21:51
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:51
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια: Παραμένει ασφαλής η Ελλάδα – Πότε θα πληρωθεί η Gazprom

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Εurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Εurokinissi

28.04.2022
07:21
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2022 • 10:20
Όσα συζητήθηκαν χθες στο Μαξίμου αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις αποφάσεις της Gazprom

Η διαπίστωση ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας, προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη (27/4) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά τις αποφάσεις της Gazprom.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Όπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας.

Επίσης έλαβαν μέρος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ενεργειακό εκβιασμό

Το Κρεμλίνο ήταν σαφές. Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη θα έχουν την τύχη της Πολωνίας και της Βουλγαρίας που διαπίστωσαν σήμερα πως η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου απαιτώντας να πληρωθεί για την παροχή, σε ρούβλια.

Η ΕΕ προσπάθησε να απαντήσει, κάνοντας λόγο για εκβιασμό, ενώ ένα φιλόδοξο σχέδιο στην Ευρώπη θέλει τη γηραιά ήπειρο να απεξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια σύντομα, αλλά δυστυχώς όχι άμεσα. Αν όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιήσει την απειλή του και ακολουθήσουν μέσα στον μήνα Μάιο περισσότερες χώρες στην Ευρώπη που δεν θα λαμβάνουν φυσικό αέριο, τότε μπορεί η Ένωση να ανταπεξέλθει ενεργειακά;

Σταθμός φυσικού αερίου
Σταθμός φυσικού αερίου / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει τον εκβιασμό του Κρεμλίνου

Σε εκτενή του ανάλυση το CNN αποτυπώνει την έντονη εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μπλοκ εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 45% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ είναι κατά 32% περίπου γεμάτες, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Αυτό υπολείπεται κατά πολύ του στόχου του 80% που έχει θέσει το μπλοκ για τα κράτη μέλη του να πετύχουν μέχρι τον Νοέμβριο.

Τον Μάρτιο, οι ηγέτες στην Ενωμένη Ευρώπη δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 66% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να σπάσουν την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι το 2027. Το μπλοκ συμφώνησε επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισάγουν φέτος περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Γερμανία επιταχύνει την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου και η Ιταλία υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλγερία αυτόν τον μήνα.

Κι αν με φόντο το καλοκαίρι, αλλά και τα πρώτα μέτρα των «27», δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα στο σύνολό της η ΕΕ, η ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει στη Γερμανία μια ξαφνική διακοπή του φυσικού αερίου είναι η αιτία της μεγαλύτερης ανησυχίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εισάγει συνήθως περίπου το 55% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της. Αν και κατάφερε να μειώσει το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών στο 40% τις τελευταίες εβδομάδες, μια ξαφνική διακοπή θα ήταν καταστροφική για τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία ήδη παλεύει με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τις ελλείψεις πρώτων υλών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση