Σε επιφυλακή είναι η κυβέρνηση λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα ενώ ο πρωθυπουργός ήταν προγραμματισμένο να παραστεί σήμερα το εκδήλωση στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, η εκδήλωση αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα λόγω της ανάγκης προετοιμασίας για την αντιμετώπισή των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος του στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούν να δημιουργήσουν πίεση και να ρίξουν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση και την επακόλουθη ακρίβεια, αλλά και να σπιλώσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης θέτοντας ψηλά το ζήτημα των υποκλοπών.
Η Κυβέρνηση για την ακρίβεια
Ως προς το πρώτο μέτωπο, αυτό της ακρίβειας στην κυβέρνηση ποντάρουν στο «καλάθι του νοικοκυριού» διευκρινίζοντας ότι δεν είναι λύση για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Διασαφηνίζουν ότι είναι ένα ακόμη εργαλείο που προστίθεται στα όσα ήδη εφαρμόζονται για τη συγκράτηση των τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, απολύτως απαραίτητα για το κάθε νοικοκυριό. Και βέβαια δεν είναι το μόνο μέτρο που λαμβάνεται για την ανακούφιση των πολιτών και ιδίως των πιο ευάλωτων.
Το Μέγαρο Μαξίμου φροντίζει να υπενθυμίζει ότι έχουν δαπανηθεί παραπάνω από 7 δισ. ευρώ, αυτό τον χρόνο για να συγκρατηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται στο φυσικό αέριο και στα καύσιμα.
Επίσης προσβλέποντας στην «τσέπη» του πολίτη, που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα είναι βαρόμετρο για τις εκλογές, η κυβέρνηση ποντάρει στην μείωση της φορολογίας, ενώ θα συνεχίσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε παραπάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες μας κοντά στα Χριστούγεννα, στις αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες θα ξεπεράσουν το 7,5% και θα αρχίσουν να δίνονται από 1η Ιανουαρίου του 2023.
Η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις
Ως προς το δεύτερο μέτωπο, αυτό της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την κυβέρνηση με τις υποκλοπές, καταθέτοντας ο Αλέξης Τσίπρας και επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση απαντά με θεσμικό τρόπο. Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρξει διαφάνεια παντού, όπως ενημέρωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνάντηση εργασίας που είχε μαζί τους. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών.
Έτσι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Ειδικότερα οι προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά προβλέπουν: Την ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.
Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.Απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.
Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση. Ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων.