Το μακρινό 2007, το ΠΑΣΟΚ έζησε μια από τις πιο ταραγμένες πολιτικές του στιγμές στη σχεδόν πενηντάχρονη διαδρομή του. Ηταν οι εσωκομματικές προεδρικές εκλογές. Μια σκληρή αντιπαράθεση με χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ.
Βασικοί αντίπαλοι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διεκδικούσε και τελικά κατάφερε την επανεκλογή του μετά την ήττα στις εθνικές κάλπες που προηγήθηκαν από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή. Και απέναντί του, ο ορμητικός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, αν και φαβορί, έχασε. Η αναμέτρηση των δύο ήταν τόσο σφοδρή που κάποιοι στοιχημάτιζαν ακόμη και για διάσπαση.
Το κύριο στοιχείο που επικράτησε στην όλη διαδικασία και εν πολλοίς τη στιγμάτισε -χωρίς όμως να αποδεικνύονται οι καταγγελίες που χρησιμοποιούσε η πλευρά Παπανδρέου- ήταν ότι ισχυρά κέντρα, πολιτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά, θέλησαν να ελέγξουν την εκλογή και να επιβάλουν τον εκλεκτό τους.
Η λέξη «συμφέροντα» ακούστηκε ουκ ολίγες φορές και με βάση ρεπορτάζ και μαρτυρίες της εποχής, στα οποία ανέτρεξε η «Εφ.Συν.», υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι ορισμένοι παράγοντες -εντός, εκτός και επί τα αυτά της παράταξης- μηχανορραφούσαν στο παρασκήνιο. Τίποτα δεν μπόρεσε να στοιχειοθετηθεί και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους…
Σήμερα, έπειτα από δεκαέξι χρόνια και με τα σκηνικά εκείνα να αποτελούν πλέον ιστορία, το κεφάλαιο περί μιας αποτυχημένης συνωμοσίας εις βάρος του Γιώργου Παπανδρέου ανοίγει ξανά και μάλιστα επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές ενός προσώπου που λόγω θέσης είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει ονόματα και καταστάσεις. Μίση, πάθη, έριδες και ένας διχασμός που κλόνισε τη Δημοκρατική Παράταξη και λίγο έλειψε να την τινάξει στον αέρα θα αναβιώσουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Παντελή Καψή με τίτλο «Η πτώση», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».
Μέσα από τη ματιά και τις εμπειρίες του συγγραφέα, ο οποίος ως διευθυντής των «Νέων» έζησε δημοσιογραφικά από πολύ κοντά πολλά από τα γεγονότα, το βιβλίο αποπειράται να μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό τα όσα συνέβησαν πριν και μετά τις εσωκομματικές του 2007 στο ΠΑΣΟΚ. Επίσης, καταπιάνεται με τη μεγάλη περιπέτεια της Κεντροαριστεράς -όπως την αποκαλεί- την περίοδο που ακολούθησε ώς το 2011, χρονιά που περιγράφεται ως «το έτος μηδέν» της Κεντροαριστεράς.
Από το μνημόνιο στην κατάρρευση και το pasokification που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο Καψής, που σημειωτέον διατέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «γιατί την πλήρωσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και όχι η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τα δικά τους μνημόνια;», «θυσιάστηκε για να σώσει τη χώρα;», «πόσο κόστισε ο εσωτερικός εμφύλιος των κορυφαίων στελεχών;», «ποιοι πλήρωσαν το “λεφτά υπάρχουν”» και φυσικά, στο ερώτημα των ερωτημάτων για το αν θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.
Λόγω ενδιαφέροντος και έλλειψης χώρου, θα εστιάσουμε σε όσα γράφει ο Καψής για το 2007, θεωρώντας ο ίδιος ότι «ο μίτος της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ ξεκινά από εκεί». «Ο διχασμός στο ΠΑΣΟΚ ξεκινά από τη σύγκρουση Παπανδρέου – Βενιζέλου για την αρχηγία. Σε αυτήν ενεπλάκη ο Σημίτης, αλλά και οι εκδότες. Για να τους αντιμετωπίσει ο Γιώργος, απευθύνθηκε στα πιο παραδοσιακά τμήματα του ΠΑΣΟΚ, κηρύσσοντας πόλεμο “στα συμφέροντα”», τονίζει εισαγωγικά ο συγγραφέας και στη συνέχεια προχωρά την εξιστόρηση με περισσότερες λεπτομέρειες, αναφερόμενος σε μια συνάντηση σε γνωστό «μακαρονάδικο» του Ψυχικού, μια ευχάριστη καλοκαιρινή βραδιά όπου ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στο Τσάμπιονς Λιγκ.
«Εγκλημα»
«Στην παρέα ήταν δύο δημοσιογράφοι από το επιτελείο του Μέγκα και του Βήματος κι ένας στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Βενιζέλου […] Ημασταν λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2007 και η επανεκλογή του Καραμανλή θεωρείτο σίγουρη. Περίμενα μια ζωηρή πολιτική συζήτηση αλλά αυτό που ακολούθησε με έκανε να πέσω από τα σύννεφα. Μου ανέπτυξαν με λεπτομέρειες, οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν απολύτως ακριβείς, ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα, για να αναλάβει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Ολα θα γίνονταν το ίδιο βράδυ των εκλογών, ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει ο Γιώργος.
Προεξοφλούσαν την επιτυχία, καθώς, όπως υποστήριζαν, ο Βενιζέλος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του καναλιού, των εκδοτών, του Χρήστου Λαμπράκη και του Γιώργου Μπόμπολα, ενώ στο εγχείρημα ήταν μέσα και ο Σημίτης», αποκαλύπτει επί λέξει ο Καψής, σημειώνοντας ότι «αισθάνθηκε πολύ άσχημα», καθώς κατάλαβε ότι «σαν να εξυφαινόταν μια συνωμοσία που με αφορούσε άμεσα ως διευθυντή των Νέων».
Ο ίδιος αναλύει την προσπάθειά του τα «Νέα» να μην εμπλακούν και να τηρήσουν στάση ουδετερότητας, με τον Λαμπράκη να συμφωνεί εν μέρει, αφού η έτερη εφημερίδα του συγκροτήματος, το «Βήμα», πήρε ανοιχτά θέση, ζητώντας την επαύριο της ήττας του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. την παραίτηση Παπανδρέου με πρωτοσέλιδο τίτλο. Ξεχωριστή αξία παρουσιάζουν επίσης οι αναφορές του για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε συνάντησή τους στο ισόγειο του Χίλτον, η επικοινωνία του με τον Κώστα Σημίτη που φέρεται να σχολίασε για τη μάχη Παπανδρέου – Βενιζέλου ότι «το ένα άλογο είναι κουτσό, το άλλο στραβό, σημασία έχει ποιο θα μας πάει στη βρύση», αλλά και το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από τη «θορυβημένη» Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία του εκμυστηρεύτηκε πως διευθυντικό στέλεχος του «Βήματος» την είχε απειλήσει να μη θέσει υποψηφιότητα γιατί «ο ΔΟΛ θα την κατέστρεφε».
Με αφορμή το βιβλίο, η «Εφ.Συν.» εντόπισε δημοσιεύματα της εποχής που περιέγραφαν το εκρηκτικό κλίμα και συνομίλησε με στελέχη που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμέτρηση. Ολοι ενθυμήθηκαν τον αναβρασμό και δεύτερον, αρκετοί παραδέχτηκαν κάποιες «περίεργες» ενέργειες που ανέδιδαν οσμή παρασκηνιακών παρεμβάσεων, όμως τότε δεν ήταν εύκολο να αποδοθούν ως απόπειρα πραξικοπήματος ή συνωμοσία. «Το έγκλημα ήταν προμελετημένο», θα μας πει συνομιλητής μας. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Καψή, η επιβεβαίωση έρχεται με σχετική χρονοκαθυστέρηση, δεν αποκλείεται όμως να αναζωπυρώσει φωτιές από το παρελθόν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ελάχιστους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Η παρουσίαση της «Πτώσης» γίνεται τη Δευτέρα στις 20.30 στο Public Συντάγματος. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιάννης Βούλγαρης, Αννα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Θεοδωράκης και Αλέξης Παπαχελάς. Συντονίζει η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη.
Πηγή: Efsyn