16:09
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:09
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παρέμβαση Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες: «Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής / Φωτογραφία: Eurokinissi

24.03.2023
17:32
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 • 21:36
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης του νερού

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε εκτός των άλλων στα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης του νερού.

Ο πρωθυπουργός, μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.

Το ΜέΡΑ25 καλεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το νομοσχέδιο για το νερό

Να θυμίσουμε ότι το ΜέΡΑ25 ζήτησε την Τετάρτη (22/3) από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αναπέμψει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νερό, μέσω του οποίου επιχειρείται σύμφωνα με την αντιπολίτευση η ιδιωτικοποίηση του πολύτιμου αγαθού.

«Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία» έχει δηλώσει σε όλους του τόνους ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξέφρασε την αντίθεσή της, με το ΥΠΕΝ να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση για να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση».

Τι προβλέπει το άρθρο 42 του Συντάγματος που επικαλείται το ΜέΡΑ25

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος και όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής».

«Η ιδιωτικοποίηση είναι καταστροφική και δε θα αφήσουμε κανέναν να μας ρίξει στάχτη στα μάτια! Η αψήφιση των αποφάσεων του ΣτΕ είναι βαθιά αντιδημοκρατική!» έχει δηλώσει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25 για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Έτσι, το ΜέΡΑ25 ζητά από την κυρία Σακελλαροπούλου να εξετάσει το νομοσχέδιο και να το αναπέμψει στη Βουλή, προκειμένου να μην προχωρήσει η υπαγωγή της διαχείρισης του νερού στη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντώντας στο έγγραφο της ΚΟ του ΜέΡΑ25, με το οποίο της απηύθυναν αίτημα αναπομπής στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 42 παρ. 1 του Συντάγματος, του ψηφισθέντος νομοσχεδίου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων …», τονίζει πως θα εξετάσει το αίτημά της.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση