06:20
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:20
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρέμβαση Σακελλαροπούλου για τη Δικαιοσύνη: «Χρειάζονται τομές με συναινέσεις, γενναιότητα και αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με υψηλόβαθμους δικαστικούς / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με υψηλόβαθμους δικαστικούς / Φωτογραφία: EUROKINISSI

16.01.2023
22:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2023 • 11:16
Τι συζήτησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους υψηλόβαθμους δικαστικούς

Με υψηλόβαθμους δικαστές και εισαγγελείς, μέλη των ανώτατων και ανώτερων δικαστηρίων της χώρας, αλλά και εκπροσώπους των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων συναντήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Για να μπορέσει κανείς να βρει λύσεις (στα ζητήματα της Δικαιοσύνης) χρειάζονται τομές και όχι μικρορρυθμίσεις και μπαλώματα. Οι τομές όμως θέλουν συναινέσεις, θέλουν γενναιότητα και υποχωρήσεις αμοιβαίες» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο για την πρωτοφανή γνωμοδότηση που επιχειρεί να βάλει φρένο στην ΑΔΑΕ που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην εν λόγω συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γεώργιος Διαμάντης.

Η Σακελλαροπούλου για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει η ελληνική Δικαιοσύνη και σημείωσε ότι τόσο λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της, ως δικαστού για 40 χρόνια, όσο και της σημερινής, έχει το χρέος να θέσει το ζήτημα της ανάγκης διαλόγου για τα θέματα της Δικαιοσύνης.

Γιατί, όπως σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «τα θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη δεν απαιτούν όλα την επέμβαση του νομοθέτη, αλλά πολλά μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου» και επισήμανε ότι «όλοι οι φορείς της Δικαιοσύνης πρέπει να έχουν τη διάθεση να προβληματιστούν και να συνεργαστούν».

Βερβεσός: «Μείζονος σημασίας η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, κατά τη σημερινή συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με τις ηγεσίες των δικαστηρίων, τους δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ανέφερε πως «η ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας», ενώ τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής του τρόπου της επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, όπως επίσης και το ζήτημα της μη ανάθεσης καθηκόντων και εξουσιών σε δικαστικούς λειτουργούς αμέσως μετά την αφυπηρέτησή τους.

Ακόμη, ο κ. Βερβεσός επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να απορρίπτει σθεναρά σε κάθε απόπειρα επηρεασμού της από οποιονδήποτε και αν προέρχεται, όσο υψηλά και αν βρίσκεται αλλά ταυτόχρονα και να μην υπερβαίνει το πλαίσιο της θεσμοθετημένης λειτουργίας της, ιδίως σε σχέση με τις λοιπές εξουσίες και Αρχές και δη τις συνταγματικά κατοχυρωμένες». Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, δήλωσε ότι είναι αποδοκιμαστέα τα φαινόμενα τελεδικών και της παραβίασης της μυστικότητας της προδικασίας και μεταφοράς της δικαστικής διαδικασίας στα ΜΜΕ.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βερβεσός ανέφερε: «Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία ικανοποιείται μόνο εφόσον επιτευχθεί ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που φθάνουν στο όριο της αρνησιδικίας, είναι σταυρικό πρόβλημα, που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό. Δυστυχώς, έχουμε καταστεί «πρωταθλήτρια» χώρα σε καθυστερήσεις στην Ε.Ε. με το μέσο χρόνο επίλυσης μιας διαφοράς να ανέρχεται σε 1.771 ημέρες σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 455 ημέρες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση