00:50
20/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:50
20/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ: Στα «σκαριά» διάλυση και νέο κόμμα στις Ευρωεκλογές

Ο Κασσελάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κασσελάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.10.2023
13:54
Τελευταία ενημέρωση: 21/10/2023 • 19:54
Αρκετά σοβαρά τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ζήτημα ημερών και με ορόσημο την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο είναι η διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την ακρίβεια, θέμα ημερών είναι η σε «δόσεις» αποχώρηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος έως τις ευρωεκλογές.

Διάλυση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη «φουρνιά» αποχωρήσεων από το υπό διάλυση –όπως περιγράφεται από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης– κόμμα θα αφορά στελέχη και βουλευτές που βρίσκονται στην πλευρά της “Ομπρέλας”, αρχής γενομένης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την εξέλιξη περιέγραψε με έναν τρόπο ο ίδιος ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομίας, κατά την παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, σε κλίμα πολύ βαρύ:

«Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις είναι μπροστά μας», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσακαλώτου, που καταδεικνύει αφενός πως ο ίδιος βρίσκεται προ αποχώρησης, αλλά ταυτόχρονα και την απόφασή του να μην «πάει σπίτι» του, αναζητώντας άλλη πολιτική διέξοδο.

Η πολιτική διέξοδος που αναζητούν τα εν λόγω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι προς άλλο κόμμα – π.χ διερεύνηση για συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ. Τέτοια σκέψη δεν υπάρχει. Αντιθέτως, υπάρχει υπό συγκρότηση σχέδιο για συντεταγμένη αποχώρηση και δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα διεκδικήσει την κάθοδό του στις ευρωεκλογές. Η ομάδα της «Ομπρέλας», πάντως, όπως καταγράφηκε στην Πολιτική Γραμματεία, είναι «μασίφ».

Υπενθυμίζεται πως κατά της εισήγησης Κασσελάκη για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου τάχθηκαν και τα εννέα μέλη της Π.Γ. που ανήκουν στην «Ομπρέλα». Πρόκειται για τους: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέα Ξανθό, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Φίλη. Τα εννέα αυτά μέλη της Π.Γ., συν τα περίπου 50+ που μετρά η «Ομπρέλα» στην Κεντρική Επιτροπή, φέρονται να κινούνται en block προς την έξοδο.

Νέο κόμμα

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Τάσης: «Δεν πρόκειται καν να γίνει συνέδριο και εν πάση περιπτώσει εμείς ξακαθαρίσαμε πως η αναβολή του συνεδρίου για την άνοιξη, παρά την προηγούμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου για διεξαγωγή του τον Νοέμβριο, είναι casus belli. Δεν εισακουστήκαμε, συνεπώς δεν μας αφορά πια το όποιο συνέδριο».

Πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που εξήγησε στο “Capital.gr” πως: «Δεν μας αφορά η δημιουργία ενός περίκλειστου νέου κόμματος από… πικραμένους της “Ομπρέλας” που μαζεύτηκαν για να πουν τον πόνο τους, αλλά η δημιουργία ενός πολύ ευρύτερου πολιτικού φορέα που θα συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες σοβαρές της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Για την ώρα είναι άγνωστο αν, ποιοι και πότε από τους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στην «Ομπρέλα» θα την ακολουθήσουν στο νέο βήμα –κατ’ αρχάς την ανεξαρτητοποίηση− πέραν του επικεφαλής, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δεν κρύβουν, πάντως, στελέχη της Τάσης πως φιλοδοξούν να γίνουν «ρυμουλκό» για όσους βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ ασφυκτιούν και θεωρούν χαμένη υπόθεση τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν στους κόλπους και εμφανίζονται διστακτικοί για το επόμενο βήμα.

Δισταγμοί

Στην πραγματικότητα, «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκονται ενταγμένοι στην “Ομπρέλα” (“ομάδα Αχτσιόγλου”) όχι απλώς δεν είναι αισιόδοξοι για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία, αλλά, αντιθέτως, την περιγράφουν με τα μελανότερα των χρωμάτων:

«Ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας», «δεν υπάρχει καλό σενάριο παρουσία Κασσελάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ», «το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές», «δεν υπάρχει κανένα πολιτικό πλαίσιο για να διαφωνήσει κανείς, δεν υπάρχει πολιτική έκφραση στη νέα κατάσταση», «είναι βέβαιο πως το καράβι βουλιάζει», είναι μία προς μία χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησαν μιλώντας στο “Capital.gr” βουλευτές της «μειοψηφίας», που δεν ανήκουν οργανικά στην Ομπρέλα, για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το πώς προδιαγράφεται το μέλλον του.

Τούτο, πάντως, δεν συνεπάγεται πως ταυτόχρονα είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποχωρήσουν. Κάθε άλλο: Ορισμένοι παραμένουν ακόμη υπό το καθεστώς μουδιάσματος και σαστίσματος, προσπαθώντας ακόμη να μεταβολίσουν τη νέα πραγματικότητα. Ένας βουλευτής, κορυφαίο στέλεχος, εξ αυτών, πάντως, καίτοι απολύτως απαισιόδοξος, δήλωσε στο Capital.gr:

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω το χρονοδιάγραμμα του Πολάκη για τις αποφάσεις που θα πάρω αναφορικά με το μέλλον στο κόμμα μου. Ποιος ξέρει τι θα γίνει έως το συνέδριο, άλλωστε; Μπορεί να με διαγράψει ο Πολάκης».

Οι δισταγμοί που καταγράφονται στο στρατόπεδο των διαφωνούντων που δεν ανήκουν στην «Ομπρέλα» σχετικά με το εάν θα κινηθούν εντός ή εκτός ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα οφείλονται εν πολλοίς, βάσει βουλευτή αυτής της «ομάδας», και στο γεγονός πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει «κεντρικός αρχηγός» ή «κέντρο» που να παίρνει επάνω του σχετικές πρωτοβουλίες.

Παρά το γεγονός πάντως πως το συνέδριο αποφασίστηκε στην Π.Γ. να πραγματοποιηθεί στις 23-25 Φεβρουαρίου, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν παίρνουν «όρκο» ότι θα γίνει. Το βέβαιον είναι πως, εάν πραγματοποιηθεί το συνέδριο στην ώρα του, με τις αποχωρήσεις μελών που θα έχουν γίνει έως τότε, ένα είναι το δεδομένο: Δεν πρόκειται να καταγραφεί ο συσχετισμός των εσωκομματικών εκλογών (55-45 υπέρ Κασσελάκη).

Πηγή: Capital.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση