Στην αντεπίθεση θα περάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα όχι σε στάση Άμυνας αλλά να τον εγκαλέσει για τα δικά του ατοπήματα.
Ενώ σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη η καθιερωμένη ανά μήνα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ακυρώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε ο πρωθυπουργός να είναι άμεσα ενημερωμένος για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, καθώς είναι και η τελευταία μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία. Αναμένεται σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών καθώς η αντιπαράθεση τους θα γίνει στο πλαίσιο του οξύτατου προεκλογικού κλίματος που επικρατεί.
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα συμπεριλάβει μια εφ’ όλης σύγκριση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του διακυβέρνησης,
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη η πρόταση δυσπιστίας «όπως ήδη αποδεικνύεται -και θα φανεί ξεκάθαρα σήμερα αποτελεί ένα «δώρο» του κ. Τσίπρα προς την Κυβέρνηση». Και αυτό για τέσσερις βασικούς λόγους όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Πρώτον: Διότι έδωσε -και δίνει- τη δυνατότητα να γίνει σύγκριση ανάμεσα στην 4ετία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με Πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα και στην 4ετία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα: Για την οικονομία, την απασχόληση, την εξωτερική και αμυντική πολιτική, το μεταναστευτικό, το κράτος δικαίου.
Δεύτερον: Διότι φέρνει τον εξαφανισμένο Αλ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τρεις ενότητες ερωτημάτων τα οποία οφείλει να απαντήσει. Η πρώτη αφορά τις επισυνδέσεις που γίνονταν όσο κυβερνούσε και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για να μείνουν ατιμώρητες οι όποιες παρανομίες, την δημόσια αναφορά από τον ίδιο συγκεκριμένων ονομάτων, την πληροφόρηση που είχε, τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε. Η δεύτερη τις σακούλες με τα «μαύρα» που πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ τα SMS για το μοίρασμα ποσοστών μεταξύ καναλαρχών στην προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ Channel και τον περιβόητο «Α2» που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Και η τρίτη, τη στάση που τήρησε και τηρεί ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και στελέχη του κόμματος στην πλεκτάνη που στήθηκε εναντίον της χώρας μας στον Έβρο, αλλά και τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του ότι με τον φράχτη παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα.
Τρίτον: Διότι καταδεικνύεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί με την Κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής και την επιλογή του -εξαιτίας της αδυναμίας του αυτής- να παίξει στο «γήπεδο» της λάσπης.
Τέταρτον: Διότι δίνεται η ευκαιρία -στην ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή- να φανεί για άλλη μια φορά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά τις υποκλοπές θα αναφερθεί σε αυτές, αλλά για άλλη μια φορά θα επαναλάβει ότι δεν είχε προσωπική γνώση των επισυνδέσεων που έγιναν και για αυτό τον Αύγουστο αναλαμβάνοντας την πολιτικής ευθύνη παραιτήθηκε ο πιο στενός του συνεργάτης, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ενώ απομακρύνθηκε ο τότε αρχηγός της ΕΥΠ.
Στο θέμα των υποκλοπών ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εστιάσει στην προνομιακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμο.
Κυβερνητικά στελέχη στέκονται στην ομιλία του κ. Τσίπρα την Τετάρτη όπου ανέφερε έξι ονόματα, υποστηρίζοντας ότι είχε ζητήσει από την ΑΔΑΕ ενημέρωση για τα πρόσωπα αυτά και ότι -όπως είπε- «η απάντηση ήταν έξι στα έξι». «Από αυτό και μόνο προκύπτει είτε ότι έχει μαντικές ικανότητες είτε είχε εσωτερική ενημέρωση» σημειώνουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη προσθέτοντας τα εξής ερωτήματα:
Πώς ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα ονόματα έξι πολιτών; Είχε άδεια εκ μέρους τους για να διαρρεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα; Ναι ή όχι; Στην επιστολή του κ. Ράμμου, την οποία κράδαινε επιδεικτικά, και είχε την ένδειξη απόρρητο, αναφέρονταν τα ονόματα αυτά; Παρανόμησε ο κ. Ράμμος δίνοντας του τέτοια στοιχεία ή απλώς τον επικαλείται και τον χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά για να υπηρετήσει το πολιτικό του σχέδιο;
Μάλιστα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος λέει ότι μπορούν να ενημερώνονται πολιτικοί αρχηγοί, σημειώνεται ότι αυτό κατά πάγια νομολογία από το 2003 αφορά μόνο αποπροσωποποιημένη πληροφορηση. Στατιστικά στοιχεία δηλαδή.
Εξηγούν, τέλος, οι ίδιες πηγές πως «προσωποποιημένη πληροφόρηση όπως προβλέπει ο νόμος γίνεται ύστερα από αίτημα του αιτούντος, μετά παρέλευση 3ετίας και με απόφαση της 3μελούς επιτροπής που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Τσίπρας παραβίασε τον νόμο».