Σφοδρή αντιπαράθεση χωρίς ιδιαίτερη ουσία και σίγουρα χωρίς απαντήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων οδήγησε στην καταψήφιση, όπως αναμενόταν, της πρότασης δυσπιστίας την οποία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδόθηκαν κατά κύριο λόγο σε παράλληλους μονολόγους, με τη μεν κυβέρνηση να μην δίνει εξηγήσεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων και να συνεχίζει να στρέφει τα βέλη της και κατά της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και την αξιωματική αντιπολίτευση να καλείται από την πλευρά της να απαντήσει σε ερωτήματα που προκύπτουν από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (ζήτημα που ωστόσο δεν απασχολούσε το κοινοβούλιο).
Η συζήτηση διήρκησε 34 ώρες, από τις μεγαλύτερες, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, που έχουν διεξαχθεί σε αντίστοιχες προτάσεις δυσπιστίας. Την πρώτη ημέρα, η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα, την δεύτερη ημέρα ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ομιλητές.
Μίλησαν 126 βουλευτές, έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 22 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός (Γιώργος Παπανδρέου), μία πρώην γραμματέας ΚΟ (Αλέκα Παπαρήγα) ένας πρώην πρόεδρος της Βουλής (Νίκος Βούτσης), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος και οι πολιτικοί αρχηγοί, συνολικά δηλαδή 164 ομιλητές.
Mε 156 ψήφους κατά έναντι 143 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Η έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή
«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αμέσως.
«Ο κ.Ράμμος απαντούσε σε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα ονόματα. Μην επιχειρείτε να παίζουμε τις κουμπάρες. Είστε κατηγορούμενος» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο αργότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσίευσε και την επιστολή που έλαβε από την ΑΔΑΕ, επιβεβαιώνοντας, όπως αναφέρουν, «πως και τα έξι πρόσωπα, για τα οποία έκανε αίτηση ο κ. Τσίπρας, δηλαδή «υπουργός και πέντε ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη».
Τσίπρας: «Την τελευταία φορά που βρεθήκαμε μαζί σε αυτή την αίθουσα, το βάλατε στα πόδια»
«Κ. Μητσοτάκη, την τελευταία φορά που βρεθήκαμε μαζί σε αυτή την αίθουσα, το βάλατε στα πόδια. Προτιμήσατε την ταπείνωση από μια ισχυρή δέσμευση. Τρέξατε προς την έξοδο», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής το μεσημέρι της Παρασκευής.
Την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά στον ελληνικό λαό «απαντήσεις» και να «μην το βάλει στα πόδια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Χαρακτήρισε, δε, «θλιβερή» τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες, καταλογίζοντάς του ότι «την τελευταία φορά» που βρέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, «το έβαλε στα πόδια», όταν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησης, προτιμώντας την «ταπείνωση» από την «δέσμευση».
Αναφερόμενος στην γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανεψιό και βοηθό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».
Μητσοτάκης: «Πέντε μήνες ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας»
«Πέντε μήνες ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις τώρα το κάνατε. Εδώ και στις κάλπες λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Φτάνουμε στο τέλος της τετραετίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, αξιολογούν, επιβραβεύουν ή τιμωρούν» συνέχισε.
«Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Ένοχος ή βλαξ δεν είπατε;» είπε.
«Αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός» είπε.
«Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατρίνης: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν την πόλωση»
«Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
Επικεντρώνοντας τη κριτική στον πρωθυπουργό και τη κυβέρνηση της ΝΔ, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν επειδή «έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου».
«Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών», είπε ο κ. Κατρίνης, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών» πρόσθεσε.
Κουτσούμπας: «ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις»
Αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές, απαράδεκτες δικαστικές γνωμοδοτήσεις και κοινοβουλευτικά τερτίπια.
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλες τις υποθέσεις είπε και συμπλήρωσε τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε «ούτε εσείς από την άλλη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που έχετε βάλει την υπογραφή σας σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο του βούρκου, των παρακολουθήσεων, της συγκάλυψης».
Βαρουφάκης: «Δεν αρκεί να φύγει ο κ. Μητσοτάκης»
Την άποψη ότι «δεν αρκεί να φύγει ο κ. Μητσοτάκης» αλλά χρειάζεται «μομφή στην ολιγαρχία» εκφράζει σε δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης από την Κούβα που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας.
«Σε οποιαδήποτε χώρα ο πρωθυπουργός πιανόταν στα πράσα να παρακολουθεί τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τους ίδιους του τους υπουργούς, προέδρους κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα είχε εκδιωχθεί από το ίδιο του το κόμμα κακήν κακώς», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.