Αρκετές κόσμος κατέκλυσε το βράδυ της Πέμπτης το πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
Σύνθημα του φεστιβάλ, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», ενώ απέτισε φόρο τιμής στον «πατριάρχη» του μεταπολεμικού θεάτρου, Ιάκωβο Καμπανέλλη, στον οποίο και στο έργο του είναι αφιερωμένη η χρονιά που διανύουμε.
Επίσης, απέδωσε τιμή και στον σπουδαίο θεατράνθρωπο Κώστα Καζάκο, που «έφυγε» πριν λίγες μέρες και στον οποίο ήταν αφιερωμένη η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής άνοιξε με αφιέρωμα στη μουσική στο θέατρο του Καμπανέλλη, με τίτλο «Ακουσε τη φωνή μου και έλα…» και συμμετοχή των Μ. Μητσιά, Γ. Μπέζου, Βιολέτας Ίκαρη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια από σπουδαία θεατρικά έργα του Καμπανέλλη σε μουσική των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου.
Αποχαιρετώντας τον Κώστα Καζάκο, ο Γιάννης Μπέζος, είπε από σκηνής: «Ο Κώστας ήταν και παραμένει σημείο αναφοράς για όλους μας. Αυτό που τον χαρακτήριζε, πέρα από τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, ήταν η βαθιά αγάπη του για την Τέχνη. Θα παραμείνει για πάντα στο μυαλό και στην καρδιά… Ας τον αποχαιρετήσουμε με τη λεβεντιά που του αξίζει».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρακολούθησε το αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ και επισκέφθηκε το Στέκι Νέων Στρατευμένων όπου συνομίλησε με νέους στρατευμένους και απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Επίσης, ο Δ. Κουτσούμπας είχε εγκάρδια συνάντηση με την Μάγδα Φύσσα στο περίπτερο του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Κillah P. Φύσσας».
Πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις με θέματα:
- «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών» στη Διεθνούπολη του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».
- «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση των κομμουνιστών»
- «Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;»
- «Πόλεμος και ταξική σύγκρουση στην ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της θύελλας (1940 – 1950)»