05:32
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:32
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Νέο άρθρο Politico: «Αντιπαράθεση ΕΕ – Ελλάδας για το σκάνδαλο των υποκλοπών»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

30.08.2022
13:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 • 16:53
Νέο άρθρο του Politico για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές δεν αποδέχονται την αυστηρά διατυπωμένη πρόταση της Ελλάδας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ασχοληθούν από ένα σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρει σε νέο άρθρο του το Politico.

Το δημοσίευμα του Politico, τονίζει πως, ενώ το σκάνδαλο «φούντωνε», η Ελλάδα εμφανιζόταν πρόθυμη να μιλήσει με τις Βρυξέλλες «σε πνεύμα συνεργασίας», αλλά απέρριψε το γεγονός ότι η υπόθεση θα μπορούσε να παρέχει λόγους για παρέμβαση της ΕΕ.

Απαντώντας σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτούσε για την επιτήρηση, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας,  στις 2 Αυγούστου σημείωσε ότι ήταν «υπό συζήτηση» εάν κάποιο από τα σημεία που έθεσαν οι Βρυξέλλες εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΕ.

Στη συνέχεια επέπληξε την Επιτροπή ότι είναι πολύ «εύπιστη», όπως γράφει το Politico, σχετικά με τις δημοσιεύσεις του Τύπου για ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απέχουν από το να «επικυρώνουν βιαστικά επί λέξει» δημοσιεύσεις από πολιτικά μέσα «που δεν διακρίνονται πάντα για ακρίβεια και αντικειμενικότητα».

Η δημοσίευση της επιστολής του Βράιλα στις 24 Αυγούστου έλαβε μια απάντηση από την Ευρωβουλευτή Σόφι ιν’τ Βελντ η οποία μέσω Twitter είπε στον Βράιλα ότι το σκάνδαλο με το ελληνικό spyware ήταν «εξαιρετικά εντός των αρμοδιοτήτων της ΕΕ».

Το νέο άρθρο του Politico
Το νέο άρθρο του Politico

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής τόνισε ότι η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων και θα βρισκόταν επίσης στο στόχαστρο της ΕΕ για τη στόχευση του Ανδρουλάκη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη με την απάντηση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Βίγκαντ αποδέχτηκε ότι η εθνική ασφάλεια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας, αλλά, όπως και η ιν’τ Βελντ, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα «να σέβεται το δίκαιο της ΕΕ και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνη.

Οι παρακολουθήσεις έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό «θερμόμετρο»
Η Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Politico: «Πρώτα το Pegasus, τώρα tο Predator»

Το ελληνικό «έπος», όπως το χαρακτηρίζει το Politico, παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, εν μέρει επειδή αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκονται ήδη στη μέση μιας έρευνας για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus που έχει αποτελέσει το επίκεντρο σκανδάλων σε χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ισπανία.

Οι Βρυξέλλες αγωνίζονται να απαντήσουν σε ένα σκληρό – αλλά οικείο – ερώτημα: Πώς μπορεί να αποτρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο από το να παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ χωρίς να καταπατούν την αυστηρή κυριαρχία των κυβερνήσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας; Αρκετοί αξιωματούχοι της Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σχεδιάζει να αμφισβητήσει την Αθήνα για τις αποκαλύψεις.

Είναι κοινή πρακτική για τις κυβερνήσεις που δέχονται πυρά για χρήση λογισμικού κατασκοπείας όπως το Pegasus να λένε στους αξιωματούχους της ΕΕ να υποχωρήσουν, ισχυριζόμενοι ότι οι αμυχές είναι νόμιμες, υπογραμμίζει το Politico και προσθέτει: «ωστόσο, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν είναι πεπεισμένοι, επισημαίνοντας ότι στόχοι spyware περιλάμβαναν πολιτικούς αντιπάλους, όχι μόνο απειλές για την ασφάλεια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση