12:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:14
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κόμματα και ιστορία! Τα πιο απίθανα κινήματα και σχηματισμοί που κατέβηκαν σε εκλογές – Από τις ΚΟΤΕΣ, στην Τελεία και το Παναθηναϊκό Κίνημα

Η ημέρα της κάλπης, όπου πίσω από το παραβάν οι ψηφοφόροι επιλέγουν ανάμεσα σε δεκάδες κόμματα εκείνο της προτίμησής τους / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ημέρα της κάλπης, όπου πίσω από το παραβάν οι ψηφοφόροι επιλέγουν ανάμεσα σε δεκάδες κόμματα εκείνο της προτίμησής τους / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο συντάκτης του The Standard, Ανδρέας Πατίτσας
21.01.2023
07:35
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2023 • 15:14
Πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων, ποια είναι τα κόμματα που κλέβουν τις εντυπώσεις στις εκλογικές μονομαχίες την τελευταία δεκαετία

Σε αυτή τη χώρα, συχνά θα ακούσεις τη φράση «για όλα φταίνε τα κόμματα»! Βέβαια, ποτέ τη φράση αυτή δεν συμπληρώνουν οι λέξεις «ποιος να τους ψηφίζει άραγε;».

Θρυλική είναι η ατάκα του Αθηνόδωρου Προύσαλη που δήλωνε με στόμφο «κάντε με για μια μέρα πρωθυπουργό!», υποσχόμενος – όπως άλλωστε κι αυτοί που τελικά γίνονται – πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Σε κάθε περίπτωση, καθώς μυρίζουν ήδη εκλογές εκεί κατά την άνοιξη, αδημονούμε να πιάσουμε στα χέρια μας τη λίστα με τους κομματικούς σχηματισμούς που θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.

Κι αυτό γιατί πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων της τελευταίας δεκαετίας (από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 μέχρι και σήμερα) έχουμε δει και κόμματα που μπορεί να μη μπήκαν στη Βουλή, μπορεί να μη πλησίασαν καν το απαιτούμενο 3% αλλά, θα τα θυμόμαστε είτε για την αναπάντεχη ονομασία τους, είτε για τις καλτ φιγούρες των αρχηγών τους, είτε ακόμη και για τις ιδεολογικές τους επιρροές.

Τα ξεχωριστά κόμματα των τελευταίων 10 ετών

Ξεκινάμε με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και την επτακομματική Βουλή, από την οποία προήλθε η συγκυβέρνηση από τα κόμματα της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.

29 εκλογικοί σχηματισμοί υπέβαλαν προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δηλώσεις συμμετοχής στις εκλογές. Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη συμμετοχή οκτώ εξ αυτών. Συνολικά στις εκλογές, εκτός από τους 21 εκλογικούς σχηματισμούς, συμμετείχαν και 58 ανεξάρτητοι – μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ οι υποψήφιοι βουλευτές ανέρχονταν σε 4.873.

Μεταξύ άλλων συμμετείχαν:

Παναθηναϊκό Κίνημα

Το Παναθηναϊκό Κίνημα, που δημιουργήθηκε από οπαδούς της ομάδας με στόχο τη λύση του γηπεδικού προβλήματος του Παναθηναϊκού. Λέτε αν είχαν βγάλει βουλευτή να είχε λυθεί σήμερα το θέμα; Ποιος ξέρει!

Για να λέμε πάντως και του στραβού το δίκιο, για μονοθεματικό κόμμα, δεν τα πήγε και άσχημα. Στις εκλογές του 2012 το Παναθηναϊκό Κίνημα αύξησε ραγδαία τα ποσοστά του, ανεβαίνοντας από τις 107 ψήφους που είχε στις εκλογές του Μαΐου σε 12.439 ψήφους, ποσοστό 0,20%. Έκτοτε δεν συμμετείχε σε άλλες βουλευτικές εκλογές.

Κοινωνία – Πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια

Η λαγνεία για το παρελθόν είναι μεγάλο προσόν αυτού του τόπου κι έτσι μεταξύ των διαφόρων σχηματισμών ξεπήδησε το 2012 και αυτό. Ήταν κόμμα του οποίου πολιτικό πρότυπο ήταν ο Ιωάννης Α. Καποδίστριας, και ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος έβλεπε και καθόριζε την πολιτική.

Ιδρύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2008 από τον κ. Εμμανουήλ Β. Βολουδάκη, ενώ η μετέπειτα ηγεσία του ασκείτο από την Κεντρική Διοικητική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους Μιχάλη Ηλιάδη, Εμμανουήλ Βολουδάκη και Κομνηνό Καμάμη. Έπαυσε την πολιτική της δραστηριότητα τον Ιούνιο του 2020. Στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 17.771 ψήφους και μόλις 0,29%.

Η παράταξη δε συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κατέλαβε στη 12η θέση, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση στα ποσοστά της, λαμβάνοντας 35.534 ψήφους και ποσοστά της τάξης του 0,65%. Φασούλι, το φασούλι…

Κίνημα Δεν Πληρώνω

Θυμάστε εκείνα τα αξέχαστα χρόνια των μνημονίων, των αναταραχών, των διαδηλώσεων! Μεταξύ άλλων, μεγάλη δημοσιότητα είχε δοθεί και σε κινήσεις πολιτών που αρνούνταν να πληρώσουν Διόδια ή άλλες υποχρεώσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική δυσχέρεια στην οποία είχαν περιέλθει.

Κάπως έτσι ή μάλλον με αυτό το «πιασάρικο σλόγκαν» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012 και το «Κίνημα Δεν Πληρώνω» και στις εκλογές του Ιουνίου συγκέντρωσε 23.734 ψήφους και ποσοστό 0,39%.

Στις 21 Αυγούστου 2015 ανακοινώθηκε η συνεργασία του κόμματος με τη Λαϊκή Ενότητα, από την οποία το κόμμα αποχώρησε και συνεργάζεται πλέον με την Πλεύση Ελευθερίας.

Κόμμα Φιλελευθέρων

Τι σας λέγαμε νωρίτερα για την παρελθοντολαγνεία; Ε, στην περίπτωση αυτή προσθέστε και έναν βαθιά ριζωμένο νεποτισμό. Ένα από αυτά τα κόμματα και εκείνο των Φιλελευθέρων, ελληνικό κεντρώο φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα, ιδρύθηκε στις 11 Αυγούστου 1980 από τον Νικήτα Βενιζέλο, εγγονό του ιδρυτή και ηγέτη του αρχικού κόμματος, Ελευθέριο Βενιζέλο.

Το κόμμα ισχυριζόταν ότι ήταν αναβίωση του ομώνυμου κόμματος του 20ου αιώνα.

Ωστόσο, ως αναβίωση του αρχικού κόμματος, απέτυχε να ανακτήσει την αίγλη του, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στα πενιχρά ποσοστά του 0,36% και του 0,1%.

Αυτή η αποτυχία οδήγησε σε μη αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 1993, και στο να συνεργαστεί με την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά.

Μέσω της συνεργασίας αυτής, το Κόμμα των Φιλελευθέρων εκπροσωπήθηκε στο κοινοβούλιο, μέσω του προέδρου του κόμματος, Νικήτα Βενιζέλου.

Ωστόσο, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των ποσοστών του κόμματος, με αποτέλεσμα να λάβει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, μόλις 612 ψήφους (ποσοστό 0%). Το κόμμα δεν έχει συμμετάσχει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εθνική Ελπίδα

Είναι φιλοβασιλικό και μετριοπαθές (απορεί κανείς πως δεν βλέπουν την αντίφαση) εθνικιστικό πολιτικό κόμμα που για να λέμε την αλήθεια ίσως σήμερα να είχε περισσότερες πιθανότητες, λόγω της συγκυρίας.

Έλαβε πρώτη φορά μέρος σε εκλογές στις εκλογές του Ιουνίου 2012, πήρε την 18η θέση, 0,07% με 4.303 ψήφους (περίπου όσοι ήταν και οι συγκεντρωμένοι στην κηδεία του τέως δηλαδή).

Στις εκλογές του Ιανουάριου 2015 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 απορρίφθηκε η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Είναι μέλος της “Πειρατικής Διεθνούς” από το Μάιο του 2012. Τα κόμματα των Πειρατών ανά την Ευρώπη έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ποσοστά του εκλογικού σώματος, ενώ στην Ισλανδία καταγράφτηκε η πρώτη επιτυχία αδερφού κόμματος να εκλέξει αντιπρόσωπο σε εθνικό κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής, Πειρατές έχουν εκλεγεί ευρωβουλευτές και βουλευτές σε τουλάχιστον πέντε χώρες της Ευρώπης: Σουηδία, Γερμανία, Ισλανδία, Τσεχία και Λουξεμβούργο. Ο Δήμαρχος Πράγας το 2018 ανήκε επίσης στο ίδιο Κόμμα!

Η κοινότητα των πειρατών στην Ελλάδα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 εντατικά τις συζητήσεις και την προετοιμασία της για την ίδρυση του κόμματος, η οποία έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από 5 μήνες προετοιμασίας. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, έλαβε 14.170 ψήφους και ποσοστό 0,23%.

Αιτήσεις που απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο:

  • Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Π.Α.Α.) (Ν. Κολίτσης)
  • Νέο Κόμμα Σωτηρίας Χριστιανική Δημοκρατία (Α. Στοΐλης)
  • Ελληνικό Όραμα (Α. Τσανεκλίδης)
  • Δημοβούλιο Πολιτών-Ελληνική Συμπολιτεία με (Άμεση) Δημοκρατία Στην Πράξη (Γ. Κόκκας)
  • ΛΕΥΚΟ (Κ. Ντάλιος)
  • Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. (Ελληνικό-Λευκό-Κίνημα-Σημερινής-Ιδεολογίας) (Ε. Δανιηλίδης)
  • Π.Α.Μ.Ε. στο Γ.Ε.Σ.Ε.ΕΠ (Θ. Κυραγιάννης)
  • Ελλην.Ε.Σ. Ελλήνων Ελευθέρων Συνένωση (Δ. Μιχάκης)

Για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στον Άρειο Πάγο 21 κόμματα, τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων και ένας συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων.

Ωστόσο, στις 15 Ιανουαρίου 2015, ο Άρειος Πάγος, αποφάσισε ότι συνολικά 18 κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί από κόμματα πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκαν το Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης), η Εθνική Ελπίδα (Γεώργ. Παπαδόπουλος), το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας – Δημοβούλιο Πολιτών (Γ.Κόκκας) και ο Συνδυασμός Ανεξάρτητων Υποψηφίων «Αξιοπρέπεια» (Δ. Κλαπάκης).

Σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίστηκε η κοινή κάθοδος από κόμματα ως συνασπισμών ή με μορφές εκλογικής συνεργασίας και υποστήριξης:

  • Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατήλθαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που είχαν και συμμετοχή σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, η Κοινωνία Πρώτα και οι κινήσεις Πράττω και Αριστερή Προοπτική.
  • Το Ποτάμι υποστήριξαν η Δράση, η κίνηση Ευρώπη-Οικολογία, καθώς και οι Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη.
  • Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμμετείχαν σε συνασπισμό κομμάτων με την Εθνική Πατριωτική Συμμαχία, το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας, το ΛΕΥΚΟ, την Πυρίκαυστο Ελλάδα και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής.
  • Εκλογική συνεργασία αποφάσισαν η ΔΗΜΑΡ και οι Πράσινοι.
  • Εκλογικό συνασπισμό έκαναν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση—ΜΑΡΣ
  • Κοινή εκλογική κάθοδο αποφάσισαν και το ΚΚΕ (μ-λ) με το Μ-Λ ΚΚΕ.

Στην επτακομματική βουλή που προέκυψε, το Ποτάμι ήταν το νέο κόμμα που με την πρώτη εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσε 6,05% και μπήκε στη Βουλή.

Από τα υπόλοιπα κόμματα ξεχωρίζουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι:

Τελεία

…και παύλα, θα λέγαμε και Αποστόλη είσαι […], αλλά δεν μας το επιτρέπει η ανατροφή μας: Ένα από τα κόμματα που σαφέστατα θα το χαρακτήριζε κανείς προσωποκεντρικό. Το ίδρυσε ο Απόστολος Γκλέτσος και συγκέντρωσε 1,77%, προκαλώντας την έκπληξη τον Ιανουάριο, ενώ τον Σεπτέμβριο δεν συμμετείχε και το 2017 διαλύθηκε. Fun Fact: Ο πρώτος Bachelor της Ελλάδας, από το ριάλιτι (σκουπίδι) αγάπης, Παναγιώτης Βασιλάκος, υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας της Τελείας.

Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.)

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1988 με την ονομασία Οικολόγοι Ελλάδας. Στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και στις ευρωεκλογές του 2014, το κόμμα δεν συμμετείχε. Από το 2015, συμμετέχει στον συνασπισμό κομμάτων Κίνημα Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατικής Απελευθέρωσης (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.), και μέσω αυτού συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015.

Η αλήθεια είναι πως μεταξύ των ιδρυτών του ξεχώριζε ένας συμπαθέστατος κύριος που επί χρόνια μας μάθαινε σε τοπικό κανάλι της Αττικής τα οφέλη του κλύσματος! Ωστόσο, εκείνη την εκλογική χρονιά, η ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. κέρδισε τις εντυπώσεις με το ευφάνταστο σποτάκι και το τραγούδι/σλόγκαν της.

Το ιδιόρρυθμο προεκλογικό σποτ του κόμματος του οποίου έγραψε τη μουσική και παρουσίαζε η δημοσιογράφος Τζέφη-Σοφία Ζαχαροπούλου, χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα «το καλύτερο» ή τουλάχιστον το πιο «ξεκαρδιστικό» τότε.

Ας μην ξεχνάμε τα μελωδικά σλόγκαν του κυβερνώντος σήμερα κόμματος, τότε που ο Κώστας Καραμανλής μας τραγουδούσε (εντάξει) όχι ο ίδιο, «υπάρχει καλύτερη Ελλάδα» και τη θέλουμε!!!

Ο Βασίλης Λεβέντης και η εκπλήρωση ενός μεγάλου ονείρου

Για δεκαετίες υπήρξε μια από τις πιο καλτ φιγούρες της ελληνικής τηλεόρασης. Οξύθυμος, κάπως απαρχαιωμένος στιλιστικά και με ένα φλιτζάνι καφέ μονίμως στα χέρια, ο Βασίλης Λεβέντης αποτέλεσε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για δεκάδες σατιρικά σκετς, με προεξάρχοντα τον αξεπέραστο Γιώργο Μητσικώστα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 όμως, έρχεται η απόλυτη πολιτική δικαίωση του Βασίλη Λεβέντη και της Ένωσης Κεντρώων – την οποία είχε χαιρετίσει μάλιστα με πολύ γλυκό τρόπο ο κωμικός – καθώς για πρώτη φορά από την ίδρυση του το 1992, λαμβάνει ποσοστό 3,43% και συγκαταλέγεται στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή με 9 βουλευτές.

Το όνειρο δεν κράτησε πολύ, καθώς τον Ιούλιο του 2019, και μετά από μαζικές αποχωρήσεις στελεχών προς άλλα κόμματα, η Ένωση Κεντρώων έμεινε εκτός Βουλής συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,24%. Ο Λεβέντης ωστόσο φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω και πιθανότατα θα τον δούμε στις προσεχείς εκλογές να διεκδικεί ξανά την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Ο Βασίλης Λεβέντης
Ο Βασίλης Λεβέντης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Φτάνοντας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση – ποιος θα το περίμενε πως αυτή θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια – το 2019 είδαμε τέσσερα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα, δυο εκ των οποίων μάλιστα, κατάφεραν να μπουν και στη Βουλή.

Ο λόγος για τα κόμματα, ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που συγκέντρωσε ποσοστό 3,44% και Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με ποσοστό 3,70%.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στις εκδηλώσεις μνήμης για το Πολυτεχνείο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εκτός Βουλής έμεινε η Πλεύση Ελευθερίας της πάλαι ποτέ Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου με ποσοστό 1,47%, ενώ με αγωνία περιμέναμε να μάθουμε το ποσοστό που θα λάμβανε το κόμμα «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα (όχι ακριβώς με αγωνία, απλά κουβέντα να γίνεται), ο οποίος στις εμφανίσεις του έταζε αεικίνητα διαστημόπλοια και βροχή από τρισεκατομμύρια. Στις εκλογές έλαβε κάτι λιγότερες από 15 χιλιάδες ψήφους και ποσοστό 0,25%, πολύ χαμηλότερο από τα περισσότερα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο του λαού.

Πλέον, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν την Άνοιξη, περιμένουμε τις ανακοινώσεις για τα κόμματα και το αν θα λάβουν ή όχι έγκριση από τον Άρειο Πάγο για να συμμετέχουν στην διαδικασία.

Κόμματα σε εκλογές: Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ και η έμπνευση από τον Καπουτζίδη

Αν πρέπει όμως να ανατρέξουμε σε παρελθούσες εκλογικές διαδικασίες, από τα κόμματα που ξεχώρισαν είναι χωρίς αμφιβολίας οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ, με σήμα το συμπαθές πτηνό. Τα αρχικά φυσικά σήμαιναν «Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση».

Το κόμμα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κατεβάζοντας συνδυασμό μόνο στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υποψήφιοι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, το ιδιόρρυθμο όνομα τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Στις εκλογές τότε, όταν επιλέξαμε «σοσιαλισμό αντί βαρβαρότητας», έλαβε 1.353 ψήφους, απασχολώντας τα Μ.Μ.Ε. και μετεκλογικά.

Τολμούμε να πούμε πως οι ιδρυτές του εμπνεύστηκαν από την κωμωδία «Στο Πάρα 5» του Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία είχε προηγηθεί με άλλο ζωάκι για μασκότ. Όταν ο Σπύρος, τον οποίο υποδύθηκε ο ίδιος ο σεναριογράφος βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει, η γιαγιά του είχε σταυρωμένο το ψηφοδέλτιο «Επαναστατική Κίνηση για τη Σωτηρία της Πανίδος», με σήμα τα κουνέλια. Τα τρωκτικά, όπως μάθαμε, απασχολούσαν τέσσερις σελίδες από το πρόγραμμα του κόμματος.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση