Έχοντας ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο να αναδείξει το μεταρρυθμιστικό του έργο.
Σήμερα θα βρεθεί στο νομό Ροδόπης όπου θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria).
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12.00, στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, με προσκεκλημένους τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, όπως και ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που προμηθεύει με Φυσικό Αέριο τον αγωγό TAP, ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.
Δεν είναι τυχαία η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Νομό Ροδόπης. Πέρα από την ενεργειακή σημασία της επίσκεψης και εκλογικά το Μέγαρο Μαξίμου δίνει σημασία στο νομό και στις τοπικές κοινωνίας και ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στο Νομό.
Συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης η κυβέρνηση έχει χορηγήσει το ποσό των 96,5 εκατ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τη στήριξη επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων του νομού. 41 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και 37 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης είναι η αύξηση των καταθέσεων στον νομό, κατά 163 εκατ. ευρώ, από τον Ιούνιο του 2019.
Επίσης έχει προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όσον αφορά στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης ανέρχεται σε 34% για την περίοδο 2018-2022 και μεταφράζεται σε όφελος 5,5 εκατ. ευρώ για τους πολίτες του νομού. Μόνο σε σχέση με την περσινή χρόνια η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 15% ή 1,8 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τον αγωγό είναι κομβικός γιατί συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Σε μια νέα εποχή που εγκαινίασε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αναδεικνύεται έτσι ο κομβικός ενεργειακός ρόλο της Ελλάδας.
Σενάρια δομικού ανασχηματισμού
Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παίρνει το ρίσκο της σταθερότητας «Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει», έχουν αρχίσει να πυροδοτούνται τα σενάρια για έναν δομικό ανασχηματισμό. Αυτό άλλωστε ήταν το plan b, καθώς σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν σήμανε κάλπες θα προέβαινε σε έναν εκλογικό ανασχηματισμό με τον οποίο θα οδηγούσε το κυβερνητικό σχήμα στο δρόμο προς τις εκλογές. Στην περίπτωση αυτή αναμένονται να αξιοποιηθούν περισσότεροι βουλευτές, ώστε να δοθεί πιο συντονισμένα η μάχη των εκλογών. Ακόμη με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει και η έντονη εκλογολογία.
Όλα ωστόσο είναι στο χέρι του πρωθυπουργού, με τους στενούς του συνεργάτες να εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός είναι θεσμικός και όταν λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, το εννοεί.
Πάντως είναι ακόμη αρκετοί επιφυλακτικοί, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τραβήξει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού.