«Με την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή έπεσαν οι μάσκες» αναφέρουν πηγές της Πειραιώς μετά την πρώτη εκρηκτική ημέρα της Εξεταστικής Επιτροπής που προϊδεάζει τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Στη κυβερνητική παράταξη παρατηρούν ότι υπάρχει σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ που φαίνεται όχι μόνο από τη κοινή χθεσινή στάση της αποχώρησης τους αλλά και την όλη στάση και συμπεριφορά των μελών τους με ψιθύρους στα αυτιά και χαμηλόφωνες συζητήσεις που δείχνουν να επιζητούν συνεννόηση μεταξύ τους.
«Με τη χθεσινή στάση και την αποχώρησή τους από την Εξεταστική Επιτροπή απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και στηλιτεύουν τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει.
Η κυβερνητική παράταξη μένει σταθερή στη θέση της και επιμένει στην κλήση εννέα προσώπων ως μαρτύρων εξηγώντας τους λόγους της πρότασης της πλειοψηφίας. Θεωρούν ότι πρέπει να κληθούν για να καταθέσουν οι τρεις πρώην και ο σημερινός επικεφαλής της ΕΥΠ: Οι κύριοι Θοδωρής Δραβίλλας, Γιάννης Ρουμπάτης, Παναγιώτης Κοντολέων, και ο νυν διοικητής της Θεμιστοκλής Δεμίρης. «Είναι εξ αντικειμένου οι αρμόδιοι για να δώσουν τα φώτα τους στην έρευνα που διενεργείται, να περιγράψουν τις παθογένειες του συστήματος στο πλαίσιο της υπηρεσιακής τους ευθύνης και να συμβάλουν μέσα από την εμπειρία τους ώστε να διορθωθούν κακώς κείμενα με στόχο τη θωράκιση της Δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΥΠ» εξηγούν από τη Νέα Δημοκρατία..
Επίσης, ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για Αρχή κατοχυρωμένη Συνταγματικά, η οποία είναι εξοπλισμένη με εξουσίες ελέγχου όλων των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των υπηρεσιών ασφαλείας του κράτους, προς κατοχύρωση του επίδικου δικαιώματος. Επομένως, σύμφωνα με τη ΝΔ, η κλήση του διοικητή της ΑΔΑΕ είναι απολύτως επιβεβλημένη, καθώς η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών από κακόβουλα λογισμικά, όχι μόνο δεν θεωρείται πλέον δεδομένη αλλά αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε.
Επίσης έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση της επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρας Ρογκάκου. Η Αρχή έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πλαισίου συνεκτικών πολιτικών τόσο για τον εντοπισμό και την καταστολή πράξεων διαφθοράς όσο και για την πρόληψη και αποτροπή αυτών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών
Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η πλειοψηφία προτείνει να κληθούν να καταθέσουν για να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών Krikel και Intellexa. «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει σε ονοματολογία και αδιέξοδο κυνήγι μαγισσών στη βάση γενικεύσεων και υπεραπλουστεύσεων» υποστηρίζουν πηγές της κυβέρνηση στο thestandard.gr.
Αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης προτείνουν τα μέλη της ΝΔ να περάσει την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής ως μάρτυρας για να καταθέσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις προκειμένου να συμβάλει στη λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της θεσμικής θωράκισης.
Γιατί δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες
Στον αντίποδα στη Νέα Δημοκρατία εξηγούν για ποιο λόγο δεν δέχτηκαν να παραστούν ως μάρτυρες πρόσωπα που ήθελε να καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήθελαν να καλέσουν και στη ΝΔ θεωρούν ότι έφτασαν σε αυτό το σημείο γιατί θέλουν να εργαλειοποιήσουν την υπόθεση Ανδρουλάκη χρησιμοποιώντας κάθε μέσον, για να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζουν έχει μιλήσει αναλυτικά και δημόσια για το θέμα και με δήλωσή του αμέσως μόλις η κυβέρνηση γνωστοποίησε η ίδια και την υπόθεση της επισύνδεσης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη. Επίσης έχει απαντήσει με μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια χωρίς περιστροφές στην μαραθώνια συνεδρίαση της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, στις 26 Αυγούστου 2022. Σημειώνεται ότι πρόκειται για εξεταστική των πραγμάτων, όχι των προσώπων, επιτροπή.
Άρα όλα τα πολιτικά πρόσωπα, π.χ. ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, δεν έχουν θέση σε τέτοια εξέταση. Ειδικά ο τελευταίος παρέστη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής άλλωστε θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ούτως ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των προσώπων και των απαντήσεων που έχουν δώσει.
Για το απόρρητο
Επιμένουν στη Νέα Δημοκρατία ότι η υποχρέωση εχεμύθειας αφορά τον κάθε μάρτυρα, ο οποίος υπόκειται σ’ αυτούς τους περιορισμούς από την ειδική νομοθεσία που τον αφορά. Όπως υπάρχει το δημοσιογραφικό απόρρητο ή και το δικηγορικό απόρρητο, έτσι υπάρχει και το απόρρητο της εθνικής ασφάλειας της ΕΥΠ, όπως άλλωστε έχει γίνει αποδεκτή η επίκληση του ήδη από την εξεταστική επιτροπή του 1999 για την υπόθεση Οτσαλάν. Τονίζουν ότι η παραβίαση της υποχρέωσης εχεμύθειας επιφέρει κυρώσεις ενώ η ειδική νομοθεσία της ΕΥΠ περιγράφει το πλαίσιο των ποινών.
Οι μάρτυρες θα αρχίσουν να περνούν την πόρτα της εξεταστικής την προσεχή Τρίτη και οι πρώτοι θα είναι οι Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης επικεφαλής της ΕΥΠ από το 2012 έως και το 2019. Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη θα κληθούν ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο νυν Διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Τον πρώτο κύκλο των καταθέσεων θα κλείσουν ο Διοικητής της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, και η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που θα προσέλθουν στην εξεταστική την Πέμπτη.