05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα στρατηγικά σημεία στα οποία στέκεται το Μαξίμου από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch

Στην Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στην Ιαπωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

31.01.2023
07:34
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2023 • 11:19
Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς εξελίσσεται η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου για το πώς εξελίσσεται η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και η συγκυρία να συμπέσει με αυτό η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία BB+, από τον διεθνή οίκο Fitch Ratings.

Κι αυτό γιατί φέρνει την ελληνική  οικονομία μόλις ένα σκαλί από την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνιστά «άλλη μια επιβεβαίωση της ορθότητας, της υπευθυνότητας και της αποτελεσματικότητας  της κυβερνητικής πολιτικής, άλλη μια εγγύηση στις προσδοκίες των Ελλήνων για το αύριο».

Πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια και -όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος- οφείλεται στην καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις προβλέψεις για καλύτερα αποτελέσματα στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και στην ανάπτυξη. Ακόμη υπάρχει η επιβεβαίωση από τον διεθνή οίκο ότι «οι Αρχές συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρυθμιστική ατζέντα τους».

Η αναβάθμιση υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη δεν είναι τυχαία. «Πρόκειται για καρπό της οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής της Κυβέρνησης και ειδικότερα: Των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έγιναν. Της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Της συρρίκνωσης της ανεργίας. Και βέβαια της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Στην κυβέρνηση επίσης τονίζουν πως παραμένουν δεσμευμένοι στη μεταρρυθμιστική  ατζέντα.

Μητσοτάκης από Ιαπωνία: «Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης»

Την καλή εικόνα της οικονομίας μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στο επίσημο ταξίδι του στην Ιαπωνία. Τόσο στους χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Hiroyuki Hosoda και τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida,  καθώς και και με στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας, Keidanren.

Στη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του οι δύο ηγέτες υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις τοποθετήσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του και την ομιλία του σε στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας Keidanren, στο Τόκιο, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κάλεσε τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το κάνουν.

Υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται τώρα σε δυναμική πορεία και σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Έχουμε δει την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται ότι θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023». Ακόμη  ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να εξετάσουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Ο πρωθυπουργός την περιέγραψε ως ένα συνδυασμό τριών πραγμάτων: «Μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που μείωσε τους φόρους αλλά χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, και το γεγονός ότι έχουμε εξυγιάνει το τραπεζικό μας σύστημα».  Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, και αυτό θα ανοίξει νέες δυνατότητες και για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Μετά το ταξίδι του στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός θα παραμείνει πιστός στο σπριντ των περιοδειών του κι αναμένεται να βρεθεί στην ανατολική Αττική και να κάνει περιοδεία στο Μάτι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση