Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις παρακολουθήσεις, ανεβάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «TA ΝΕΑ» που αποκαλύπτει την έκθεση του Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο στην οποία καταγράφονται στοιχεία για χρήση του κακόβουλου λογισμικού Pegasus στην Ελλάδα από το 2016, καθώς και συζητήσεις της ΕΥΠ, τότε, για απόκτηση του συγκεκριμένου λογισμικού.
Σημειώνεται ότι για το Pegasus διενεργείται έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει εντοπιστεί σε αρκετές χώρες.
Το δημοσίευμα για τις παρακολουθήσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές του καναδικού εργαστηρίου που πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε παγκόσμια κλίμακα ανακάλυψαν ότι οι παρακολουθήσεις με το «Pegasus» πραγματοποιούνταν σε 45 χώρες με τη χρήση περίπου 35 «κόμβων»-διαχειριστών.
Όσον αφορά στη χώρα μας, οι παρακολουθήσεις-υποκλοπές πραγματοποιούνταν μέσω του κόμβου «Blackbird», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για υφαρπαγές δεδομένων από κινητά σε χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, η Λιβύη, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, η Υεμένη, η Αίγυπτος, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς κλπ.
Η έκθεση του καναδικού εργαστηρίου σημειώνει ότι η εισβολή του παράνομου λογισμικού στα κινητά των ελληνικών στόχων έγιναν μέσω του δικτύου της Otenet SA που ήταν πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας την περίοδο 1996-2009 και την οποία φέρεται να χρησιμοποιούσαν και οι υπάλληλοι της ΕΥΠ.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ιστότοπος Wikileaks είχε αποκαλύψει, τον Μάιο του 2018, απόπειρα προμήθειας παρόμοιου – ιταλικού – συστήματος από υπάλληλο της ΕΥΠ το 2014 με τη χρήση υπηρεσιακού mail της Οtenet.
Το deal με την Ελλάδα
Επιπλέον, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι αντιπρόσωποι του «Pegasus» (σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, παρών σε αυτές τις συνεννοήσεις ήταν και Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε άλλους εμπορικούς τομείς) πολιορκούσαν τότε κυρίως την ΕΥΠ αλλά και την ΕΛ.ΑΣ. για την πώληση αυτού του συστήματος.
Αν το deal είχε επιτευχθεί, θα παρείχε τη δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από τις διαδικτυακές πλατφόρμες Viber, Whatsap, Signal κ.ο.κ., όπου δεν μπορούν να παρακολουθηθούν τα συστήματα νόμιμων συνακροάσεων των μυστικών υπηρεσιών και των Αρχών Ασφαλείας που παρακολουθούν τις συνομιλίες μέσω του δικτύου 4G κ.λπ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με αναφορές στα «ΝΕΑ» στελεχών του τότε κυβερνητικού μηχανισμού, «είχε γίνει συζήτηση, την περίοδο 2018-2019, για απόκτηση του και του “Pegasus” στο πλαίσιο της αντικατάστασης του κεντρικού συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ. Ομως, δεν υπήρξε περαιτέρω συζήτηση λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, ασαφών προδιαγραφών και κόστους».