Με το βλέμμα του το Μέγαρο Μαξίμου στην αυξανόμενη αδιευκρίνιστη ψήφου και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων στην αντισυστημική ψήφο αναπροσαρμόζει την στρατηγική του. Στόχος είναι να προβληθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο μόνος ικανός να εκφράσει το πνεύμα του εκσυγχρονισμού και αυτού που μπορεί να αναμετρηθεί με το παλαιοκομματικό πνεύμα, απόρροια του οποίου είναι οι παθογένειες του κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό η επανένταξη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά την αρχική προ των Τεμπών εξαγγελία της αποπομπής του από αυτά δίνει το έναυσμα στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί στον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο για άλλη μια κολοτούμπα, αλλά και για ταύτιση με τον «Πολακισμό», που εκφράζει -κατά κυβερνητικές πηγές- την άθλια μορφή του παλαιοκομματισμού.
«17 μέρες ήταν αρκετές για να επιστρέψει ο πολακισμός (προς το παρόν) στη ρητορική, το ύφος, το περιεχόμενο και τα λόγια του κ. Τσίπρα ακόμη και για μια τέτοια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επισημαίνοντας τα ψέματα, το λαϊκισμό, και τις συκοφαντίες με τις οποίες προσεγγίζεο ο ΣΥΡΙΖΑ την τραγωδία των Τεμπών.
Μητσοτάκης: Η νέα τακτική προς τις εκλογές
«Από αυτούς που πορεύονται αγκαλιά με το βαθύ κράτος του παλαιοσυνδικαλισμού και αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης και αξιολόγησης, δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό από το “φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ”. Απέναντι στην άχαρη αντιπαράθεση για ένα τραγικό γεγονός που αμετανόητα επιδιώκουν, εμείς επιμένουμε: καμία συγκάλυψη, ασφαλής επανεκκίνηση των τρένων, ανασυγκρότηση των σιδηροδρόμων» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Σε αντίθεση με τις κινήσεις Τσίπρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Μαρούσι αποκρυστάλλωσε την νέα του τακτική προς τις εκλογές και τα διλήμματα τα οποία βάζει στο τραπέζι, εξηγώντας ότι η καλύτερη δικαίωση των νεκρών στα Τέμπη είναι να εξασφαλιστεί ότι αυτό το οποίο έγινε δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας. Καθόρισε ως αποστολή του να διορθώσει «όλα τα κακώς κείμενα μιας Ελλάδας που έρχεται από το παρελθόν». Στόχος του είναι να πάρει ισχυρή εντολή για να αλλάξει την Ελλάδα που μας πληγώνει.
«Θα προσέλθουμε στην εκλογική διαδικασία με σεμνότητα και με αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας με θάρρος τα λάθη μας. Θα κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και θα τους παρουσιάσουμε το όραμά μας για μία καλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επίτευξη της αυτοδυναμίας
Η επίτευξη της αυτοδυναμίας παραμένει στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Με την μεγαλύτερη πιθανότητα οι πρώτες εκλογές να διενεργηθούν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου στην κυβέρνηση έχουν ένα περιθώριο 4 εβδομάδων περίπου για να ανατάξουν το βαρύ κλίμα από το φονικό δυστύχημα πριν να προκηρύξουν εκλογές. Η προκήρυξη των εκλογών αναμένεται λίγο πριν ή λίγο μετά από την Κυριακή του Θωμά. Για αυτό στο επιτελείο της κυβέρνησης δίνουν μεγάλη σημασία στην αποτύπωση της κοινής γνώμης όπως παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις.
Η μετατόπιση ψηφοφόρων της ΝΔ προς την αδιευκρίνιστη ψήφο αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος. Αυτή προσπαθεί να ανακτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό που στέκονται κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η πτώση της Νέας Δημοκρατίας δεν σχετίζεται ότι τους χαμένους ψήφους της, τις καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι κατά μέσο όρο η ΝΔ εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου να κινείται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, στο 28 %.