομισιόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Ποιους θα έχει μαζί του στη Βουλγαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης
O πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστας Σκρέκα, θα έχει μια σειρά διμερών συναντήσεων με τους Προέδρους της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσούκα και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ.
Θα συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί και στην τουρκική προκλητικότητα και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Αζέρο Πρόεδρο καθώς στην ατζέντα της θα βρεθούν και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού ο IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.