21:23
03/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:23
03/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τεμπονέρας: «Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ»

O Διονύσης Τεμπονέρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

O Διονύσης Τεμπονέρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.07.2023
11:06
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2023 • 16:29
Δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ ο Τεμπονέρας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα» δήλωσε στα ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1, είπε πως πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες της ήττας στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ απέδωσε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι από το 2012 δεν κατάφερε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα και δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.

Σημείωσε πως έχει καταθέσει πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και πως δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Το «ρήγμα» στους «προεδρικούς» αλλάζει τα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα καινούργιο τοπίο, το φαίνεται πως θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργηθεί, πλέον, στην Κουμουνδούρου, καθώς η ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών» δείχνει να μην είναι ενιαία, με αρκετά από τα στελέχη της να ακολουθούν ένα δικό τους μονοπάτι.

Την Κυριακή, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άργησε να ξεκινήσει, σχεδόν, μιάμιση ώρα. Έλειπε η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της «Ενωτικής Τάσης» και της «ΡΕΝΕ», που έφτασαν μετά τις 13.00 στην Αγίου Κωνσταντίνου, παρότι η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 12.00.

Μόνο η Ρένα Δούρου (Ενωτική Κίνηση) και ο Διονύσης Τεμπονέρας έφτασαν στην ώρα τους. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, η καθυστέρηση αυτή οφείλονταν στο γεγονός ότι συνεδρίαζαν μεταξύ τους, όμως δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή. Ο πρώτος «κρίκος» στην αλυσίδα που έσπασε, ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ο πρώην υπουργός -που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- εμφανίστηκε αντίθετος με τις βεβιασμένες διαδικασίες για την εκλογή προέδρου, ζητώντας καθαρές θέσεις, αλλά και χρόνο για να τις εκφράσουν από τους πιθανούς υποψήφιους. Επίσης, έθεσε θέμα παραίτησης όλων των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και εκλογής, νέας, προσωρινής από την Κεντρική Επιτροπή, ως ότου πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, προκρίνοντας το φθινόπωρο ως χρόνο τέλεσης του.

Μαζί του συντάχθηκαν ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζήτησε και την παραίτηση της Ράνιας Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη από τις θέσεις του Γραμματέα και του Αναπληρωτή Γραμματέα, αντίστοιχα, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με δική του πολιτική πλατφόρμα, εμφανίστηκε και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης και Παναγιώτης Ρήγας, επέλεξαν να εμφανιστούν διαλλακτικότεροι από τους υπόλοιπους, αν και δεν έβλεπαν με κακό μάτι την παράταση της εκλογής προέδρου. Προφανώς και δεν θα συναινούσαν στο να εκλεγεί αρχηγός μέσα στον Ιούλιο, όπως πρόκρινε η «Ομπρέλα», όμως κατανοούν απόλυτα ότι το κόμμα δεν μπορεί να μείνει «ακέφαλο» για τέσσερις ακόμα μήνες.

Όλα δείχνουν πως οι υπόγειες διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα τρέξουν στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν τελικά οι Έφη Αχτσιόγλου επιλέξει να διεκδικήσει την αρχηγία, θα στηριχθεί τόσο από την «νέα φρουρά» (ΤζανΑκόπουλος, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης), όσο και από την «Ομπρέλα».

Στους «προεδρικούς» παρουσιάζεται μια μικρή δυστοκία στην εξεύρεση υποψήφιου ικανού να κοντράρει με αξιώσεις την επιλογή της άλλης πλευρά, με ορισμένα στελέχη της να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι εν τέλει θα τα καταφέρουν.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση