H αυτοδυναμία είναι ένας στόχος εφικτός ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, τόσο στο ακροατήριο του εντός Ελλάδας, όσο και στο ακροατήριο εκτός συνόρων.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη μπορεί το κόμμα του να λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 37-38 %. «Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων – όχι μηνών – ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε εξηγώντας τη σημασία των δυο θητειών για την κυβέρνησή του: «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε να πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα” και να ανέβεις επίπεδο στην αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα. Ο κόσμος πλέον συνδέει την Ελλάδα με θετικά συναισθήματα».
Πάντως από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια για εκλογές σύντομα και για άλλη μια φορά έθεσε ως χρονικό ορίζοντα την Άνοιξη. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να στέλνουν το μήνυμα ότι το πιο ισχυρό σενάριο είναι οι εκλογές το Μάιο. Είναι κάτι που συζητείται και στα πηγαδάκια των υπουργών.
Ωστόσο, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και των συνεργατών του τίποτα δεν αποκλείει έναν αιφνιδιασμό νωρίτερα. Μάλιστα αναλυτές μελετώντας τις κινήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ που δουλεύει στο φουλ δίνουν έναν χρονικό ορίζοντα από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Απριλίου το αργότερο για να στηθούν οι πρώτες κάλπες.
Οι απαντήσεις Δημητριάδη στην Επιτροπή
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά στο πυρ ομαδόν που έχει εξαπολύσει η αντιπολίτευση για τις παρακολουθήσεις. Τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώθηκαν με την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την παρουσία εκεί του πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τις απουσίες των Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων για την υπόθεση των υποκλοπών έπεσαν, για μία ακόμη φορά, στο κενό. Σύμφωνα με το παρασκήνιο που σκιαγραφούν κυβερνητικές πηγές της προσέλευσης του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην Γενικός Γραμματέας εν αντιθέσει με όσα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κυρίους Λαβράνο, Μπίτζιο και δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Τόνισε επίσης ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα, και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα έως καθόλου με άλλα πρόσωπα.
Αποσαφήνισε, ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια ή χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, δεν επιβεβαίωσε επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε -σύμφωνα με πληροφορίες- πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα, με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.