Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία έκλεισε τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εκλογές του 2023. Ο Standardάκος καταπιάνεται λοιπόν στη σημερινή του στήλη με το «αντίο» του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που φέρνει στη γαλάζια παράταξη.
Η απόφαση του Καραμανλή προκάλεσε τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, εδω και αρκετούς μήνες, με τις κακές γλώσσες να θέλουν τις σχέσεις νυν και πρώην πρωθυπουργού να βρίσκονται στο ναδίρ.
Άλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, άφησαν αιχμές για τους χειρισμούς Καραμανλή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων (και των βασιλικών κηδειών ο δεύτερος) και έδειξαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία.
Η συνάντηση με την Ντόρα -με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις- φαίνεται πώς «γλύκανε» κάπως τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου.
Μην κρυβόμαστε άλλωστε, από τη στιγμή που έφυγε από την πρωθυπουργία της χώρας ο ρόλος του Καραμανλή στην πολιτική ζωή είναι κυρίως επικουρικός.
Ο Καραμανλής δεν ήταν ο τελευταίος
Ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε ως φίλος από τη ΝΔ και όπως ο ίδιος φέρεται να διαμήνυσε θα στηρίζει από άλλο πόστο.
Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που έκλεισε την πόρτα στην γαλάζια παράταξη αυτή την εβδομάδα.
Λίγες ημέρες μετά ο Κώστας Τζαβάρας επιβεβαίωσε ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, καθώς μιλώντας στο «Κόκκινο» επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές 2023 με τη ΝΔ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν χωράω σε αυτό το σύστημα».
Η αλήθεια είναι ότι ο Τζαβάρας θεωρούνταν εδώ και μήνες ξένο σώμα στη ΝΔ, κυρίως λόγω της στάσης του στην υπόθεση των υποκλοπών, όταν και είχε ασκήσει εσωτερική αντιπολίτευση στην «γαλάζια» παράταξη, η οποία και είχε καταλήξει στην «παραίτησή» του από την Επιτροπή Θεσμών.
Η «καραμανλική» πτέρυγα ωστόσο σε μεγάλο βαθμό είχε αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ των τελευταίων ετών, με τον Κώστα Καραμανλή (σσ. τον νυν υπουργό Μεταφορών), τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Νικήτα Κακλαμάνη να είναι επί της ουσίας οι μοναδικοί που είχαν σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη τον τελευταίο καιρό.
Όσον αφορά τον Κουμουτσάκο διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο σε πρόσφατο ανασχηματισμό απομακρύνθηκε από το υπουργείο.
Από τους τρείς, εκείνος που έχει ασκήσει την πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση είναι ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος άλλωστε έχει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία.
Προσφάτως σε ολομέλεια της Βουλής είχε επαναφέρει στην τάξη τον Άδωνι Γεωργιάδη, απειλώντας ακόμη και να τον βγάλει εκτός αιθούσης.
Στη Βουλή βέβαια βρίσκεται και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και άλλοι βουλευτές, που βρέθηκαν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό.
Το όνομα της Κεφαλογιάννη, άλλωστε, κυκλοφόρησε στον αντιπολιτευτικό Τύπο ως συντασσόμενο με την εσωτερική αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ συζητιέται και για την διαδοχή κατάσταση στην μετά Μητσοτάκη εποχή.
Οι… προηγούμενοι
Σημαντικό είναι να ρίξουμε και μια ματιά σε πρώην στελέχη της ΝΔ που είχαν μάλιστα αναλάβει χαρτοφυλάκιο επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Ο λόγος για τον Ευάγγελο Αντώναρο, ο οποίος είχε διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλέον είναι ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, που ήταν υπουργός Τουρισμού και Παιδείας και ο οποίος -όχι τόσο έντονα όσο ο Αντώναρος- ασκεί σφοδρή κριτική στον νυν πρωθυπουργό και τον Νίκο Καραχάλιο που έχει διατελέσει σύμβουλος τόσο του Καραμανλή, όσο και τον Σαμαρά και τον Μεϊμαράκη και συχνά-πυκνά εμφανίζεται με κάποια «ιδέα» που θα φέρει την αναγέννηση στην κεντροδεξιά παράταξη.
Βεβαίως δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τον Σάββα Τσιτουρίδη, που διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο που διατέλεσε υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επί κυβερνήσεως Καραμανλή και υπουργός Άμυνας επί Σαμαρά.
Μάλιστα τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα στελέχη είχαν δημιουργήσει την κίνησης «Γαλάζιοι», στην οποία συμμετείχαν και άλλα πρώην στελέχη της ΝΔ, όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, ενώ όσον αφορά τον Αντώναρο υπάρχουν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει έρθει κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.
Ο Ρέμος θα τραγουδήσει στη Βουλή;
Μετά τις αποχωρήσεις από τη ΝΔ ψάχνουν… «νέο αίμα» το οποίο θα φέρει ώθηση ενόψει εκλογών και τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι μετά τον «Μιχαλάκη» από τα «Εγκλήματα» και ένα ακόμη πρόσωπο της ελληνικής σόουμπιζ θα κατεβεί στην πολιτική.
Ο λόγος για τον Αντώνη Ρέμο, που φρόντισε άλλωστε να δηλώσει διαθεσιμότητα στη φιέστα Γεωργιάδη πριν από λίγες ημέρες.
Στο Μαξίμου φαίνεται πως σκέφτονται να τοποθετήσουν τον τραγουδιστή στην Α’ Θεσσαλονίκης, εκεί που υπάρχει ένα κενό μετά την αποχώρηση Καραμανλή και όπου φυσικά “ζυγίζουν” την εκλογική επιρροή του Βελόπουλου.
Λέτε μετά τις εκλογές να τραγουδά από τα έδρανα της Βουλής «τι ήσουνα για μένανε καιρός λοιπόν για να λογαριαστούμε” στον Τσίπρα;