Με τη συνάντησή του σήμερα Τρίτη (10/1) στις 12 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Mathias Cormann, στο Μέγαρο Μαξίμου φέρνει στην κορυφή της ατζέντας το ευνοϊκό για αυτόν πεδίο της οικονομίας.
Στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη και θα παρουσιαστεί η τακτική έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση παρουσιάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και πώς θα κινηθεί σε πλαίσιο ανάκαμψης στο επιβεβαρυμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης.
Ο ΟΟΣΑ έχει προβλέψει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,7% το 2022, αλλά για το 2023 1,6%. Ενθαρρυντικό είναι ότι προβλέπει ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται κάτω από 5% και ότι το 2023 θα βρεθεί κάτω από 10%.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται στις δηλώσεις του σήμερα και εν μέσω προεκλογικού κλίματος να εξηγήσει τις κομβικές θετικές δράσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση της καλής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Και το επόμενο διάστημα, μέχρι τον Απρίλιο που τέθηκε χθες και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ως μήνας τομής για τις πολιτικές εξελίξεις και το στήσιμο της πρώτης κάλπης, το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει το μεταρρυθμιστικό έργο ώστε οι πολίτες να δουν στην τσέπη τους τα αποτελέσματα της καλής οικονομικής πορείας.
Όλα είναι έτοιμα από 1η Φεβρουαρίου να λειτουργήσει το Market pass και από 1η Απριλίου να πραγματοποιηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Κλίμα όξυνσης
Στο πεδίο της σκανδαλολογίας η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία περνά στην αντεπίθεση με αφορμή τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, η οποία έχει 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα.
«Δεδομένης αυτής της υποκρισίας, αν ο κ. Τσίπρας θέλει να αποδείξει ότι ο λόγος του έχει ένα ίχνος αξιοπιστίας, θα πρέπει να «αποσαφηνίσει» εάν το ασυμβίβαστο ισχύει και για τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και καλούν την βουλευτή και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν:
● Έχει ή όχι 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ την ίδια στιγμή είχε βουλευτική ιδιότητα;
● Στην περίπτωσή της ισχύει το ασυμβίβαστο ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναιυπεράνω του Συντάγματος;
● Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση παραίτησή της ή όχι;
Στο κόκκινο έχει φθάσει το πολιτικό θερμόμετρο και για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το Μέγαρο Μαξίμου τόσο με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όσο και του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα, επιμένει ότι η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το καθεστώς των Γλυπτών είναι ξεκάθαρη: δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα, δεδομένου ότι αποτελούν προϊόν κλοπής.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού τον Νοέμβριο του 2021 στο βρετανικό δίκτυο ITV, όπου κατέστησε σαφές πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο επειδή κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν», και απέρριψε ως «αναχρονιστική» την προσέγγιση που θέλει τα Γλυπτά να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή εκτίθενται εκεί για καιρό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει την οριστική επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών, δίχως να συμβιβάζεται με τον δανεισμό τους. Από την κυβέρνηση κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για μικροκομματισμό καθώς εμφανίζεται να υιοθετεί δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία.