08:15
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
08:15
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πλεύρης: «Βούλησή μας είναι να μην λάβουμε περισσότερα μέτρα, εάν ληφθούν θα είναι ήπια» – Τι είπε για τα σχολεία, τι εισηγούνται οι ειδικοί

Κόσμος περνά μπροστά στο σιντριβάνι στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος περνά μπροστά στο σιντριβάνι στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Eurokinissi

29.08.2022
10:05
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2022 • 14:12
Ο Θάνος Πλεύρης για τα σχολεία, τα μέτρα και τα θέματα της υγείας

Για τα φλέγοντα ζητήματα της δημόσιας υγείας μίλησε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός  Υγείας ρωτήθηκε αρχικά για τα ασθενοφόρα και τις καταγγελίες που γίνονται, κυρίως από την επαρχία, για τεράστιες καθυστερήσεις άφιξής τους στα σπίτια των ασθενών.

«Στα ασθενοφόρα έχουμε δύο επίπεδα. Πρώτα απ’ όλα το κομμάτι του εξοπλισμού που εκεί δεν έχουμε πρόβλημα, έχει γίνει ανανέωση του στόλου σε μεγάλο βαθμό, αλλά έχουμε και οχήματα και το δεύτερο είναι το κομμάτι των διασωστών, όπου σε νησιωτικές περιοχές έχουν πράγματι μεγάλη ζήτηση» εξήγησε στο Mega ο υπουργός.

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε πως το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε 130 επιπλέον διασώστες και παράλληλα έχει δοθεί η δυνατότητα η δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή αυτές που γίνονται από το νοσοκομείο σε σπίτι και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να μπορούν να γίνονται  και από ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες πληρώνει το κράτος.

«Τα νησιά έχουν το εξής πρόβλημα: έχουν τον κόσμο που πρέπει να καλύπτεται το χειμώνα και το αντίστοιχο του καλοκαιριού. Για το 4μηνο, Ιούνιος – Σεπτέμβριος δώσαμε  1.500 ευρώ παραπάνω το μήνα στους γιατρούς που πήγαν από την Αθήνα στα νησιά» προσέθεσε ο υπουργός.

Επισήμανε, ωστόσο, πως αρκετοί δεν έφυγαν από την πρωτεύουσα λόγω της πανάκριβης στέγασης στα νησιά.

Ο Πλεύρης για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο υπουργός δήλωσε πως βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και αυτό που επιθυμούν είναι η λειτουργία τους να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα.

«Θεωρώ πως τα τεστ πρέπει να είναι στοχευμένα και το κομμάτι της μάσκας να παραμείνει στη σύσταση και όχι στην υποχρεωτικότητα», συμπλήρωσε.

Υγειονομικό προσωπικό

Σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, ο υπουργός δήλωσε πως έως και 31 Δεκεμβρίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και με βάση τις συνθήκες θα εξεταστεί εκ νέου το μέτρο.

Ο υπουργός εξέφρασε την προσωπική του άποψη επί του θέματος, δηλώνοντας πως δεν θα έπρεπε το εν λόγω άτομα να έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

«Θέλουμε να διευρυνθεί η κάλυψη των φαρμάκων στις εξωσωματικές» είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως συζητείται ήδη η στήριξη αναφορικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση να αφορά και παραπάνω από τη μία φορά.

Παράλληλα, δήλωσε πως το υπουργείο επιθυμεί να προσφέρει βοήθεια και στο κομμάτι της κρυοσυντήρησης, όπου αυτή τη στιγμή δεν παρέχεται καμία οικονομική βοήθεια.

«Υπάρχει πρόβλεψη να επιδοτηθεί και η κρυοσυντήρηση. Θέλουμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα» είπε ο ίδιος.

Προσωπικός γιατρός

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.200 γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων οι 2.200 είναι ιδιώτες» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Επισήμανε πως από 1/1/2023 που θα μπει το πρόγραμμα σε πλήρη εφαρμογή θα είναι μία σημαντική βοήθεια για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση.

Σημειώνεται πως στο οικογενειακό γιατρό, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα, ούτε την επίσκεψη.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο γιατρός θα είναι να ενημερώνει το ιατρικό φάκελο του ασθενούς και έτσι θα έχουμε μία πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τζανάκης: «Θα έχουμε ήσυχο Σεπτέμβριο με λίγα κρούσματα»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την πορεία της πανδημίας, το επικαιροποιημένο εμβόλιο αλλά και για τους φόβους για νέο κύμα από το φθινόπωρο.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να λήξει αυτή η επιδημιολογική έξαρση, θα έχουμε έναν ήσυχο Σεπτέμβριο, εκτός και εάν, εκτός απροόπτου μας έρθει κάποια έκπληξη, πράγμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο, τόσο βραχυπρόθεσμα να έχουμε μία αλλαγή, επομένως θα έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο, κυρίως για τους άνω των 70 ετών. Όλοι όσοι έχουν προβλήματα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως καθότι ο ιός παροξύνει τα συνοδά τους νοσήματα με αποτέλεσμα, αυτή η αποδιοργάνωση των συνοδών νοσημάτων να προκαλεί ακόμα πρόβλημα ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο», ανέφερε αρχικά.

«Τα κρούσματα θα είναι κάτω από 10.000 για μέρες, και κατά περιόδους θα έχουμε και κάτω από 5.000 κρούσματα. Οι εισαγωγές θα περιοριστούν στις 100 και λιγότερες, όπως είδαμε, ο κύριος πανδημικός δείκτης που ενοχλεί είναι οι θάνατοι, οι οποίοι είναι περίπου 30-40, δυστυχώς είναι θάνατοι υπερηλίκων, πάνω από 85 ετών», συμπλήρωσε.

Για εκείνους που αποδίδουν όλα τα είδη θανάτων στα εμβόλια, ο κ. Τζανάκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας πως, «είναι ένα φαινόμενο παραπληροφόρησης. Πρέπει να τα αντιπαρέλθουμε όλα αυτά. Οι θάνατοι αυτοί συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι στατιστικές δίνουν ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα από κορωνοϊό,  παραμένει να είναι χαμηλή σε σχέση με όλη την Ευρώπη».

«Η επιστροφή των εκδρομέων και γενικά όλων μας στην καθημερινότητά μας σηματοδοτεί και μία μεγάλη μείωση των κοινωνικών επαφών μας. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στην μείωση των πανδημικών δεικτών. Επομένως και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα είναι σε μία σχετικά φορμαρισμένη διαδικασία καθημερινότητας, στην οποία μπορούμε να παρέμβουμε με ήπιο τρόπο, για παράδειγμα, με συμβουλευτικά πρωτόκολλα, κυρίως απευθυνόμενα προς τους γονείς, προς τα σχολεία, για τον αερισμό των σχολείων, με συσκευές αντισηψίας και τα διαλύματα που πρέπει να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους, να τους κάνουν self test», είπε σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Τα παιδιά πρέπει να τα αφήσουμε χωρίς μάσκες στα σχολεία. ‘Έχουμε πλέον σχέση με τον ιό μη θανατηφόρα. Εάν μία περιοχή ξεπεράσει έναν συγκεκριμένο αριθμό επιδημιολογικού φορτίου, τότε ίσως να πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα», κατέληξε.

Παγώνη: «Δεν έχει νόημα να πάνε τα παιδιά με μάσκες στα σχολεία»

«H προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία με μάσκες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Εξηγώντας το σκεπτικό της ανέφερε ότι το καλοκαίρι όλοι πήγαν διακοπές με γνωστούς και φίλους, έδιναν φιλιά και αγκαλιές με τους παππούδες και έπαιζαν σε παιδότοπους, αλλά τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί, όπως και οι νοσηλείες.

Με τα δεδομένα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα στις 12 Σεπτεμβρίου για να πάνε στο σχολείο.

Κάλεσε ωστόσο τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.

«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Πολύ μολυσματική η «Κένταυρος», αλλά δεν προκαλεί θανάτους

Η κ. Παγώνη, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα φτάσει στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Κένταυρος. Τόνισε πως είναι πολύ μολυσματική, αλλά δεν προκαλεί θανάτους. Πλήττει το ανώτερο αναπνευστικό και συνεπώς δεν προκαλεί διασωληνώσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το εξωτερικό.

Για όσους έχουν κάνει τρεις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και νόσησαν μετά, η κ. Παγώνη είπε ότι «ησυχάζει το κεφάλι τους».

Σχετικά με την δ’ δόση, κάλεσε όσους είναι πάνω των 60 να πάνε να το κάνουν. Για τους έως 59 ετών, ανέφερε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει είναι μόλις τρεις και πολύ μικρές.
Κάλεσε τους πολίτες να μην περιμένουν το Σεπτέμβριο τα επικαιροποιημένα εμβόλια, για τα οποία οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αναμένονται περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση