Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αίγυπτο συνεχίζοντας τη διπλωματική τακτική της προηγούμενης τετραετίας.
Ενισχύει τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με χώρες της ανατολικής Μεσογείου αυξάνοντας την γεωπολιτική επιρροή της χώρας και αναδεικνύοντας την ως πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και σημαντικό ενεργειακό παίκτη.
Σήμερα στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελ Αλαμέιν. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Στο τραπέζι της συζήτησης τη μερίδα του λέοντος θα αποτελέσουν τα ενεργειακά και κυρίως η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή έχει σχέση και με την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχουν υπογράψει οι δυο χώρες καθώς το υποθαλάσσιο καλώδιο θα περνά από εκεί. Η Ελλάδα επιζητά την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου καθώς θέλει να αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα της Ευρώπης και να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο εισόδου πράσινης ενέργειας. Μετά τη ρωσοουκρανική σύρραξη που η Ευρώπη αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο στην ενεργειακή κρίση, είναι ένα φλέγον ζήτημα να υπάρχουν για την Ευρώπη ασφαλείς ενεργειακές εναλλακτικές.
Επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών συμπεριλαμβάνονται ζητήματα οικονομικής, εμπορικής, τουριστικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Ακόμη, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που καίει, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη.
Αναμένεται μεταξύ των δυο αντρών να συζητηθεί επίσης και η κατάσταση στην Τουρκία μετά τις τελευταίες εκλογές και την αλλαγή στάσης του Ερντογάν.
Βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι τηρώντας τις ισορροπίες του καλού κλίματος με την Άγκυρα να προλάβει την αλλαγή κινήσεων της στη γεωπολιτική σκακιέρα και την επιχείρηση προσέγγισης της με χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Η Άγκυρα πλέον ενδιαφέρεται να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της μεταφοράς πράσινης ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και να αποτελέσει αυτή τον ισχυρό ενεργειακό παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι το ταξίδι του Αιγύπτιου Προέδρου στην Τουρκία ακυρώθηκε και αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί πρώτος μαζί του.