08:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:37
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Στις Σέρρες ο Μητσοτάκης και όλα τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου με άρωμα πολιτικής σταθερότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

31.08.2022
07:55
Τελευταία ενημέρωση: 31/08/2022 • 11:33
Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί πολλά μηνύματα εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη στιγμή που αύριο στη Βουλή συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη λειτουργία της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός επισκεπτόμενος ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα τις Σέρρες.

Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί πολλά μηνύματα εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχοντας οριοθετήσει χρονικά ο ίδιος χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο πως οι εκλογές θα γίνουν σε εννέα μήνες, στο δρόμο για τις κάλπες κρατά ως ισχυρότερό του όπλο την επαφή με τον κόσμο και την τετ α τετ επικοινωνία μαζί του, σε μια από τις πιο δύσκολες καμπές της διακυβέρνησης του λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών.

Από την άλλη η επιλογή της πατρίδας των Καραμανλήδων, που έχει ισχυρό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση της γαλάζιας παράταξης στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και σταθερότητας του κόμματος παρά τους κλυδωνισμούς που επιχειρούνται από τους πολιτικούς αντιπάλους με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

Με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει επισκέψεις σε σχολείο, νοσοκομείο και Πυροσβεστική επίσης ο Πρωθυπουργός δίνει επίσης το τρίπτυχο της μεγάλης σημασίας που δίνει στο κυβερνητικό του έργο στην Παιδεία, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία και μπορεί να αναδείξει τα μεγάλα βήματα που η κυβέρνηση του με το μεταρρυθμιστικό της έργο επιχείρησε σε αυτούς τους τομείς.

Από την άλλη στη Βουλή από τις 10  το πρωί θα κληθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη λειτουργία της ΕΥΠ εκτός από τους διοικητές της ΕΥΠ, τον νυν Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον  τέως Παναγιώτη Κοντολέων , και οι και πρώην διοικητές της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δραβίλλας δηλαδή οι επικεφαλής της ΕΥΠ από το 2012 και μετά, καλύπτοντας χρονικά τις διακυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, και ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Επίσηςθα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης. Επίσης θα κληθούν οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας και ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Η Βουλή
Η Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Υποδεικνύοντας τον Πούτιν

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός εντάσσει την υπόθεση των υποκλοπών σε ένα γενικότερο πλαίσιο απόπειρας πολιτικής αποσταθεροποίησης που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα χθες στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο υπέδειξε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως υποκινητή αυτής της επιχείρησης με την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν. «Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης βάζοντας στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να υποννοηθεί ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών προκαλώντας πολιτική αστάθεια προς όφελός του.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Στο πλαίσιο της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα επανήλθε με δριμύτητα η ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και η επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αν και επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτει η συζήτηση έχει μπει για τα καλά στο κυβερνητικό επιτελείο και έχει τεθεί στο τραπέζι.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την πλειονότητα να το επιζητά καθώς αυξάνει τις πιθανότητες κυβερνησιμότητας  στις δεύτερες κάλπες χωρίς την ανάγκη κυβερνητικού εταίρου. Με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να δείχνει και με το ζήτημα των υποκλοπών ότι δύσκολα θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, η επίτευξη αυτοδυναμίας θεωρείτε από πολλούς μονόδρομος. Το θέμα άνοιξε πρώτος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει να συναινεί σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Με την επαναφορά το νόμου Παυλόπουλου με την οποία έγιναν οι εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 μέχρι το 2019 το πρώτο κόμμα  αποκτά αυτοδυναμία με ένα ποσοστό στο 36,%  κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν εφικτό ότι μπορεί να πετύχουν. Επίσης στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν στα χέρια τους τις δημοσκοπήσεις και περιμένουν και αυτές που θα διεξαχθούν μετά τη ΔΕΘ για να έχουν μια πληρέστερη εικόνα που κινείται το πολιτικό σκηνικό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση