Το σταυρόλεξο της ημερομηνίας των εκλογών επιχειρούν να λύσουν οι περισσότεροι βάζοντας κάτω το ημερολόγιο και συνυπολογίζοντας ακλόνητους παράγοντες κατά τη διάρκεια των οποίων είναι αδύνατο να στηθούν κάλπες, όπως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Το θέμα των εκλογών βρίσκεται στα χείλη υπουργών και βουλευτών, παρ’ όλο που όλοι θεωρούν ότι πλέον έχουμε μπει στην τελική ευθεία.
Ανεξάρτητα των πιθανών ημερομηνιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο μόνος που θα αποφασίσει τελικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τον χρόνο των εκλογών η κυβέρνηση έχει πει ότι αυτές θα διεξαχθούν στο τέλος της άνοιξης.
Στο μυαλό του ωστόσο ο πρωθυπουργός συνυπολογίζει διάφορες παραμέτρους, που θα παίξουν ρόλο για την τελική του κρίση. Μια από αυτές, όπως αναφέρουν συνομιλητές του και τη μεταφέρουν στο thestandard.gr, είναι οι τουρκικές εκλογές.
Έχοντας ως δεδομένο ότι από τις πρώτες κάλπες δεν θα προκύψει κυβέρνηση και αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με υπηρεσιακή κυβέρνηση στην ηγεσία της χώρας, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη παίζει σημαντικό ρόλο πώς θα είναι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός επ’ ουδενί δεν θα ήθελε να υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί μια ελληνοτουρκική κρίση.
Τα σενάρια των εκλογών
Στο Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες του thestandard.gr θεωρούν ότι μπαίνοντας στο 2023 θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει πώς θα είναι η γενικότερη κατάσταση, όποτε θα ξεκαθαριστεί και η ημερομηνία των εκλογών.
Πάντως σύμφωνα με σενάρια πολλές είναι οι πιθανές Κυριακές που μπορεί να στηθούν κάλπες εκτός από δυο, αυτή της 16ης Απριλίου καθώς τότε είναι το Πάσχα και της 4ης Ιουνίου που «πέφτει» στο μέσο της διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Αν η κατάσταση κριθεί από τον πρωθυπουργό ευνοϊκή, έχει ξεπεραστεί δηλαδή ο δύσκολος χειμώνας, ένας κατάλληλος μήνας μπορεί να υπολογιστεί και ο Απρίλιος με πιθανές ημερομηνίες στις 2 Απριλίου ή στις 9 Απριλίου.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η 9η Απριλίου είναι κατάλληλη, καθώς είναι η Κυριακή των Βαΐων και θα βόλευε τους ετεροδημότες που θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις εκλογές με τις διακοπές του Πάσχα. Αυτές οι ημερομηνίες τίθενται στο τραπέζι, γιατί πρέπει να συνδυαστούν έτσι ώστε οι δεύτερες κάλπες να μην «πέσουν» μέσα στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται περίπου 40 ημέρες μεταξύ των δυο καλπών, καθώς απαιτείται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τις διερευνητικές εκλογές, τη σύγκληση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών. Σύμφωνα με το τελευταίο ανάλογο παράδειγμα του 2012, οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 6 Μαΐου και οι δεύτερες στις 17 Ιουνίου.
Έτσι αν οι πρώτες εκλογές γίνουν αρχές Απριλίου οι δεύτερες θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου περίπου, πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και δεν θα τις διαταράξουν.
Αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τις κάνει τέλος Μαΐου μια πιθανή ημερομηνία είναι η 21η Μαΐου, όποτε οι δεύτερες εκλογές μπορεί να γίνουν στις 2 Ιουλίου. Θα έχουν τότε τελειώσει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα συμπέσουν περίπου με την ημερομηνία των εκλογών της 7ης Ιουλίου του 2019.
Για πολλούς όμως δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το σενάριο των εκλογών τον Μάρτιο σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό που μπορεί να προβεί ο πρωθυπουργός.