22:41
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:41
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί στη Νέα Δημοκρατία αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά για εμπλοκή του τουρκικού προξενείου και να βάλουν στο στόχαστρο δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλιότερη ομιλία / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παλιότερη ομιλία / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.06.2023
09:04
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2023 • 13:42
Νέα κόντρα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα κόντρα ξεκίνησε μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιλαμβάνει και εμπλοκή τρίτης χώρας στην εκλογική αναμέτρηση.

Στο στόχαστρο στην Πειραιώς μπήκε ο μόνος νομός που βάφτηκε με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, ο νομός Ροδόπης. Στη Νέα Δημοκρατία ανακάλυψαν ότι υπήρξε δάκτυλος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή  ώστε να εκλεγεί ο Φερχάτ Οζγκιούρ, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Το ζήτημα το άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξη του στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» επιβεβαίωσε πως «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα».

Μάλιστα o κ. Μητσοτάκης  κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι αποδέχτηκε αυτή την εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής  μειονότητας μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας πως δεν βάλει συνολικά κατά της μουσουλμανικής μειονότητας:

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι’ αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους». Πιο επιθετικός ο Άκης Σκέρτσος βγήκε μπροστά και επεσήμανε και δεύτερο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , τον  κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στο νομό Ξάνθης, ότι βγήκε βουλευτής με τη βοήθεια του τουρκικού προξενείου.

«Η επιλογή υποψηφίων που υιοθετούν την πιο ακραία τουρκική προπαγάνδα, μιλούν ανοιχτά για τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και υποστηρίζονται εμφανώς από το τουρκικό προξενείο -όπως και ο κ. Ζεϊμπέκ που εξελέγη στην Ξάνθη- προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού».

Στο παρασκήνιο της Πειραιώς αποφασίστηκε να αναδείξουν αυτό το μεγάλο ζήτημα γιατί αφορά τα εθνικά θέματα. Για αυτό και θέλουν να στριμώξουν τον Αλέξη Τσίπρα μη βάζοντας στη λίστα αυτούς τους δυο υποψήφιους

«Αυτό που θα κριθεί όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, εντός της ελληνικής Βουλής, δυο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και υποστηρίζουν τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού» τόνισε ο κ. Σκέρτσος συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει να ανεχόμαστε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα. Και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Το ζήτημα της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στην ελληνική εκλογική αναμέτρηση κρίθηκε τόσο σοβαρό στο στρατηγείο του κόμματος της Πειραιώς για αυτό αποφασίστηκε να αναδειχθεί και να ξεφύγουν για λίγο από τη κεντρική στρατηγική τακτική τους που είναι  ο θετικός λόγος.

Πάντως στη Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους ετοιμάζονται για επτακομματική Βουλή, καθώς θεωρείται σίγουρο εκτός απροόπτου ότι στο κόμμα θα μπει και η Ζωή Κωνσταντακοπούλου με την «Πλεύση Ελευθερίας» και η «Νίκη».

Παρ’ όλο όμως που το 16,01% των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής και επηρεάζει πόσες έδρες θα κερδίσει το πρώτο κόμμα, αναμένουν στην Πειραιώς ότι θα φτάσει στο μισό, περίπου στο 8%, η ισχυρή αυτοδυναμία θεωρείται ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Με αυτά τα δεδομένα η οριακή αυτοδυναμία μπορεί να κατακτηθεί με 38%. Από εκεί και πέρα ένα ποσοστό 41% στη Νέα Δημοκρατία θα της εξασφαλίσει και το μπόνους των 50 εδρών αλλά και περίπου 160 βουλευτές.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση