04:40
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:40
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Qatar Gate: Το έγγραφο που «καίει» την Καϊλή, είχε ψηφίσει υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν συμμετείχε (βίντεο)

Η Εύα Καϊλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Εύα Καϊλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.12.2022
22:19
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 • 7:12
Το φως της δημοσιότητας βλέπει έγγραφο που «καίει» την Εύα Καϊλή

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο Qatar Gate, καθώς το φως της δημοσιότητας βλέπει έγγραφο που δείχνει ότι ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν ήταν μέλος.

Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή έφτασε να ψηφίσει υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που δεν συμμετείχε η ίδια, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που παρουσίασε το MEGA για το Qatar Gate. Η ψηφοφορία ήταν για την επιτροπή Libe στην οποία η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν ήταν μέλος.

Μάλιστα, η Εύα Καϊλή ψήφισε υπέρ της χώρας του Κόλπου την ίδια περίοδο που έκανε τη διαβόητη δήλωση ότι το «Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα».

Πώς κατάφερε να ψηφίσει

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος, η απορία των ευρωβουλευτών της επιτροπής ήταν μεγάλη αναφορικά με την παρουσία της κ. Καϊλή και, μάλιστα, επισημαίνουν πως η ίδια καθόταν στα πίσω έδρανα προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή.

Στο τέλος της διαδικασίας υπήρχε μία παραπάνω ψήφος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι ήταν της Εύας Καϊλή, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προκειμένου να μην εκτεθούν δημοσίως δήλωσαν πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντικατέστησε τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Μπριγκίτ Σίπελ, η οποία τελικά απέσυρε τη δική της ψήφο.

To έγγραφο που «καίει» την Καϊλή

Δείτε το έγγραφο που «καίει» την Καϊλή:

Ποιος είχε υποπτευθεί πρώτος την Εύα Καϊλή

Ο πρώτος δημοσιογράφος που είχε αναφερθεί στην ύποπτη στάση της Εύας Καϊλή σε ό, τι είχε να κάνει με το Κατάρ ήταν ο Τζακ Πάροκ. Ο Βρετανός δημοσιογράφος με ανάρτησή του στο Twitter στις 10 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι: «Έχω επιβεβαιώσει από διαφορετικούς ανθρώπους ότι η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, βρέθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ, στις 20 Νοεμβρίου. Τώρα ελέγχεται για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με τη χώρα του Κόλπου».

Ο Τζακ Πάροκ στη συνέχεια είχε γράψει ότι η Εύα Καϊλή την 1η Δεκεμβρίου ψήφισε υπέρ της απελευθέρωσης της visa για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ίδιο έπραξε και ο Μαρκ Ταραμπέλα, επίσης ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (έχει ήδη αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα).

Μάλιστα, ο Τζακ Πάροκ είχε δώσει συνέντευξη στον Ant1 σχετικά με την επίμαχη ψηφοφορία.

Άρση ασυλίας για Σπυράκη και Καϊλή

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.  Η ανακοίνωση έρχεται από επίσημη σελίδα της ΕΕ.

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κ. Καϊλή και η κ. Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας».

Η Καϊλή αποκαλούσε το Κατάρ χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα»

Να θυμίσουμε ότι η κ. Καϊλή είχε χαρακτηρίσει τη αραβική χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», επικαλούμενη και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO).

Υποστήριξε, ακόμη, ότι το Μουντιάλ 2022 είναι «απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας».

Η Εύα Καϊλή, όμως, δεν έμεινε εκεί, αλλά εγκάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν μπούλιγκ εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Καταλήγοντας ανέφερε «μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Η συγκεκριμένη αναφορά είχε ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη που είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».

Το βίντεο που «καίει» την Καϊλή

Δείτε σε βίντεο την Εύα Καϊλή να αποθεώνει το Κατάρ:

Οδηγείται στη φυλακή ο Ταλαμάνκα

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών να αφήσει ελεύθερο με ηλεκτρονικό βραχιολάκι τον Νικολό-Φίγκα Ταλαμάνκα για το σκάνδαλο Qatargate.

Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, Eric Van Duyse. Ο Ταλαμάνκα είχε αφεθεί ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι μετά την ακροαματική διαδικασία των τριών υπόπτων για το σκάνδαλο διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, εάν κάποιος ασκούσε έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, ο κατηγορούμενος θα εμφανιζόταν ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.<

Χωρίς να χάσει χρόνο, λοιπόν, η ομοσπονδιακή εισαγγελία άσκησε την έφεση, με αποτέλεσμα ο Ταλαμάνκα να οδηγείται και πάλι στη φυλακή για δύο εβδομάδες, μέχρι την εμφάνισή του στο τμήμα κατηγορίας, αναφέρει το ρεπορτάζ της γαλλικής Le Soir.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση