11:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:06
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στο φουλ οι εκλογικές μηχανές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι αριθμοί που δίνουν αυτοδυναμία

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πράγα / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.10.2022
07:18
Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2022 • 10:39
Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Παράλληλα με τη διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων που βρίσκονται στην ατζέντα του, τα ελληνοτουρκικά και την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει σε προεκλογικούς ρυθμούς και έχει θέσει στο φουλ τις κομματικές μηχανές.

Οι περιοδείες του ίδιου στην περιφέρεια και στο νομό Αττικής θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, ενώ το Σάββατο σε αίθουσα στο ΟΑΚΑ θα μιλήσεις στις ΝΟΔΕ, στις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ ανά νομό, ζητώντας τους να μεταφέρουν το μήνυμα του κόμματος παντού. Να εξηγήσουν στους πολίτες το μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία και να επισημάνει ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε αυτό το έργο.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναμένεται να σημειώσει τις παγίδες που κρύβει η απλή αναλογική στην πρώτη κάλπη, η οποία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ως χαλαρή ψήφος, καθώς το αποτέλεσμά της θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Η εξίσωση της αυτοδυναμίας

Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και αναλύουν με λεπτομέρεια τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις νέες δεξαμενές από όπου μπορούν να δώσουν εκλογικούς ψηφοφόρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν δώσει ανάσα ανακούφισης στην κυβέρνηση, καθώς σηματοδότησαν ότι ένα ισχυρό χτύπημα που δέχτηκε, το ζήτημα των υποκλοπών δεν επηρέασε σε βάθος την εκλογική άποψη των ψηφοφόρων.

Η τάση ανάκαμψης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας έχει καταγραφεί στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις όπου το κόμμα της Πειραιώς φαίνεται με την αναγωγή της ψήφου να φτάνει στο ποσοστό περίπου 36%. Όμως αυτό το ποσοστό δεν είναι ικανό να φέρει το χαμόγελο της σιγουριάς στα χείλη των συνεργατών του πρωθυπουργού.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής
O Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ξέρουν ότι η επίτευξη της αυτοδυναμίας είναι ένας συνδυασμός πολλών και διαφορετικών  παραμέτρων. Σε μια εξακομματική Βουλή, όπως είναι σήμερα, το πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό 37 με 38% θα μπορούσε να κερδίσει 151 έδρες και να πετύχει την αυτοδυναμία, με το εκλογικό σύστημα Γεραπετρίτη που θα ισχύσει στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο αν επτά κόμματα μπουν τελικά στη Βουλή τότε το όριο της αυτοδυναμίας ανεβαίνει πιο ψηλά και το ποσοστό του πρώτου κόμματος για να αποκτήσει αυτοδυναμία πρέπει να φτάνει στα 40%.

Στη Νέα Δημοκρατία λοιπόν ανησυχούν για τα κόμματα που βρίσκονται στην ακροδεξιά και συγκεντρώνουν τώρα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ποσοστά γύρω στο 2%. Όπως το ποσοστό του κόμματος Έλληνες που θεωρείται το διάδοχο σχήμα της Χρυσής Αυγής και εμφανίζει σταθερά ποσοστά στο 2 με 2,5%. Αν διατηρήσει αυτή τη σταθερότητα σύμφωνα με την άποψη των ειδικών έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να μπει στη Βουλή. Έτσι για την κυβέρνηση θα είναι διπλό χτύπημα καθώς η επτακομματική Βουλή θα ανεβάσει το όριο της αυτοδυναμίας αλλά θα σημάνει και την επιστροφή ενός ακροδεξιού κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Άνοδος Ελληνικής Λύσης στη Βόρειο Ελλάδα

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η περιοδεία του πρωθυπουργού σε Πέλλα και Θεσσαλονίκη. Ένα γεγονός που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι η άνοδος των ποσοστών του κόμματος της Ελληνικής Λύσης που φτάνει στο 6%.  Βουλευτές της Βορείου Ελλάδας επισημαίνουν  μάλιστα τη διείσδυση που έχει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στην εκλογική βάση της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα ερμηνεύουν αυτή την άνοδο εξηγώντας ότι ο κ. Βελόπουλος έχει πάρει με το μέρος του υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος αλλά και μερίδα του κλήρου, τους λεγόμενους «πνευματικούς» που έχουν ισχυρή επιρροή σε πολύ κόσμο της Βορείου Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περιοδεία στην Πέλλα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περιοδεία στην Πέλλα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το φαινόμενο αυτό της ανόδου στο κυβερνητικό επιτελείο συνεξετάζεται με την γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και  τις αυξητικές τάσεις των κομμάτων της ακροδεξιάς, όπως στη Γαλλία και τη Σουηδία, αλλά και την επιστροφή τους στην εξουσία, όπως στην Ιταλία.

Η πρώτη κάλπη είναι μια άλλη παράμετρος που μπαίνει στην εξίσωση της αυτοδυναμίας στους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρούν ότι πρέπει να πάρει η ΝΔ όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται στην πρώτη κάλπη, ώστε αυτό το ποστοστό να γίνει αναβατήρας που θα αυξήσει τα ποσοστά στη δεύτερη κάλπη. Αντίθετα αν επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου τότε δύσκολα ένα χαμηλό ποσοστό μπορεί μετά να εκτοξευθεί σε ποσοστά που θα χαρίσουν την αυτοδυναμία.

Οι νέες δεξαμενές

Πέρα από το παραδοσιακό κοινό της ΝΔ το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία στη δεξαμενή των νέων, στις ηλικίες 17 έως 24, και από 25 έως 39 που σύμφωνα με τις μετρήσεις υστερεί.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους η ηλικιακή ομάδα των 17-24 ετών  δείχνει να έχει θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που συγκεντρώνει σε μέσο όρο. Αντίθετα δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό.

Για αυτό το κυβερνητικό έργο στρέφεται  σε προγράμματα που έχουν ως επίκεντρο τους τους νέους όπως το σχέδιο στέγασης για τους νέους, με φθηνά ενοίκια, αλλά και προγράμματα κατά της ανεργίας για τους νέους.

 

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση