«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στην Ίμβρο, 11 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εδώ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
«Και μάλιστα που θα έχω τη μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσω τον Επιτάφιο που θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικώνσε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ίμβρο.
«Πέρα από αυτό, όμως, οφείλω να σας πω ότι η μεγάλη μου χαρά έχει να κάνει και με το γεγονός ότι επισκέπτομαι εδώ την ελληνική κοινότητα, τα ελληνικά σχολεία, τους Έλληνες που βρίσκονται, εργάζονται, ζουν σε αυτό τον ιστορικό τόπο», είπε επίσης ο Νίκος Δένδιας.
Δένδιας: «Να στηρίξουμε τους Έλληνες που επέλεξαν και μπόρεσαν να μείνουν στην Ίμβρο»
«Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την παρουσία τους εδώ. Για να στηρίξουμε τους Έλληνες που επέλεξαν και μπόρεσαν να μείνουν στην Ίμβρο, να εργαστούν εδώ, να δημιουργήσουν μια ζωντανή κοινότητα» συνέχισε ο Νίκος Δένδιας.
«Και η πιο μεγάλη χαρά είναι να βλέπει κανείς τα παιδιά, 60 παιδιά που φοιτούν στα σχολεία της Ίμβρου και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εύχομαι την επόμενη φορά που Έλληνας υπουργός θα έρθει εδώ, τα 60 παιδιά να είναι 120».
Η Ίμβρος ανήκει στην Τουρκία και διοικητικά στη νομαρχία του Τσανάκκαλε. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο, στην είσοδο του Ελλησπόντου.
Έχει έκταση 279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.106 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2020, εκ των οποίων περίπου 700 είναι Έλληνες.
Όλα τα ελληνικά χωριά στην Ίμβρο έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα από την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, όποιος Ίμβριος θέλει να επισκευάσει το σπίτι του, θα πρέπει να το αναπαλαιώσει όπως ακριβώς ήταν αρχικά.
Οι Ίμβριοι που δεν έχουν την τουρκική υπηκοότητα δεν μπορούν να κληρονομήσουν περιουσία στην Ίμβρο. Αυτό αποτελεί πρόβλημα κυρίως στην περίπτωση των Ελλήνων Ιμβρίων ανδρών που δεν έχουν υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό.