Εσωκομματικές εξελίξεις υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς την περασμένη εβδομάδα η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του στην Παναγή Κυριακού.
Πρόκειται για μια συνάντηση που έρχεται την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωκομματικό του κοινό, ότι «εμείς οι νεοδημοκράτες δεν μασάμε».
Είναι βέβαιο ότι οδεύοντας στις εκλογές ο πρωθυπουργός θέλει να τονώσει και τον «κομματικό πατριωτισμό» και να συσπειρώσει όλες τις τάσεις και όλες τις «γαλάζιες» φυλές.
Σύμφωνα λοιπόν με την «Καθημερινή», η Μπακογιάννη ανέβαλε ρόλο διαμεσολαβητή, ώστε να «θερμανθούν» ξανά οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τους Σαμαρά-Καραμανλή, οι οποίες σύμφωνα με τις φήμες τους τελευταίους μήνες δεν ήταν οι καλύτερες -άλλωστε και οι 2 πρώην πρωθυπουργοί είχαν ασκήσει κριτική στον Μητσοτάκη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη άλλωστε έχει πάντα έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κώστα Καραμανλή, αφού υπηρέτησε στην κυβέρνηση του από το κρίσιμο πόστο της ΥΠΕΞ και η συνεργασία τους βασίστηκε σε αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Άγνωστο τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπακογιάννη-Καραμανλή
Το τι ειπώθηκε λεπτομερώς στο τετ α τετ της περασμένης εβδομάδας το γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι η Ντόρα Μπακογιάννη λειτούργησε –το έχει κάνει και στο παρελθόν– ως «γέφυρα» μεταξύ της Παναγή Κυριακού και του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών, ειδικά μετά την ομιλία Καραμανλή στα Ανώγεια, είχε έντονες αναταράξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η βούληση της κυβερνητικής πλευράς, την οποία πιθανότατα μετέφερε και η κ. Μπακογιάννη, είναι ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελευταία Πολιτική Επιτροπή πως οι επόμενες εκλογές «θα είναι από τις κρισιμότερες της μεταπολίτευσης» αποτυπώνει τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση, κρίσιμο κομμάτι της οποίας είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του κόμματος.
Από εκεί και πέρα, εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός αποφασίσει ότι δεν θα είναι εκ νέου στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε η «αποχώρηση» να γίνει με βελούδινο τρόπο, κάτι που είναι και στην κουλτούρα του πρώην πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση εικάζεται πως το τετ α τετ του με την πρώην ΥΠΕΞ είχε στόχο να ανιχνεύσει τις προθέσεις του κ. Καραμανλή τόσο όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών όσο και τις προσωπικές του προθέσεις για το τι θα πράξει στις επόμενες εκλογές και το αν θα είναι υποψήφιος.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ως γνωστόν για το θέμα των υποκλοπών από τα τέλη Αυγούστου στα Ανώγεια. Τότε είχε πει πως «όλα πρέπει να βγουν στο φως» και είχε μιλήσει για το απόρρητο, λέγοντας πως η μη άρση του υποτάσσεται στην ανάγκη για κάθαρση. Ο κ. Καραμανλής θεωρεί πως η τότε τοποθέτησή του έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις και ό,τι είχε να πει το έχει πει, χωρίς διάθεση να επανέλθει στο θέμα. Οσον αφορά τις προθέσεις του για το πολιτικό του μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και όλα είναι ανοιχτά.
Αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο έτερος πρώην πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί έως σήμερα για το θέμα των υποκλοπών και ως εκ τούτου η προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου ομιλία του στα εγκαίνια του νέου Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» συγκεντρώνει όλα τα νεοδημοκρατικά, και όχι μόνο, βλέμματα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για όλη την τρέχουσα ατζέντα και θα αναφερθεί και στο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας. Σε αντίθεση πάντως με τον Κώστα Καραμανλή, που δεν έχει αποφασίσει αν θα κατέλθει ή όχι στις εκλογές, ο κ. Σαμαράς είναι βέβαιο ότι θα είναι για μία ακόμη φορά υποψήφιος βουλευτής, καθώς θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του νομού Μεσσηνίας.