Συντονισμένες ήταν οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις συνεχείς επιθέσεις από την Τουρκία, μετά και την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ψέριμο και άλλα νησιά που αμφισβητήθηκαν με τον απαράδεκτο χάρτη που παρουσίασε προ ημερών ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, σημειώνοντας πως στην Τουρκία τα βάζουν με την ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού έγινε την ώρα που αναστάτωση επικράτησε στα τουρκικά ΜΜΕ μετά την χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ψέριμο, Κω και Αστυπάλαια, ενώ οι αντιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για την ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram από την Ψέριμο.
«Κάθε ρητορικό επίθετό τους και επιθετικό τους βήμα, μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση. Ευχόμαστε μαζί με το όνομά τους, να αλλάξουν και τη λογική τους» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός. «Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται σε στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι “καμμένες” λογικές που απέτυχαν. Σήμερα, απαιτούνται ισχυρές συμμαχίες που τις έχουμε και ισχυρή άμυνα που τη χτίζουμε. Αλλά και τα δίκαιά μας που συμβαδίζουν πάντα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.
«Κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις αλλά πάντα ανοιχτές σε συζητήσεις. Το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Δένδιας: «Η Τουρκία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου»
Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να κατασκευάζει νομικά οικοδομήματα για να υποστηρίξει τις εθνικές της θέσεις και τις υποστηρίζει με τη σταθερή της προσήλωση στους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου όπως, μεταξύ άλλων, την αρχή pacta sunt servanda, την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων με βάση οικουμενικά αποδεκτούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, την απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Προλογίζοντας, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, το φετινό επετειακό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στη Διεθνή Δικαιοταξία: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις», ο κ. Δένδιας τόνισε πως με βάση τις αρχές αυτές, η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες, οχυρώνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τον Κόλπο και τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι σε αναθεωρητικές συμπεριφορές και πρακτικές.
«Αυτό ισχύει και έναντι των πρακτικών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί άνευ περιστροφών κάθε βασική αρχή του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας αντιθέτως, με την προσήλωσή της σε αυτές τις αρχές καθίσταται αξιόπιστος διεθνής και περιφερειακός εταίρος» υπογράμμισε.
Οικονόμου: «Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις απορρέουσες υποχρεώσεις της»
Την ίδια ώρα, στη μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται η Ελλάδα, έκανε ειδική τοποθέτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σε συνάντηση που είχε σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα (UNCHR), Μαρία Κλάρα Μαρτίν.
«Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις απορρέουσες υποχρεώσεις της από την Κοινή Δήλωση του 2016», τόνισε ο κ. Οικονόμου, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, ενώ σημείωσε την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., προσβλέποντας στην συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, επισημαίνοντας την σημαντική συνδρομή της χώρας μας στο ζήτημα της υποδοχής και φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων, γενικώς, το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα, εισαγωγικά σημείωσε τις θετικές εντυπώσεις της από την συνεργασία της με αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογραμμίζοντας πρόσφατη εκπαίδευση που παρείχε το Γραφείο σε προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα μετανάστευσης. Επίσης, σημείωσε την πρόθεσή της για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, σε όλο το εύρος των ζητημάτων διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Στην συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος του υπουργού, Σοφία Σταματέλλη. Επίσης, συμμετείχαν οι συνεργάτες της επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα, Καλλιόπη Στεφανάκη και Αντριάνο Σιλβέστρι.