11:57
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:57
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «παιχνίδι» των Navtex για Ελλάδα και Τουρκία – Ποια η στρατηγική της Άγκυρας που στοχεύει την Κύπρο

Ο χάρτης της NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα δυτικά της Κρήτης

Ο χάρτης της NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα δυτικά της Κρήτης

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
13.11.2022
07:51
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2022 • 16:15
Η παρεξηγημένη σημασία της Navtex και η κατάχρησή της από την Τουρκία για να προκαλέσει

Έντονη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση της Ελλάδας να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε Πελοπόννησο και Κρήτη και τη Navtex που εξέδωσε η Μάλτα μετά από αίτημα της Αθήνας για τη δέσμευση των περιοχών.

Η συμπληρωματική Navtex εκδόθηκε από τη Βαλέτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Στην ουσία, η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες στην περιοχή. Στο σημείο θα υπάρχει διακριτική παρουσία του πολεμικού ναυτικού, ενώ θα διενεργείται και άσκηση μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με αρκετά πλοία του στόλου. Γενικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.

Η νέα NAVTEX που εκδόθηκε από την Μάλτα
Η νέα NAVTEX που εκδόθηκε από την Μάλτα

Το πλοίο Sanco Swift απέπλευσε από το λιμάνι Καλοί Λιμένες πριν λίγες μέρες για να διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τη Navtex για τις σεισμικές έρευνες του πλοίου Sanco Swift σε Κρήτη και Πελοπόννησο εξέδωσε την Τρίτη το Πολεμικό Ναυτικό. Η Navtex εκδόθηκε από τον σταθμό Ηρακλείου του ΠΝ.

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οποία όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Τι ορίζεται ως Navtex

Η Navtex είναι μια διεθνής προσφερόμενη υπηρεσία που σκοπό έχει τη διασπορά, στα πλοία εν πλω, ναυτιλιακών, μετεωρολογικών και κατεπειγούσης φύσεως πληροφοριών που αφορούν στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές.

Οι πληροφορίες λαμβάνονται αυτόματα και εκτυπώνονται απευθείας με τηλετυπικό τρόπο. Εντάσσεται σε ένα διεθνώς συντονισμένο δίκτυο εκπομπών (Maritime Safety Information – MIS).

Εκδόθηκε η NAVTEX για σεισμικές έρευνες σε Κρήτη - Πελοπόννησο από το πλοίο Sanco Swift
Το Sanco Swift

Το MIS διαθέτει τρεις υπηρεσίες εκπομπής, μία εκ των οποίων είναι και το Navtex. Στην ουσία είναι ένα επίγειο σύστημα μεσαίας εμβέλειας (240-400 ν.μ.) που λειτουργεί στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων (MF) για την κάλυψη των περισσότερων ακτοπλοϊκών περιοχών. Τα μηνύματα εκπέμπονται από ειδικούς σταθμούς επί ξηράς και λαμβάνονται με ειδικούς δέκτες άμεσης εκτύπωσης.

Σκοπός έκδοσης μιας Navtex είναι κατά κύριο λόγο να στείλει προειδοποίηση για τυχόν κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανοιχτά της θάλασσας και άλλες πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν τα πλοία που κινούνται στην περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά, η υπηρεσία Navtex μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έκδοση σήματος κινδύνου, συντονισμό επιχειρήσεων διάσωσης, τοπικές επικοινωνίες και σήματα τοποθεσίας, εντούτοις αυτό δεν εντάσσεται στο ακριβές πλαίσιο της χρήσης της.

Η κατάχρηση της Άγκυρας για να προκαλέσει στην Κύπρο

Εδώ και αρκετό διάστημα παρακολουθούμε την Τουρκία να διατυμπανίζει πως πραγματοποιεί έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας Navtex στις παρυφές των κυπριακών χωρικών υδάτων. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Ουσιαστικά αποτελεί μία στρατηγική «άρνησης» (denial).

Μία στρατηγική de facto καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο τη de jure «ρευστοποίηση» τους αλλά και τη de jure εμπλοκή της Τουρκίας στις ενεργειακές διεργασίες που καθιστούν την Κύπρο επίκεντρο γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο.

Νέα Navtex από την Τουρκία
To Oruc Reis / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Στην περίπτωση των Navtex απαιτείται μια αιτιατή προσέγγιση της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Αυτή συνδέεται με τη διαχρονική προσπάθεια της να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο σε επίπεδο οργανωτικής δράσης, αλλά και σε επίπεδο διεθνούς αναγνωρισιμότητας και εκπροσώπησης. Αυτό εξηγεί και τη χρήση του όρου «Ελληνοκυπριακή διοίκηση» από το σύνολο παραγόντων στην Τουρκία.

Είναι σαφές ότι σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία υιοθετεί μία πολιτική η οποία παραπέμπει στο παρελθόν, στην περίπτωση των S-300 και τη μη εγκατάσταση τους στην Κύπρο.

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis
Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπό αυτό το πρίσμα η νόμιμη δράση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται ως «μονομερής» (unilateral offshore Greek Cypriot hydrocarbon explorations). Γίνεται μία σαφής προσπάθεια αποδόμησης του δικαιικού πλαισίου δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική στρατηγική σήμερα στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων ώστε να υποχρεωθεί η Κύπρος να ενδώσει σε μία σειρά ρυθμίσεων, υποχωρήσεων, διευθετήσεων που θα την καταστήσουν νομικά και λειτουργικά μία χώρα-φάντασμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση