05:58
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:58
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νίκος Αβραμίδης στο «S»: «Στην Αθήνα περισυλλέγουμε καθημερινά 850 τόνους απορριμμάτων – “Αφανείς ήρωες” οι 2.500 εργαζόμενοι στην καθαριότητα»

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης στο δρόμο με τον Κώστα Μπακογιάννη

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης στο δρόμο με τον Κώστα Μπακογιάννη

Η Αθηνά Πολυχρονοπούλου
12.03.2023
08:10
Τελευταία ενημέρωση: 13/03/2023 • 10:59
Ο Νίκος Αβραμίδης εκθέτει το σχέδιο δράσης της Αθήνας για μια πιο καθαρή και βιώσιμη πόλη

Recently updated on March 13th, 2023 at 10:59 am

Ο Νίκος Αβραμίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου της Αθήνας, μας μιλά για την καθημερινότητα του Δήμου και την 1η θέση στο European Week for Waste Reduction.

Ο Αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας μίλησε στο «S» και την Αθηνά Πολυχρονοπούλου για τις προκλήσεις της καθαριότητας ενός αχανούς Δήμου, τη διάκριση της Αθήνας στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων, αλλά και για τα σχέδια του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

1. Πολύ πρόσφατα είδαμε ότι ο Δήμος Αθηναίων κέρδισε την 1η θέση στο European Week for Waste Reduction, πως νιώθετε γι’αυτό και πόσο εύκολη ήταν αυτή η διαδρομή;

Νίκος Αβραμίδης: «Η μεγάλη μας προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ένταξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης συνεχίζεται με την συμμετοχή μας τόσο σε τοπικές όσο και σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν αφενός στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης και αφετέρου στη μείωση παραγωγής αποβλήτων.

Είμαστε υπερήφανοι που ο Δήμος της Αθήνας μέσω της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης συμμετείχε για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων EWWR, την μεγαλύτερη επικοινωνιακή καμπάνια της Ευρώπης για την πρόληψη παραγωγής και τη μείωση αποβλήτων.

Η βιώσιμη φούστα του Δήμου Αθηναίων / Φωτογραφία: ΑΠΕ
Η βιώσιμη φούστα του Δήμου Αθηναίων / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Αυτή τη χρονιά είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί κερδίσαμε την 1η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας με τη φωτογραφία «Η Βιώσιμη Φούστα», η οποία δημιουργήθηκε από 1,5 τόνο συλλεχθέντων προς ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων.

Με τις καθημερινές μας προσπάθειες στοχεύουμε στο να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους πολίτες της Αθήνας να συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης που παρέχουμε στο Δήμο μας».

2. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την Αθήνα να αλλάζει. Πως κρίνετε την μέχρι τώρα ανταπόκριση των συμπολιτών σας;

Νίκος Αβραμίδης: «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε όμως από τους πολίτες της Αθήνας είναι αρκετά ικανοποιητικά. Οι πολίτες αναγνωρίζουν την καθημερινή προσπάθεια που γίνεται και συμμετέχουν και ίδιοι.

Έχουν δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας με τις υπηρεσίες μας. Μας ενημερώνουν για να παρέμβουμε σε σημεία που χρειάζονται την παρουσία μας. Θα πρέπει να πούμε ότι η Αθήνα δεν είναι μια εύκολη πόλη.

Στον Δήμο Αθηναίων περισυλλέγουμε κάθε μέρα 850 τόνους απορριμμάτων από 11.500 σημεία αποκομιδής ανακυκλώσιμων & οικιακών απορριμμάτων

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στον Δήμο Αθηναίων περισυλλέγουμε κάθε μέρα 850 τόνους απορριμμάτων από 11.500 σημεία αποκομιδής ανακυκλώσιμων & οικιακών απορριμμάτων, υλοποιώντας 155 προγράμματα αποκομιδής.

Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό απορριμμάτων που παράγουν περισσότεροι από 660.000 κάτοικοι και σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η αναγνώριση και η ικανοποίηση των πολιτών της Αθήνας, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε την καθημερινή μας μάχη νύχτα-μέρα, 24 ώρες το 24ωρο για μια Αθήνα καθαρή, φιλόξενη και όσο το δυνατόν πιο ασφαλή υγειονομικά όχι μόνο στο κέντρο, αλλά και σε όλες τις γειτονιές της».

3. Επίσης, είδαμε μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ανακύκλωση. Πιστεύετε ότι η συνέπεια που έδειξε ο Δήμος απέναντι στους δημότες του, αύξησε τη σχέση εμπιστοσύνης και ευαισθητοποίησε τους πολίτες;

Νίκος Αβραμίδης: «Η ενναλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση στο Δήμο της Αθήνας παραμένει για εμάς βασική προτεραιότητα. Θέλαμε από την πρώτη στιγμή να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη δήμου και δημότη στον τομέα της ανακύκλωσης και καταφέραμε ήδη πολλά.

Δίνουμε έμφαση στη διαλογή στη πηγή των αποβλήτων, προωθώντας την ανακύκλωση και επεκτείνοντας το δίκτυο των μπλε κάδων για τα υλικά συσκευασίας καθώς και των καφέ κάδων για την κομποστοποίηση.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης

Υπερδιπλασιάσαμε τους μπλε κάδους που υπήρχαν στην πόλη, και αυτή τη στιγμή 6.500 νέοι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ 28 απορριμματοφόρα απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης, υλοποιώντας ημερησίως 35 δρομολόγια και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της για να προωθήσουμε την ανακύκλωση στην πόλη.

Υπερδιπλασιάσαμε τους μπλε κάδους που υπήρχαν στην πόλη, και αυτή τη στιγμή 6.500 νέοι κάδοι ανακύκλωσης βρίσκονται στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ 28 απορριμματοφόρα απασχολούνται καθημερινά αποκλειστικά με την αποκομιδή των μπλε κάδων ανακύκλωσης

Έτσι, μαζί και με την πολύτιμη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων πολιτών, καταφέραμε και τριπλασιάσαμε το ποσοστό ανακύκλωσης στο 7% από το 2% που ήταν, ενώ στόχος μας είναι να φτάσουμε το 10%!

Τοποθετήσαμε 600 καφέ κάδους βιοαποβλήτων σε ειδικά σημεία στη πόλη, αξιοποιώντας τα οργανικά απόβλητα που προκύπτουν και να επιστρέψουμε στη φύση το πιο πολύτιμο δώρο, το κομπόστ.

Και δεν σταματάμε μόνο εκεί. Στο Δήμο μας, παρέχουμε επίσης κι άλλα εναλλακτικά ρεύματα ανακύκλωσης όπως: ανακύκλωση οχημάτων, μεταλλικά υλικά, μπαταρίες, παλιά computer, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων κ.α.

Με τις πρακτικές της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων και με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μειώνουμε τις ποσότητες των αποβλήτων που οδεύουν προς ταφή στο ΧΥΤΑ, εξοικονομούμε πόρους όπως καύσιμα, νερό και πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών, μειώνουμε τα επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ελαττώνουμε τα πλαστικά που χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στις 7 Δημοτικές Κοινότητες της πόλης για να προωθήσουμε την ανακύκλωση στην πόλη.

4. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τους τελευταίους μήνες, έχει επηρεάσει το έργο σας;

Νίκος Αβραμίδης: «Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στους δήμους όλης της χώρας, ειδικά μετά από μια περίοδο πανδημίας και 2 χρόνων lockdown με κλειστά εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τα έσοδα των δήμων περιορίστηκαν κατά πολύ και μειώθηκε σημαντικά ο προϋπολογισμός τους.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της καθαριότητας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει αυξήσει φυσικά το κόστος για τα καύσιμα που χρειάζονται ένας τεράστιος στόλος οχημάτων που κινούνται καθημερινά στην πόλη, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει επηρεάσει και δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου της Διεύθυνσης μας».

5. Δίπλα σας, βρίσκονται οι «αφανείς» ήρωες που καθημερινά δίνουν μάχη για μια πιο καθαρή πόλη, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτούς;

Νίκος Αβραμίδης: «Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Η μεγαλύτερη μας δύναμη στη καθαριότητας της πόλης είναι οι άνθρωποι μας. Ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής και βεβαίως συνεχίζουμε να κάνουμε, το οφείλουμε στους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι βρίσκονται στη πρώτη μάχη του αγώνα και φροντίζουν με πολύπλευρες ενέργειες να διατηρείται η καθαρή η πόλη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας είναι επιφορτισμένοι και με τις πορείες- διαδηλώσεις που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι υπεύθυνοι στο να αποκατασταθεί άμεσα η εικόνα της πόλης, από πάσης φύσεως συνθήματα που γράφονται στους δημόσιους χώρους, καθώς και να αποκαταστήσουν ζημιές όπως σπασμένα μάρμαρα, ξύλα και τον αστικό εξοπλισμό της πόλης.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης στο δρόμο με τον Κώστα Μπακογιάννη
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, Νίκος Αβραμίδης στο δρόμο με τον Κώστα Μπακογιάννη

2.500 συνολικά εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας, του μεγαλύτερου και πιο δύσκολου Δήμου της χώρας, είναι καθημερινά έξω στους δρόμους, φροντίζοντας να διατηρηθεί η εικόνα και η καθαριότητα σε μια πόλη περίπου 650.000 κατοίκων σε 129 γειτονιές – χωρίς τους τουρίστες και τους καθημερινούς επισκέπτες. Για εμάς, είναι οι «αφανείς» ήρωες της καθημερινότητας και γι’αυτό τους αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ.

6. Παρατηρήσαμε ότι πέρα από το κομμάτι της καθαριότητας που αποτελεί βασικό σας έργο, επεκταθήκατε και σε άλλες δράσεις αναμόρφωσης χώρου που έδωσαν νέα πνοή στη Δήμο, θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Νίκος Αβραμίδης: «Οι καθημερινές επιχειρήσεις καθαριότητας και αποκατάστασης, πρόκειται για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις οποίες πραγματοποιούμε εργασίες αναβάθμισης στους δημόσιους χώρους της πόλης, σε πλατείες, πεζόδρομους και κοινόχρηστους χώρους στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, πλένουμε με καυτό νερό και απολυμαίνουμε με ειδικά καθαριστικά τους δημόσιους χώρους, πραγματοποιούμε εργασίες αναβάθμισης στον αστικό εξοπλισμό και βάφουμε παρτέρια, παγκάκια και κολώνες ηλεκτροφωτισμού.

Αφαιρούμε tags και άναρχα αντιαισθητικά graffiti, και έτσι, αναβαθμίζουμε πλατείες και δημόσιους χώρους, παραδίδοντας τους καθαρούς και περιποιημένους στους πολίτες και επισκέπτες της πόλης».

7. Πρόσφατα, επισκέφθηκε την Αθήνα μας, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης με την αντιπροσωπεία του. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισε καθώς και αν θα υπάρξουν τέτοιου είδους δράσεις με άλλους δήμους του κόσμου;

Νίκος Αβραμίδης: «Πριν από λίγους μήνες, συγκεκριμένα τον περασμένο Δεκέμβριο, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη ενώσαν τις δυνάμεις τους υπογράφοντας την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, μέσω της οποίας επισφραγίστηκε ουσιαστικά η στενή συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο πόλεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Δημάρχου μας Κώστα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη.

Είμαστε υπερήφανοι που η Αθήνα μας πρωτοπορεί, πρωταγωνιστεί και συνομιλεί με τις μεγάλες πόλεις του κόσμου

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς στην Αθήνα, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε για δεύτερη φορά αντιπροσωπεία του Δήμου Νέας Υόρκης στην πόλη μας, οι οποίοι ήρθαν για να γνωρίσουν από κοντά τις υπηρεσίες καθαριότητας στο Δήμο της Αθήνας, τον σύγχρονο εξοπλισμό και να ενημερωθούν για τις πρωτοποριακές μας ενέργειες ώστε να γίνει η Αθήνα μια μητρόπολη του κόσμου, όπως πραγματικά της αξίζει.

Είμαστε υπερήφανοι που η Αθήνα μας πρωτοπορεί, πρωταγωνιστεί και συνομιλεί με τις μεγάλες πόλεις του κόσμου».

8. Κεφάλαιο Παναθηναϊκός: Ακούμε τώρα τελευταία ότι είμαστε στην τελική ευθεία για να εγκατασταθεί ο Παναθηναϊκός- η ομάδα της Αθήνας- στο σπίτι του. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό καθώς και πως μπορεί ένα τέτοιο σύγχρονο έργο να βοηθήσει την Αθήνα του μέλλοντος;

Νίκος Αβραμίδης: «Πράγματι, μετά από πολλά χρόνια ο Παναθηναϊκός επιτέλους βρήκε το νέο, υπερσύγχρονο σπίτι του. Ένα γήπεδο στο Βοτανικό, με θέα την Ακρόπολη που αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης μας.

Η διπλή ανάπλαση πρόκειται για την μεγαλύτερη παρέμβαση στη μεταπολεμική Αθήνα και το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου.

Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό
Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό / Φωτογραφία: Twitter

Ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη περιοχή, στην οποία θα γίνουν πολλές επενδύσεις, με σύγχρονες δομές ενώ θα δημιουργηθούν εγκαταστάσεις και μεγάλης έκτασης χώροι πρασίνου.

Το 2026, να είμαστε όλοι καλά, θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό επίπεδο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, με χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων μέχρι και 40.00 θέσεων.

Στόχος μας είναι να τονωθούν οι δεσμοί του κοινού με την ομάδα αλλά και να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο σε μια περιοχή της Αθήνας που θα γεμίσει χαρά, πνοή και ζωντάνια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση