Quantcast
03:57
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:57
02/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το «πολιτικό ρεκόρ» της Μεταπολίτευσης που αποζητά ο Μητσοτάκης – 5 πρωθυπουργοί που έχουν επανεκλεγεί

Οι πρωθυπουργοί που έχουν επανεκλαγεί

Οι πρωθυπουργοί που έχουν επανεκλαγεί

Ο Θάνος Νικηταράς
09.04.2023
19:38
Τελευταία ενημέρωση: 10/04/2023 • 11:15
Ποιοι είναι οι 5 πρωθυπουργοί που έχουν επανεκλεγεί - Το πολιτικό ρεκόρ που κυνηγά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντίστροφα μετράμε για τις εκλογές 2023 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί ένα αποτέλεσμα που έχουν πετύχει στην ιστορία -από την Μεταπολίτευση και μετά- μόλις πέντε πρόσωπα. Ποιο είναι αυτό; Να επανεκλαγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Κάτι που έχουν πετύχει στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος και ο Κώστας Καραμανλής με τη ΝΔ, σε διαφορετικές εποχές ο ένας από τον άλλον, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σιμήτης με το ΠΑΣΟΚ και ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νικητής των εκλογών 2023, τότε ο Τσίπρας θα γράψει επίσης ιστορία, καθώς θα είναι μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που θα έχει εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός.

Οι πρωθυπουργοί που έχουν επανεκλεγεί

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και κατάφερε να επανεκλεγεί, το 1977.

Συγκεκριμένα, ο Καραμανλής τον Ιούλιο του 1974 κλήθηκε από την ηγεσία της στρατιωτικής δικτατορίας να αναλάβει την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας και σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας πολιτικών προσώπων.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη συνέχεια ίδρυσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και οργάνωσε το Νοέμβριο τις πρώτες εκλογές του 1974, στις οποίες η ΝΔ απέσπασε άνω του 50% των ψήφων.

Το 1977 επανεκλέγη με 41,84%, επικρατώντας τότε του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναδεικνύοντας σε βασική πολιτική δύναμη εξουσίας στη θέση της Ένωσης Κέντρου.

Ανδρέας Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας που κατάφερε να επανεκλεγεί, αυτό έγινε το 1985, όταν και το ΠΑΣΟΚ πήρε 45,82%, κερδίζοντας τη ΝΔ που έλαβε 40,85%.

Ο Παπανδρέου εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 1981, με ποσοστό 48,07%, κερδίζοντας τη ΝΔ του Ράλλη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου
Ο Ανδρέας Παπανδρέου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός πολιτικός που έχει καταφέρει να εκλεγεί τρεις φορές πρωθυπουργός της χώρας, σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς και το 1993 είχε κερδίσει τις εκλογές με 46,88%, απέναντι στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τότε η πρωθυπουργία του είχε λήξει άδοξα, στις 15 Ιανουαρίου 1996, όταν και αναγκάστηκε να υποβάλλει παραίτηση από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας λόγω προβλημάτων υγείας, με τον Κώστα Σημίτη να αναλαμβάνει μετά από λίγες ημέρες καθήκοντα πρωθυπουργού.

Κώστας Σημίτης

Στα χνάρια του Ανδρέα βάδισε και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ανέβαλε τον Ιούνιο του 1996 πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του Παπανδρέου και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατάφερε να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη επί της ΝΔ του Μιλτιάδη Έβερτ, με 41,49%.

Ο Κώστας Σιμήτης είναι ένας από τους πρωθυπουργός που έχει επανεκλαγεί
Ο Κώστας Σιμήτης είναι ένας από τους πρωθυπουργός που έχει επανεκλαγεί / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Σημίτης είχε καταφέρει να επανεκλεγεί το 2000, σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα μείνει στην ιστορία, καθώς ήταν το απόλυτο θρίλερ!

Ήταν τότε που «κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

Οι εκλογές είχαν γίνει στις 9 Απριλίου του 2000 και τότε ο Κώστας Σημίτης αντιμετώπιζε τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή.

Τότε τα exit polls προεξοφλούσαν νίκη της ΝΔ -έστω και οριακή- με το κλίμα στη Ρηγίλλης να είναι πανηγυρικό και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Άρη Σπυλιωτόπουλο να καταφθάνει μαζί με τον Καραμανλή, ώστε να πανηγυρίσουν τη νίκη της «γαλάζιας» παράταξης.

Ωστόσο ήρθε η ανατροπή και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με 43,79%, αφήνοντας τη ΝΔ δεύτερο κόμμα με μόλις 1 μονάδα διαφορά και ποσοστό, 42,74%.

Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής πήρε μετά από λίγα χρόνια την «εκδίκησή» του, καθώς το 2004 κέρδισε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με ποσοστό 45,36% και εκλεγόταν για πρώτη φορά πρωθυπουργός.

Το καλοκαίρι του 2007, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, ο Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές, έπειτα από προτροπή του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια για «εθνικούς λόγους».

Τότε, η κυβέρνηση είχε αποδώσει την επιλογή της στην ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού και τις αλλαγές στην Παιδεία, ωστόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι φωτιές που είχαν ξεσπάσει το καλοκαίρι στην Ηλεία και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 84 άτομα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής / Φωτογραφία: Eurokoinissi

Εν τέλει ο Καραμανλής κέρδισε τις εκλογές με 41,87%, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τριγμούς ειχε προκαλέσει πριν έναν χρόνο στη ΝΔ, βίντεο με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα, ο οποίος καυχιόταν ότι οι εκλογές του 2007, κερδήθηκαν λόγω των χρημάτων που είχε δώσει η τότε κυβέρνηση στους πυρόπληκτους.

«Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» έλεγε χαρακτηριστικά σε βίντεο, το οποίο ανάγκασε τον Σπήλιο Λιβάνιο να παραιτηθεί από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς συμμετείχε στη συγκεκριμένη συζήτηση. Ο ίδιος ο Δούκας διεγράφη από το κόμμα.

Αλέξης Τσίπρας

Μετά τον Κώστα Καραμανλή η χώρα μπήκε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, λόγω των Μνημονίων με τη μια κυβέρνηση να διαδέχεται την άλλη. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο κατάφερε να επανεκλεγεί σε διάστημα μόλις 9 μηνών, το 2015.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα ζούσε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, καθώς ερχόταν η «πρώτη φορά αριστερά» και για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση δεν είχαμε κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 36,34% τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του ίδιου έτους (σσ. αφού είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα) προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, λόγω της ψήφισης της τρίτης δανειακής σύμβασης και την αποστασιοποίηση μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας
Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου εξάντλησε τα όριά της», είχε πει τότε ο Τσίπρας, ζητώντας ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο Τσίπρας κέρδισε και τις εκλογές που έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, με 35,46%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε στη δεύτερη αυτή κάλπη αυτοδυναμία (εξέλεξε 145 βουλευτές).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση