05:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:14
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Σήμερα οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς θα ταφεί ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος – Τι θα συζητηθεί στη διυπουργική σύσκεψη

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / Φωτογραφία: EUROKINISSI

11.01.2023
07:32
Τελευταία ενημέρωση: 11/01/2023 • 11:02
Tέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Δεν είχε ελληνική υπηκοότητα και δεν διέθετε ελληνικό διαβατήριο

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται σήμερα στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των καθιερωμένων του επισκέψεων, όπου αναμένεται να του δοθεί η ευκαιρία να προβεί σε δηλώσεις για να επικοινωνήσει και τη θετική πορεία της οικονομίας της χώρας και να τοποθετηθεί και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας εν μέσω του προεκλογικού κλίματος που επικρατεί. Νωρίτερα ωστόσο, μετά τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου θα προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη για να αποφασίσει τι θα γνωμοδοτήσει σχετικά με τις λεπτομέρειες ταφής του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ.

Η οικογένεια του εκλιπόντος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ο τέως Βασιλιάς να ταφεί στο Τατόι και η κηδεία του να γίνει με τιμές αρχηγού Κράτους. Στη διυπουργική που θα συμμετάσχουν  ο υπουργός Επικρατείας και συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ταφής του τέως Βασιλιά στο Τατόι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και συζητήσεις αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς το 1981 στο Τατόι είχε ταφεί και η μητέρα του πρώην Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ωστόσο το δεύτερο αίτημα της οικογένειας του τέως, για να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση, γιατί το πολιτειακό ζήτημα έχει αποφασισθεί το 1974 με δημοψήφισμα και δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί το λαϊκό αίσθημα.

Tέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Δεν είχε ελληνική υπηκοότητα και δεν διέθετε ελληνικό διαβατήριο

Άλλωστε ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ δεν είχε ελληνική υπηκοότητα και δεν διέθετε ελληνικό διαβατήριο. Στην κυβέρνηση θέλουν να ανακατευθούν μέχρι το σημείο που τους αφορά, ενώ για θέματα όπως που θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία ή αν θα τεθεί σε λαϊκό προσκήνημα δείχνουν προς την πλευρά της οικογένειες και τις συνεννοήσεις της με την Αρχιεπισκοπή Ελλάδος. Το πιο πιθανό είναι η νεκρώσιμος ακολουθία να ψαλεί στην Μητρόπολη Αθηνών.

Ως προς τα άλλα ζητήματα της κυβέρνησης ένα από τα θέματα που την απασχολούν είναι τα ελληνοτουρκικά αλλά και τις προκλήσεις που δέχεται τελευταία από τη Λιβύη, της οποίας η ηγεσία είναι όπως δείχνουν σε ανοιχτή γραμμή με τον Ερντογάν. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν καμία πρόκληση αναπάντητη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε χθες στην Πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα ρηματική διακοίνωση με την οποία αντικρούει τις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «παράνομων» ενεργειών του ερευνητικού σκάφους SANCO SWIFT, το οποίο διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Αναφέρει ότι οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται λαμβάνουν χώρα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, οι οποίες προσδιορίζονται από συντεταγμένες που είναι γνωστές σε όλους καθώς έχουν εκδοθεί σχετικές NAVTEX.

Η Αθήνα χαιρετίζει την αναφορά από τη λιβυκή πλευρά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Εντούτοις, υπενθυμίζει στη λιβυκή πλευρά ότι τα δύο παράνομα και ανυπόστατα μνημόνια κατανοήσεως που έχει υπογράψει με την Τουρκία παραβιάζουν κατάφωρα θεμελιώδεις διατάξεις της UNCLOS.

Επιπλέον, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι τα παράνομα τουρκολιβυκά μνημόνια αγνοούν και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της, καθώς και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της επί της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης.

Η ελληνική διπλωματία απορρίπτει εκ νέου τα δύο επίμαχα «μνημόνια», ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο των  ιστορικών δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, επαναλαμβάνει την επιθυμία για την επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τέλος, με τη ρηματική διακοίνωση η Ελλάδα εκφράζει για μία ακόμη  φορά την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τη διενέργεια εκλογών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση