Η κοινωνία σχεδόν έχει αποδεχθεί ότι μετά το καλοκαίρι θα έχουμε πρόωρες εκλογές, διότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε στις κρίσιμες κάλπες μεσολαβεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Και εκεί υπάρχουν «καυτά» ζητήματα για να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αν δεν τελειώσει ομαλά το καλοκαίρι κυρίως στις φωτιές στην Ελλάδα, τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.
Στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα θα βγει και επίσημα από την ενισχυμένη εποπτεία και αν μέχρι τότε δεν υπάρχει μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά ή κάποιο κορυφαίο γεγονός και θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τότε θα μπούμε στην τελική ευθεία για τις κάλπες.
Οι δύο ημερομηνίες για εκλογές
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου έχουν πλέον ελάχιστες πιθανότητες.
Στην πρώτη ημερομηνία «κόβεται» η ΔΕΘ και δεν το θέλει κανείς στην κυβέρνηση, καθώς θα δυσαρεστηθούν έντονα οι Θεσσαλονικείς που περιμένουν να πάρουν… ανάσα οικονομικά από την Διεθνή Έκθεση.
Τη δεύτερη ημερομηνία την θεωρούν άπαντες στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» πολύ αργά, με τον 2ο γύρο να πέφτει «πάνω» στην 28η Οκτωβρίου. Οπότε οι πιο λογικές επιλογές είναι 18 Σεπτεμβρίου και 25 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να έχουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων που θα δουν το επόμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας, όπως και οι κυλιόμενες μετρήσεις που θα διεξαγάγει το Μέγαρο Μαξίμου για λογαριασμό του.
Τα ευρήματα θα έχουν κομβικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ικανοποιητική, καθώς η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σταδιακά να επιστρέφει σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η πίεση θα μεταφερθεί στην πλευρά της Κουμουνδούρου και δη στον Αλέξη Τσίπρα, που βλέπει πως δεν μπορεί να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους παρά τις απανωτές κρίσεις που χτυπούν τη χώρα.
Οπότε θεωρούν ότι… κάπου εκεί θα «παιχτεί» και η διαφορά μετά το καλοκαίρι.