Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις, διαχρονικά, είναι αρκετά δύσκολη. Ο λόγος είναι πως οι μετρήσεις κοινής γνώμης είχαν πέσει πολλές φορές μακριά από το αποτέλεσμα της κάλπης την τελευταία δεκαετία – όχι όμως και το 2019, τουλάχιστον στις ευρωεκλογές.
Επομένως, είναι λογικό να υπάρχει μια καχυποψία στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, ως προς τις καταγραφές που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις στο κομβικό ερώτημα της πρόθεσης ψήφου.
Ειδικά σήμερα, την ώρα που τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν σαφώς μεγάλη απογοήτευση και θυμό των Ελλήνων για την κυβερνητική πολιτική, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν πως η διαφορά που παρουσιάζεται στην πρόθεση ψήφου –και η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τα ίδια τα ποιοτικά στοιχεία– δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Είναι σαφώς μικρότερη», υποστηρίζουν, συμπληρώνοντας πως αν ίσχυαν αυτές οι διαφορές, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε εκλογές για να τις κερδίσει χωρίς κανένα άγχος.
Τάσεις της MRB
Την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, μελετούν τις δημοσκοπήσεις σε βάθος, καθώς πιστεύουν ότι η αλήθεια βρίσκεται στις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε μία σειρά από ερωτήματα.
Μάλιστα, οι εξαμηνιές τάσεις της MRB έχουν μια σειρά από στοιχεία που για την Κουμουνδούρου έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και είναι τα παρακάτω:
-Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά -3,2%). Δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχληθούν περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτές γίνουν.
-Στο ίδιο ακριβώς ερώτημα στις τάσεις του Δεκεμβρίου του 2021 ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο ενοχλούσε το 40,2% των ερωτηθέντων, ενώ ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ το 39,8% των ερωτηθέντων. Για πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.
-Στο ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά το 33,8% απαντά η ΝΔ ενώ το 30% θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στις 3,8 μονάδες.
-Στις τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου η αντίστοιχη διαφορά ήταν 6,1%, με τους πολίτες να θέλουν να κερδίσει η ΝΔ έστω και με μία ψήφο σε ποσοστό 35,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,7%.

-Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ χάνει το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 2 μονάδων σε έξι μήνες, με ποσοστό 29,3%. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι 7,2% με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 22,1% (άνοδος 0,9% σε έξι μήνες).
-Στις αντίστοιχες τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,1% (απώλεια 2,9 μονάδων σε έξι μήνες) με το κυβερνόν κόμμα στο 31.3% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2%.
-Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις ηλικίες 17-24, 5,6% και στις ηλικίες 25-34 6,9%
-Στην ερώτηση ποιες λέξεις σας εκφράζουν, οι απαντήσεις είναι αρνητικές: Φόβος 50%, οργή 47,7%, απογοήτευση 36,6%, ενώ οι θετικές απαντήσεις περιορίζονται στις λέξεις: ελπίδα 26,9%, σιγουριά 10,1%
-Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων.
-Στο σύνολο των πολιτών το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ την θέλει το 17,7% ενώ την συνεργασία ΝΔ ΠΑΣΟΚ το 14,9%.
-Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 47,4% είναι υπέρ της απλής αναλογικής.
-Τέλος, στην ερώτηση τι θα καθορίσει την ψήφο σας το 70,1% απαντάει η ακρίβεια, τομέας που είναι ο πιο αρνητικός για την κυβέρνηση και την μέχρι στιγμής διαχείρισή της.

Καμία εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη
Όπως γίνεται αντιληπτό από το παραπάνω, στον ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνουν τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ως ένδειξη αδυναμίας. Άλλωστε, υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική πλευρά ήταν που «καλλιέργησε» τις τελευταίες εβδομάδες προεκλογικό κλίμα στη χώρα.
Παρά, λοιπόν, τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ίδιοι συνεχίζουν βρίσκονται σε κατάσταση προεκλογικού «συναγερμού», ενόψει φθινοπώρου.