Καθώς βαίνουμε ολοταχώς για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές που θα ήθελαν να φορέσουν κοστούμι και να δοκιμάσουν την τύχη τους ως βουλευτές.
Ήδη ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνικής Ελλάδας το 2004, Βασίλης Τσιάρτας, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα είναι υποψήφιος με το εθνικιστικό κόμμα «Εθνική Δημιουργία», των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη.
Ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004, Βασίλης Τσιάρτας, αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές στο πλευρό του κόμματος που βρίσκεται στα άκρα δεξιά.
Όμως ο Τσιάρτας δεν είναι ο μοναδικός πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 που ετοιμάζεται να κατεβεί στην πολιτική, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Άγγελος Χαριστέας θα είναι υποψήφιος.
Συγκεκριμένα «αγκαζαρισμένος» από τη Νέα Δημοκρατία φέρεται να είναι ο σκόρερ του «χρυσού» γκολ της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2004, Άγγελος Χαριστέας, ο οποίος λογικά θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα έκπληξη που φέρεται να «παίζει» από τον χώρο του ποδοσφαίρου είναι ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αν ο Ρότσα πει το «ναι» θα μπει στο ψηφοδέλτιο για το Επικρατείας, πιθανότατα σε εκλόγιμη θέση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είναι από τους θαυμαστές του και μάλιστα πέρυσι τον συνάντησε στην Ηγουμενίτσα, όταν ο Ρότσα ήταν προπονητής στον Θεσπρωτό, όπως σας είχε αποκαλύψει το «The Standard», ενώ τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε και το όνομα του Γιώργου Μπαντή (πρώην τερματοφύλακας του Πανιωνίου, της Λαμίας, του Αστέρα Τρίπολης και του Ηρακλή στην Super League) για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, το «φάντομ», ο Νίκος Σαργκάνης, ακούγεται πως έχει δεχτεί πρόταση να είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, ενώ για τον Πειραιά ακούγεται το όνομα του Τάκη Λεμονή.
Ποιοι ποδοσφαιριστές έχουν ήδη δοκιμάσει την τύχη τους στην πολιτική
Όσο περίεργο και εάν ακούγεται, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει εκλεγεί βουλευτής στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι ο Γιώργος Ανατολάκης με το ΛΑΟΣ! Φυσικά υπάρχει η περίπτωση του Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος ωστόσο βρέθηκε στην Ευρωβουλή.
Πιθανότατα, τα πολλά σαρδάμ του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού… δεν έπεισαν τους πολίτες να δώσουν την ευκαιρία σε άλλους ποδοσφαιριστές, έτσι όλες οι επόμενες προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία.
Άλλωστε και ο Ανατολάκης, αν και εκλέχθηκε πρώτος με το κόμμα του το 2009 και μπήκε στην ελληνική Βουλή ως βουλευτής Β’ Πειραιά, το 2012 η προσπάθειά του -αυτή τη φορά με τη ΝΔ- δεν απέδωσε καρπούς και έμεινε και αυτός εκτός.
Αντιθέτως, αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που δοκίμασαν την τύχη τους στην πολιτική, χωρίς ωστόσο καμία επιτυχία. Με τη Νέα Δημοκρατία και στη Β’ Αθηνών ήταν υποψήφιος την ίδια περίοδο η μεγάλη δόξα του Παναθηναϊκού Αντώνης Αντωνιάδης.
Με τη Νέα Δημοκρατία ήταν υποψήφιος κάποτε και ο «Ράμπο» του Ολυμπιακού, Τάσος Μητρόπουλος στη Β’ Πειραιά, ενώ στην ίδια περιφέρεια συνοδεύτηκε από αποτυχία και η προσπάθεια του πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού Γιάννη Γούναρη.
Στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που για βραχύ χρονικό διάστημα είχε ιδρύσει η Ντόρα Μπακογιάννη, εντάχθηκε πριν περίπου μια δεκαετία ο παλαίμαχος διεθνής παίκτης της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Εθνικού, Ντανιέλ Μπατίστα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να μπει στη Βουλή, ούτε το κόμμα, ούτε φυσικά ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. Με το ίδιο κόμμα προσπάθησε και ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Γιώτης Τσαλουχίδης, επίσης χωρίς επιτυχία.
Αρκετούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές είχαν στις τάξεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίο «πόνταραν» στη δημοφιλία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και της Δόξας, Τάκη Λουκανίδη, στη Δράμα, αλλά και του Κριστόφ Βαζέχα στην Α’ Αθήνας. Κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.
Με το ΛΑΟΣ (εκτός του Ανατολάκη) ήταν υποψήφιοι στο παρελθόν ο Λάκης Παπαϊωάννου (για την Α’ Θεσσαλονίκης), που έπαιξε στον Πιερικό, στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και στον ΠΑΟΚ και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Πέτρος Καραβίτης στην Β’ Αθήνας.
Στρίβοντας ακόμη πιο δεξιά το τιμόνι, με την Χρυσή Αυγή ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές, στην Β’ Αθήνας, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Μιχάλης Λεοντιάδης.
Tέλος θα πρέπει να αναφερθούμε και σε ορισμένες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δέχθηκαν έντονες πιέσεις για να ασχοληθούν με την πολιτική, ωστόσο δεν ενέδωσαν. Το 2015 ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, είχε «παίξει» έντονα για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Τότε, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε να κατέβει υποψήφιος στην Αθήνα ή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Έβρο, εκείνος τελικά δεν ενέδωσε.
Όταν ο Ανατολάκης (δεν) έβαζε γκολ στη Βουλή
Με όλη την αγάπη προς τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή, ο οποίος έφτασε να βγάζει το προς το ζην ως κούριερ (ο Ολυμπιακός τον έκανε πριν από λίγο καιρό γενικό αρχηγό της Β’ ομάδας του), δεν μπορούμε να μην αφιερώσουμε ένα κομμάτι του κειμένου για τα καμώματά του στη Βουλή.
Ο Γιώργος Ανατολάκης, ο σκληροτράχηλος αμυντικός του Ολυμπιακού, βρέθηκε στη Βουλή σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, τότε που ψηφιζόταν το πρώτο Μνημόνιο, κατάφερε ωστόσο με τον τρόπο του να χαρίσει λίγο γέλιο στους πολίτες.
Τα πολλά σαρδάμ, τα οποία πολλές φορές του απέτρεπαν να ολοκληρώσει την ομιλία του, η δυσκολία του να ορθώσει σωστά προτάσεις, αλλά και… κάποιες επικές ερωτήσεις του έχουν μείνει στην ιστορία.
«Εεε ππφφφ, τώρα είναι… ευχαριστώ κύριε πρόεδρε, τώρα μην σας κάνω», αν θα έπρεπε να αναφερθούμε σε μια ομιλία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, θα επικαλούμασταν αυτή, καθώς περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τι έλεγε από τα έδρανα της Βουλής… επί της ουσίας τίποτα.
Στην ιστορία ωστόσο έμεινε η ερώτησή του για το εάν… «μας ψεκάζουν με ηλιθιογόνα αέρια» επικαλούμενος ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα».
Για όσους δεν γνωρίζουν την «Ελεύθερη Ώρα», είναι η εφημερίδα που γράφει καθημερινά ότι θέλει! Και όταν λέμε ότι θέλει, το εννοούμε, καθώς αν την πιστεύαμε τότε θα είχαμε πάρει την Πόλη καμιά 100αρια φορές, θα είχε καταστραφεί ήδη η Τουρκία, θα είχαμε πεθάνει όλοι και πολλά ακόμη πράγματα που υποτίθεται ότι έχει πει ο Άγιος Παΐσιος.