Η σημερινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, θα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες.
Περισσότερο θα μοιάζει με μια σύγκρουση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτό γιατί τον λόγο από την πλευρά των Σοσιαλιστών θα πάρει ο Νίκος Ανδρουλάκης και από την πλευρά της Αριστεράς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο Ανδρουλάκης
Είναι η πρώτη φορά που Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθούν σε ένα άτυπο «ντιμπέιτ» σε θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο.
Μόνο που συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής διασαφήνιζαν ότι η σημερινή εμφάνιση του κ. Ανδρουλάκη θα έρθει ως επιστέγασμα αυτού που επί μήνες πρεσβεύει: της αξιακης αντιπολίτευσης με θέσεις, υλοποιήσιμες προτάσεις και όχι ανέξοδες κορώνες. Προετοιμάζεται για μια εθνική προγραμματική ομιλία, που δεν θα θυμίζει την τοξική αντιπαράθεση που συχνά καταγράφεται μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα αξιοποιήσει το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναδείξει το διαφορετικό προοδευτικό πρόσημο και τις διαφορετικές προτεραιότητες που στο επίκεντρο τους έχουν τους πολλούς και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σε αντίστιξη με τις κυβερνητικές επιλογές.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνει αναλυτική αναφορά στις προτάσεις του για την αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης, της ύπαρξης επιτέλους κοινωνικής πολιτικής στέγασης, στο φορολογικό μίγμα που θα ανακουφίζει ρεαλιστικά τους μικρομεσαίους.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Ανδρουλάκης θα κάνει εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά επιμένοντας σε μια ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής με το εμπάργκο όπλων στην προμετωπίδα.
Ο Παπαδημούλης
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, που θα μιλήσει για λογαριασμό της ευρωομάδας της Αριστεράς, αναμένεται να υποδεχθεί με «αγριότερες» από τον Ανδρουλάκη, διαθέσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προφανώς και το μείζον ζήτημα θα είναι η ακρίβεια, με τον Δ.Παπαδημούλη να ετοιμάζεται να επιτεθεί στον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12%, 40% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σκοπεύει να επισημάνει ότι η χώρα μας είναι 26η στους 27 σε αγοραστική δύναμη των πολιτών και προφανώς, έχει την 2η ακριβότερη τιμή βενζίνης στους 27. Παράλληλα, αναμένεται να σημειώσει ότι είναι 1η στους 27 στο δημόσιο χρέος και 1η στους 27 στην ανεργία των νέων
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να μείνει μόνο στα οικονομικά θέματα. Αντίθετα, θα θέσει και μία σειρά από ζητήματα που επεκτείνονται στο κράτος δικαίου, όπως είναι η ελευθερία του Τύπου -που θα περιλαμβάνει και ολίγον από Novartis- τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, ισχυρό πελατειακό κράτος, αδύναμο κοινωνικό κράτος και υποβαθμισμένο ΕΣΥ, αλλά και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ απευθείας αναθέσεων με δημόσια δαπάνη.
Φυσικά θα σταθεί και στα εθνικά θέματα και κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.