20:42
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:42
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πατέλης: Οι Έλληνες είναι η λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού – Οι 3 πυλώνες αντιμετώπισης της ακρίβειας

Κόσμος κάνει βόλτα στο Θησείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κόσμος κάνει βόλτα στο Θησείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.12.2023
19:15
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2023 • 0:41
Όσα ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης

«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ανησυχία για ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων» εκτίμησε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, μιλώντας στην εκπομπή update του ERTNEWS.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να πέφτει πιο γρήγορα απ΄ότι ανέμεναν πολλοί αναλυτές και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί» πρόσθεσε. Για την υπερψήφιση της τροπολογίας που δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σημείωσε πως είναι ένα πετραδάκι στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού και χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο «για φάρο προσέλκυσης μεταναστών».

Έρχονται αυτοί οι 30.000 μετανάστες να καλύψουν ανάγκες του αγροτικού, του κατασκευαστικού και λιγότερο του τουριστικού τομέα» ανέφερε. «Είναι προτιμότερο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να είναι καταγεγραμμένοι, να ξέρουμε ποιοι είναι και να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές» συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως η βασική λύση στην έλλειψη εργατικού δυναμικού θα δοθεί από τον ελληνικό πληθυσμό». Επιπλέον ανέλυσε τους τρεις πυλώνες που εκτιμούν στην κυβέρνηση οτι θα δώσει λύση στο θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

«Το ποσοστό των Ελλήνων που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό είναι αισθητά χαμηλότερο από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αθροίσουμε αυτούς που εργάζονται και αυτούς που δηλώνουν άνεργοι, αυτός ο αριθμός υπολείπεται σημαντικά άλλων χωρών» σημείωσε και εκτίμησε «έχουμε περιθώρια να προσελκύσουμε και άλλους Έλληνες στο εργατικό δυναμικό. Οι τρεις βασικές ομάδες είναι γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι.

Υπάρχουν και Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, το λεγόμενο brain drain, που κάποιοι τους υπολογίζουν στις 500.000. ανέφερε και συμπλήρωσε πως «χρειαζόμαστε διαφορετικές πολιτικές, οι οποίες θα προσελκύσουν κάθε ένα από αυτά τα κομμάτια».υπογραμμίζοντας πως «κεντρικό στοιχείο και πυρήνας όλης αυτής της προσπάθειας θα είναι οι υψηλότεροι μισθοί, μαζί με το εργασιακό περιβάλλον».

Επιπλέον σημείωσε πως «κάθε πληθυσμιακή ομάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μπορεί να χρειαστούν μεγαλύτερη ευελιξία, να είναι μητέρες και να θέλουν να εργάζονται από το σπίτι με τηλεργασία».

Ο Πατέλης για την οικονομία και την ακρίβεια

Για το ECONOMIST που κατέταξε την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των 35 χωρών για την καλύτερη επίδοση το 2023 ανέφερε: «Θα έλεγα ότι ο πίνακας του ECONOMIST, που εντός εισαγωγικών βραβεύει κάθε χώρα ανάλογα με τις οικονομικές της επιδόσεις, είναι προφανώς ένας υποκειμενικός πίνακας και κάποια άλλη κατάταξη θα έβγαζε τη χώρα μας σε κάτι άλλο, αλλά εν τέλει είναι κάτι το οποίο πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι, γιατί αυτό το περιοδικό έχει πολύ μεγάλη αξιοπιστία, το διαβάζουν ξένοι επενδυτές παγκοσμίως και εν τέλει έχει σπάσει θα οριστικά η εικόνα που είχε η χώρα μας στο εξωτερικό.

Τώρα μάλιστα πολλοί ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα με θαυμασμό και τη βλέπουν ως μια χώρα που αναπτύσσεται και στην οποία θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις» Ωστόσο επισήμανε « Να μην προτρέχουμε. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, γιατί η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο στόχος μας παραμένει για σύγκλιση».

Οι τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα και στο κόσμο. Είναι κάτι που η κυβέρνηση το γνωρίζει. Είναι ένα θέμα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό. Επί της ουσίας η αντιμετώπιση της βασίζεται σε τρεις πυλώνες» σημείωσε.

  1. Ο πρώτος είναι τα βοηθήματα, όπως τα market pass, τα οποία είναι στοχευμένα και προσωρινά.
  2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα έναντι της κερδοσκοπίας.
  3. O τρίτος πυλώνας, ο πιο σημαντικός από όλους, είναι οι αυξήσεις στους μισθούς και στα εισοδήματα, όπως στους συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους κτλ που θα δούμε από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση