06:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πώς «διαβάζει» η ελληνική κυβέρνηση τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν και το παρασκήνιο της Μαδρίτης

Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του NATO / Φωτογραφία: Twitter

Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του NATO / Φωτογραφία: Twitter

30.06.2022
07:27
Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2022 • 14:41
Τα μηνύματα που επεξεργάζεται η Αθήνα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, τα καρφιά Μητσοτάκη και τα κέρδη της Αθήνας

Το μήνυμα που στέλνει ο Λευκός Οίκος μετά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη «διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο» έχει μπει στο μικροσκόπιο της ελληνικής κυβέρνησης και διαβάζεται από όλες του τις πλευρές.

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι τα ελληνοτουρκικά μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης των δυο ηγετών και από τη  φράση που επέλεξε επίσημα ο Λευκός Οίκος να τα αποδώσει, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, διαφαίνεται  η βούληση του κ. Μπάιντεν να υπάρχει διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Μάλιστα παρατηρείται ότι η αναφορά για το Αιγαίο προηγείται της Συρίας, γεγονός που εκπέμπει την ανησυχία της Αμερικανικής πλευράς για την ανατολική Μεσόγειο και είναι ένα σήμα προς την ελληνική πλευρά ότι τέθηκε το θέμα των προκλήσεων στον Ερντογάν και λήφθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα προκαλέσει ένταση στο πεδίο και κρίση μεταξύ των δυο χωρών.

Της ελληνικής πλευράς δεν διαφεύγει ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν υπάρχει αναφορά για τα F16, κάτι που ωστόσο  η Τουρκική πλευρά διαρρέει ότι συζητήθηκε. Αυτό διαβάζεται στο πλαίσιο των κερδών που θέλει να παρουσιάσει ο Ερντογάν ότι πήρε στο εσωτερικό του ακροατήριο ενόψει των εκλογών.΄

Η κυβέρνηση αποκρυπτογραφώντας την τακτική Ερντογάν στάθηκε στο ότι στην ολιγόλεπτη εισήγησή του στο ΝΑΤΟ έμεινε στα στενά πλαίσια της ατζέντας της Συνόδου και δεν πραγματοποίησε τις προηγούμενες απειλές του με τις αναθεωρητικές του θέσεις, αντιλαμβανόμενος πιθανόν ότι δεν στέκονται νομικά σε ένα σοβαρό ακροατήριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε τα καρφιά του προς την Άγκυρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εκθεσιακό κέντρο IFEMA που διεξάγεται η Σύνοδος άφησε τα καρφιά του προς την Άγκυρα, καθώς χωρίς να την κατονομάζει υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας. Επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες.

Την άρση δε του βέτο της Αγκυρας στην ενταξιακή διαδικασία της Σουηδίας και της Φιλανδίας κυβερνητικές πηγές  τις αντιλαμβάνονται ως  «αναδίπλωση» και τελικά ότι η Τουρκία δεν απέσπασε τελικά «κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Στην ελληνική κυβέρνηση αποκρυπτογραφούν την τριμερή συμφωνία Τουρκίας, Σουηδίας και Φιλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν  ότι η «ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τις σχετικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει την ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Συγκεκριμένα, η συμφωνία κάνει καταρχήν ρητή αναφορά στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ, η οποία τόσο στο προοίμιο, όσο και στο πρώτο άρθρο αναφέρεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κάτι που οφείλει να πράξει η Τουρκία».

Αθήνα στέκεται πάντως σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου της συμφωνίας. «Γίνεται αναφορά σε δυνατότητα έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από Σουηδία και Φινλανδία προς την Τουρκία, αλλά υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, θα γίνει μόνο με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις εκδόσεις», υπογράμμιζαν υβερνητικές πηγές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση