Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Πέμπτη (29/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου το πρωί θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια θα συναντηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Πρόεδρό του, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά σήμερα και έχει ως βασικό θέμα του το μεταναστευτικό.
Στο πρώτο του επίσημο ταξίδι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανανεωμένη κυβερνητική θητεία και την δυναμική που του δίνει και στις διεθνείς σχέσεις η ισχυρή εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός, θα τοποθετηθεί στη συζήτηση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση για το Μεταναστευτικό που δεν είναι άλλο από την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με παράδειγμα την πρόσφατη τραγωδία του ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, όπου 600 περίπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει να αναληφθούν πιο εντατικές και συντονισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες από την Ευρώπη για να πατάξουν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πάντως η συμφωνία για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιλαμβάνει μερικές από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, όπως κάποιες προσαρμογές του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Πάντως στο εσωτερικό την κυβέρνηση την περιμένει πολλοί δουλειά. Στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ και ετοιμάζονται για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 6 μέχρι τις 8 Ιουλίου. Ήδη από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης συμπυκνώνοντας τες στο τετράπτυχο «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε ισχυρή Ελλάδα».
Στους μπλε φακέλους που παρέλαβαν οι υπουργοί και συνέγραψαν οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου περιλαμβάνονται το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027, ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες έτους 2023, το σύνολο των κειμένων αναφοράς για το κυβερνητικό έργο της περιόδου Ιουλίου 2019-Μαΐου 2023, καθώς και χρονοδιάγραμμα βασικών υποχρεώσεων και εργασιών.
Για φέτος περιλαμβάνει: 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις που αφορούν όλη την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα:
Α. Πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023 – 2027/ Οι δεσμεύσεις μας
Η ενότητα περιλαμβάνει, τους κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους και δράσεις της νέας κυβερνητικής περιόδου σε συνάρτηση με τον στρατηγικό πολιτικό σχεδιασμό και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023-2027.
Β. Προγραμματισμός / Προτεραιότητες 2023
Η ενότητα περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του έτους για όλες τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού (Νόμοι και Προεδρικά Διατάγματα & Κρίσιμη Δευτερογενής Νομοθεσία). Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, περιλαμβάνονται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας. Οι δράσεις και τα έργα που περιλαμβάνονται στα εθνικά, οριζόντια και τομεακά σχέδια δράσης 2023 ταξινομούνται ανά τομέα πολιτικής. Τέλος, η υποενότητα «τρέχοντα ζητήματα» περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες και προτεραιότητες με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο 2023.
Γ. Χρονοδιάγραμμα Βασικών Υποχρεώσεων και Εργασιών
Χρηστικό ημερολόγιο που περιλαμβάνει τις προθεσμίες ολοκλήρωσης βασικών υποχρεώσεων και εργασιών ανά μήνα.
Δ. Παράρτημα: Κυβερνητικό Έργο Ιούλιος 2019 – Μάιος 2023
Το συγκεντρωτικό υλικό του κυβερνητικού έργου της περιόδου Ιουλίου 2019 – Μαΐου 2023 παραδίδεται ως ψηφιακό αρχείο και περιλαμβάνει αφ’ ενός τα κείμενα αναφοράς για το σύνολο της κυβέρνησης και αφ’ ετέρου το στοχευμένο υλικό κάθε υπουργείου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός περιέγραψε πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν με την «πρεμιέρα» να αφορά το επιτελικό κράτος στέλνοντας το μήνυμα στα 63 μέλη της κυβέρνησης ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες. Η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της».