13:43
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:43
14/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

O Μητσοτάκης θα αντεπιτεθεί και από τη Βουλή για τις παρακολουθήσεις με το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

16.11.2022
09:00
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2022 • 12:46
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Στη θεσμική αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών καταθέτοντας χθες στη Βουλή σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει έως τις 22 Νοεμβρίου, το νομοσχέδιο για τη «διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

To Μέγαρο Μαξίμου συντονίζει το βηματισμό του και προγραμματίζει τα επόμενα βήματά του για να απεγκλωβιστεί από το σκληρό πολιορκητικό κριό που έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει να μιλήσει στη Βουλή, υπεραμυνόμενος όλες τις κινήσεις τις κυβέρνησης και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν πλέον στον επικοινωνιακό τους χειρισμό και τις δηλώσεις των βουλευτών τις αντιπολίτευσης για να βάλουν εκ των έσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι προβάλλουν τις δηλώσεις της βουλευτού Θεανώς Φωτίου στη Βουλή τονίζοντας ότι είπε ότι υπάρχει σχέδιο προσβολής της Κυβέρνησης από κέντρα που δεν είναι ευχαριστημένα, επειδή δεν προσάρμοσε στα μέτρα τους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Γι’ αυτό το Ταμείο γίνονται όσα παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες από επιχειρηματίες που προφανώς δεν έμειναν ευχαριστημένοι από όσα κάνατε. Το θέμα των υποκλοπών συνδέεται ευθέως με τα 72 δισ. ευρώ των ταμείου Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ» είπε η κ. Φωτίου και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι  «ομολόγησε ότι υπάρχει σχέδιο προσβολής της Κυβέρνησης από κέντρα που δεν είναι ευχαριστημένα, επειδή η κυβέρνηση δεν προσάρμοσε στα μέτρα τους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον».

Στην κυβέρνηση είναι ότι επιχειρούν να εξυγιάνουν τον σκοτεινό κομμάτι της ΕΥΠ

Σε αυτό που εστιάζουν ωστόσο στην κυβέρνηση είναι ότι επιχειρούν να εξυγιάνουν τον σκοτεινό κομμάτι της ΕΥΠ. Επισημαίνουν πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων εγγυήσεων, η αναδιάρθρωση της ΕΥΠ για τη βελτιστοποίηση της δράσης της, η ποινική μεταχείριση της εμπορίας, κατοχής και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, η αναβάθμιση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στη χώρα και η βέλτιστη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας για την προστασία έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στα βασικά σημεία του το νομοσχέδιο ειδικά για τα πολιτικά πρόσωπα τίθεται με το νομοσχέδιο ένα τριπλό φίλτρο εγγυήσεων για την άρση απορρήτου:

  • α) τη διαδικασία κινεί μόνο η ΕΥΠ
  • β) θα πρέπει να δώσει άδεια ο Πρόεδρος της Βουλής πριν από την διπλή εισαγγελική κρίση και
  • γ) το αίτημα για την άρση οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που καθιστούν άμεση και εξαιρετικά πιθανή τη διακινδύνευση της εθνικής ασφάλειας

Το πρόσωπο στο οποίο  έγινε άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας μπορεί να ενημερώνεται εκ των υστέρων. Έως το 2021, ήταν δυνατόν να ενημερώνεται μόνο εφόσον δεν υφίστατο διακύβευση του σκοπού για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση